Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice

Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice


Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice

Bisfenol A (BPA) ili „opasnost iz bočice“ u posljednje je vrijeme digla veliku medijsku prašinu u svijetu zbog brojnih istraživanja u kojima se pokazala opasnost ove kemikalije za zdravlje djece. BPA se koristi u proizvodima napravljenima od polikarbonatne plastike, pa tako i za proizvodnju plastičnih bočica za djecu većine svjetskih proizvođača. 

Posljednja istraživanja su pokazala kako, ukoliko prilikom zagrijavanja dođe do otpuštanja ove kemikalije iz plastike u hranu, BPA može izazvati razvojne i neurološke probleme kod djece i odraslih. Ono o čemu se u medijima ne govori jest da do ispuštanja manjih količina Bisfenola A iz plastike dolazi i na sobnim temperaturama, pogotovo iz starijih dječjih bočica koje su oštećene i izgrebane brojnim korištenjem, pranjem i steriliziranjem.

Od ukupno 115 znanstvenih radova provedenih na ovu temu, u njih 94 dokazani su štetni učinci Bisfenola A, i to u koncentracijama koje su niže od službeno „preporučene“ dnevne doze za ljude (50 mikrograma na kilogram tjelesne težine). Opravdane su sumnje u vjerodostojnost preostalih znanstvenih radova u kojima nisu uočena štetna djelovanja Bisfenola A, jer ih je gotovo sve financijski podupirala industrija plastike.

Britanski su znanstvenici proveli i nedavno objavili rezultate prve opsežne epidemiološke studije na ljudima (JAMA 2008, 300, 1303). Pokazali su da se  Bisfenolu A može „pripisati“  čitav niz malignih (karcinom prostate i dojke) i kardiovaskularnih bolesti (angina, koronarne bolesti srca, srčani udar) te metaboličkih poremećaja poput šećerne bolesti.

Zbog takvih znanstvenih stajališta u Kanadi je zabranjena prodaja polikarbonatnih bočica, a sve su snažniji pritisci javnosti u svijetu da se razmotri zabrana uporabe polikarbonatne plastike u proizvodnji ambalaže za hranu i piće općenito. Tako je u ožujku šest vodećih proizvođača dječjih bočica u SAD-u prestalo s prodajom postojećih plastičnih bočica te su ih kompletno zamijenili s novom vrstom plastike koja ne sadrži Bisfenol-A.


BornFree™ je izraelska tvrtka specijalizirana za proizvodnju zdravih i sigurnih proizvoda za djecu. BornFree™ je razvio liniju dječjih bočica, šalica i dodataka koji su u potpunosti oslobođeni potencijalno opasnih kemikalija Bisfenola A (BPA) i PVC plastike, čime je tvrtka BornFree™ postala ne samo najveći proizvođač, već i sinonim za Bisfenol-A free bočice na svijetu.

BornFree™ proizvode moguće je kupiti: u preko 150 ljekarni u distribuciji Medike, bio&bio trgovinama ekoloških proizvoda, Garedenu - trgovini zdrave prehrane, dućanima Tintilinić, Beba centar u Puli i Poreču, Mulleru - Trg bana Jelačića, na broj tel. 01/2371572, te putem web shopa na
www.newbornfree.com.hr. Uvoznik BornFree™ proizvoda za Hrvatsku i regiju je tvrtka Myristica.

 

Odobravamo popust od 15% pri kupovini BornFree proizvoda tijekom trajanja sajmova!

(25.-27. 9. Arena Zagreb i 9.-11. 10. Spaladium Arena, Split)


Pročitano: 16162 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije