Bebe razumiju govor

Iako se donedavno vjerovalo suprotno, nova istraživanja sa Sveučilišta u Pennsylvaniji dokazuju kako bebe već od 6. mjeseca starosti razumiju što im govorimo. Mnogi psiholozi vjerovali su da bebe počinju razumijevati tek nešto...

Iako se donedavno vjerovalo suprotno, nova istraživanja sa Sveučilišta u Pennsylvaniji dokazuju kako bebe već od 6. mjeseca starosti razumiju što im govorimo.

Mnogi psiholozi vjerovali su da bebe počinju razumijevati tek nešto prije prve godine života. Mislilo se kako su bebe u dobi od 6 – 9 mjeseci previše zaokupljene zvukom jezika koji ih okružuje, da bi tada učile još i njihovo značenje.

Psihologinje Elika Bergelson i Daniel Swingley sa spomenutog sveučilišta su posjele nekoliko beba starosti između 6 i 9 mjeseci u krila svojih roditelja i testirali ih pomoću dva slična testa. Najprije su im na ekranu pokazivale slike s jednom namirnicom i dijelom ljudskog tijela, a u sljedećem testu nekoliko namirnica i cijelog čovjeka. Pomoću uređaja koji prati pogled došle su do zaključka da bebe znatno češće gledaju u imenovani predmet – odnosno da razumiju značenje riječi kojima su izložene u svakodnevnom životu.

"Mislim da ova studija prenosi veliku poruku roditeljima: možete razgovarati sa svojim bebama i one će razumjeti malo od onoga što im govorite", rekla je prof. Swingley. "One nam neće odgovoriti odmah suvislo, ali razumiju nešto od toga. I što više znaju, više mogu graditi na onome što znaju."

Nekoliko naputaka za što bolju komunikaciju s vašim bebama:

Pričajte im što češće. Iako u početku one neće moći odgovarati na vaše riječi, one uče i uživaju u tome.

Ponavljajte bebine "riječi" tijekom razgovora, dodajte novi zvuk na svaki njezin. Smiješite joj se. Pjevajte.

Čitajte slikovnice. Osim što će tako lakše spajati riječi uz pojmove, usadit ćete joj ljubav ka knjizi.

Bebe mnogo bolje uče od živih ljudi, od vas. Provodite s njima što više vremena, izbacite gledanje televizije što je više moguće.

Autor: Trudnoca.net
Korišteni materijali: http://www.pregnancy.org/article/babies-understand-more-than-you-think

Pročitano: 7627 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021