Izvanmaterična trudnoća

Kada se oplođeno jajašce ne ugnjezdi (nidira) u šupljini maternice, već u jajovodu (što je najčešće), jajniku, grlu maternice ili trbušnjoj...

Kada se oplođeno jajašce ne ugnjezdi (nidira) u šupljini maternice, već u jajovodu (što je najčešće), jajniku, grlu maternice ili trbušnjoj šupljini, govorimo o izvanmateričnoj trudnoći. Ugnježđeno jajašce nema uvjete za daljni razvoj, te ugrožava zdravlje, a u rijetkim slučajevima i život trudnice.

Prisutni su trudnički simptomi poput izostanka menstruacije, mučnina, napeta prsa...No oni ponekad mogu biti i puno burniji: jaki bolovi, iznenadna slabost, nesvjestica, gubljenje svijesti uslijed šoka nastalog zbog krvarenja.

Liječenje izvanmaterične trudnoće:

Operativnim se putem odstranjuje plod, zaustavlja krvarenje, a preostali dio zahvata ovisi o mjestu nidacije. Danas postoje i poštedniji načini kojma se toliko ne smanjuje mogućnost za sljedeću trudnoću.

U izuzetnim slučajevima kada se jaje razvija u trbušnoj šupljini može doći do normalnog rasta zametka i ploda, te kasnije do rođenja živog djeteta

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 27621 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021