Plodni dani

Čestitamo vam! Upravo ste odlučili napraviti veliki korak u tome da postanete roditelj. Iako je to jedna od najvažnijih stvari u svačijem životu, ujedno je i najzahtjevnija. Mnogi pretpostavljaju da će odmah začeti nakon što prestanu uzimati...

Čestitamo vam!

Upravo ste odlučili napraviti veliki korak u tome da postanete roditelj. Iako je to jedna od najvažnijih stvari u svačijem životu, ujedno je i najzahtjevnija. Mnogi pretpostavljaju da će odmah začeti nakon što prestanu uzimati kontracepciju. Ipak su stvari malo kompliciranije, a ovaj vodič o tome kako zatrudnjeti dat će vam savjete o najboljim metodama i vremenu za trudnoću.

Prvi korak ka začeću

Prvo što morate učiniti kada donesete odluku o bebi jest - posjet ginekologu. Ovo je izuzetno važan korak. Ginekolog će odgovoriti na svako vaše pitanje i pružit će vam daljnje savjete o tome kako zatrudnjeti te nadzirati vašu trudnoću kako bi sve proteklo najbolje što može.

Kada krenuti na trudnoću?

Najbolje vrijeme ovisi o vašem ovulacijskom ciklusu. Vaše plodno razdoblje traje šest dana. Prvih pet dana prije same ovulacije te šesti dan u kojem ovulirate i tada ste najplodniji. Razdoblje ovulacije najčešće je na sredini između menstrualnih ciklusa, a to je kod većine žena otprilike 14 dana prije datuma sljedeće očekivane menstruacije. Ovo je obično najbolje vrijeme za ostati trudna, ali ako vam to ne uspije, pričekajte 10. i 18. dan ciklusa (1. dan očekivanog dana menstruacije) i u to vrijeme imajte spolni odnos barem svaki drugi dan. Na taj se način spolni odnosi i ovulacija moraju preklopiti.

Predviđanje ovulacije

Ako želite biti uvijek sigurni, možete kupiti kod kuće komplet za predviđanje ovulacije koji pomoću vaše tjelesne temperature određuje ovulirate li. Najčešće se tijekom ovulacije tjelesna temperatura povisuje za 0,8 stupnjeva. Ovi kompleti mogu vas obavijestiti o najboljem vremenu za trudnoću od jednog do jednog i pol dana unaprijed.

Koliko često imati spolne odnose?

To je često pitanje svih parova. Činjenica je, da što češće muškarac ejakulira, to je manji broj njegove sperme. Parovi koji pokušavaju dobiti bebu često imaju spolne odnose svakih nekoliko dana kako bi povećali broj spermija. Međutim, to je nepotrebno. Iako je broj sperme možda niži, on je i dalje dovoljno visok da dođe do trudnoće.

Najbolji savjet je voditi ljubav kad god želite. Imajte na umu da bi to trebalo biti zabavno i opuštajuće pa se pokušajte ne fokusirati previše na učestalost i savršeno vrijeme. S druge strane, naravno da će oni koji imaju odnos rjeđe, npr. samo jednom tjedno, znatno smanjiti svoje šanse.

Nije odmah došlo do trudnoće?

Ako nakon mjesec ili dva još uvijek niste trudni, nemojte paničariti! Ako ste do sada pili kontracepcijske tablete, može proteći još neko vrijeme prije nego što se ciklus regulira, a to sve može odgoditi začeće. Pušačima će možda biti teže zatrudnjeti. Ako ste vrlo ozbiljno zabrinuti zbog svoje nemogućnosti da ostanete trudni, a ni ovi savjeti nisu pomogli, tada biste se možda trebali posavjetovati s ginekologom.

Samo opušteno!

Ipak, upamtite da biste trebali uzeti vremena i zabaviti se! Ne fokusirajte se previše na cilj kako zatrudnjeti, opustite se i - iznenadit ćete se.

Kalkulator plodnih dana

Izračunajte svoje plodne dane pomoću našeg kalkulatora plodnih dana

I seksom prije ovulacije možete zatrudnjeti!

Ako ste obratili pozornost na jednu činjenicu već napisanu u ovome tekstu, može doći do začeća i zbog seksa prije ovulacije, ne samo tog dana! A zašto? Odgovor leži u duljini vijeka spermatozoida. Unutar ženinog tijela on može preživjeti (i čekati) čak do pet dana!

Gornja ilustracija objašnjava povezanost životnog vijeka spermatozoida, jajašca i plodnih dan žene

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 8081 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021