Dojenje i korona

S obzirom na aktualnu situaciju sa svjetskom epidemijom bolesti COVID-19, postavilo se pitanje može li se njegov uzročnik SARS-CoV-2 prenijeti s majke na bebu tijekom dojenja. Odgovore na aktualna pitanja o toj temi i odgovore ( preporuke)...

S obzirom na aktualnu situaciju sa svjetskom epidemijom bolesti COVID-19, postavilo se pitanje može li se njegov uzročnik SARS-CoV-2 prenijeti s majke na bebu tijekom dojenja. Odgovore na aktualna pitanja o toj temi i odgovore ( preporuke) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) možete pročitati u nastavku članka.

Može li se COVID-19 prenijeti dojenjem?

Prijenos aktivnog COVID-19 (virusa koji može izazvati infekciju) majčinim mlijekom i dojenjem do danas nije otkriven. Nema razloga za izbjegavanje ili zaustavljanje dojenja.

Trebaju li majke dojiti u zajednicama u kojima prevladava COVID-19?

Da. U svim društveno-ekonomskim uvjetima dojenje poboljšava preživljavanje i pruža doživotne zdravstvene i razvojne prednosti novorođenčadi i dojenčadi. Dojenje također poboljšava zdravlje majki.

Treba li i nakon porođaja dijete odmah staviti kožu na kožu i dojiti ako je kod majke potvrđeno ili postoji sumnja da ima COVID-19?

Da. Neposredna i kontinuirana njega kože do kože, poboljšava kontrolu temperature novorođenčadi i povezana je s poboljšanim preživljavanjem novorođene bebe. Smještanje novorođenčeta u blizinu majke također omogućuje rano započinjanje dojenja što također smanjuje smrtnost. Brojne blagodati dodira kože s kožom i dojenja znatno premašuju potencijalne rizike prijenosa i bolesti povezane s COVID-19

Mogu li žene s potvrđenim ili sumnjanjem na COVID-19 dojiti?

Da. Žene s potvrđenim ili sumnjivim na COVID-19 mogu dojiti ako to žele. U tom slučaju treba:

  • često prati ruke sapunom i vodom ili koristiti dezinficijense za ruke na bazi alkohola, posebno prije dodirivanja bebe;
  • nositi medicinsku masku tijekom bilo kakvog kontakta s bebom, uključujući i tijekom hranjenja;
  • kihati ili kašljucati u maramicu, koju treba zatim odmah baciti i ponovno oprati ruke;
  • redovito čistiti i dezinficirati površine koje su majke dodirnule.

Važno je medicinske maske zamijeniti čim se navlaže i odmah ih zbrinuti. Maske se ne smiju ponovno upotrebljavati ili ih dodirivati sprijeda.

Ako majka koja potvrdi ili sumnja da ima COVID-19 nema medicinsku masku za lice, treba li i dalje dojiti?

Da. Dojenje neupitno smanjuje smrtnost novorođenčadi i dojenčadi i djetetu pruža brojne zdravstvene prednosti i razvoj mozga.

Majkama sa simptomima COVID-19 savjetuje se da nose medicinsku masku, ali čak i ako to nije moguće, dojenje treba nastaviti. Majke bi trebale slijediti druge mjere prevencije infekcije, poput pranja ruku, čišćenja površina, kihanja ili kašljanja u maramicu.

Nemedicinske maske (npr. Domaće ili platnene maske) nisu ocjenjivane. Trenutno nije moguće dati preporuku za ili protiv njihove uporabe.

Potvrdila sam ili sumnjam na COVID-19 i previše mi je loše da bih izravno dojila svoju bebu. Što mogu učiniti?

Ako vam je previše loše da biste dojili dijete zbog COVID-19 ili drugih komplikacija, trebate imati podršku da svojoj djetetu sigurno pružite majčino mlijeko na način koji je vama dostupan, dostupan i prihvatljiv.

To može uključivati:

  • izdajanje mlijeka;
  • darovatelje ljudskog mlijeka.
  • Ako izlučivanje majčinog mlijeka ili donornog majčinog mlijeka nije izvedivo, razmislite o mokrom dojenju (druga žena doji dijete) ili adaptiranom mlijeku za dojenčad s mjerama koje osiguravaju da je ono izvedivo, pravilno pripremljeno, sigurno i održivo.

Potvrđena sam ili sumnjam na COVID-19 i nisam mogla dojiti, kada mogu ponovno početi dojiti?

Dojiti možete početi kad se osjećate dovoljno dobro za to. Ne postoji fiksni vremenski interval za čekanje nakon potvrđenog ili sumnjivog COVID-19. Nema dokaza da dojenje mijenja klinički tijek COVID-19 kod majke. Zdravstveni radnici ili savjetnici za dojenje trebali bi vam pružiti podršku u relaksaciji.

Potvrđena sam ili sumnjam na COVID-19, je li sigurnije davati djetetu adaptirano mlijeko za dojenčad?

Ne. Uvijek postoje rizici povezani s davanjem adaptiranog mlijeka za dojenčad novorođenčadi i dojenčadi u svim uvjetima. Rizici povezani s davanjem adaptiranog mlijeka za dojenčad povećavaju se kad god su ugroženi uvjeti u kući i zajednici, poput smanjenog pristupa zdravstvenim uslugama ako se dijete ne osjeća dobro, smanjen pristup čistoj vodi i / ili pristup zalihama mlijeka za adaptirane dojenčad otežan je ili nije zajamčen, pristupačan i održiv.

Brojne blagodati dojenja znatno premašuju potencijalne rizike prijenosa i bolesti povezane s virusom COVID-19.

Ostanite zdravi i odgovorni.

Vaši urednici

Autor: Trudnoca.Net
Slika: Larissa Sampaio from Pixabay

Pročitano: 3820 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021