Jajna stanica i oplodnja

Djevojčice se rađaju sa oko 500 000 - 1 000 000 jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10 %. Samo oko...

Djevojčice se rađaju sa oko 500 000 - 1 000 000 jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10 %. Samo oko 450 njih u životu žene izbaci se iz jajnika. Jajna je stanica najveća stanica u tijelu. Promjera je 150 m>m. Prozirna je i bezbojna, okružena želatoiznim slojem; zonom pelucidom. Njezina citoplazma, koja je obilna, sadrži pričuvu šećera, masnih tvari i ostalih tvari nakupljenih prije ovulacije.

Jajne stanice se stvaraju u jajnicima, dvije žlijezde smještene u trbušnoj šupljini, s lijeve i desne strane od maternice. Jajnici su ispunjeni malenim okruglim tvorbama, folikulima, od kojih svaki sadrži po jajnu stanicu. Počevši od puberteta, svakoga se mjeseca razvija po nekoliko folikula, no sazrijeva samo jedan, te oslobađa iz svoje unutrašnjosti jajnu stanicu okruženu tekućinom. Ovo zbivanje nazivamo ovulacijom. Jajnu stanicu uvlači jedan od jajovoda (lijevi ili desni, ovisno o tome iz kojeg jajnika je ona oslobodena), a to su dvije cijevi koje vode od maternice prema jajnicima.

Jajovodi su uski kanali, no na onom kraju koji je okrenut prema jajniku se proširuju. Ženskoj spolnoj stanici, da bi bila oplođena od strane spermija, stoji na raspolaganju oko dvanaestak sati, najviše do 24 sata. Ukoliko se oplodnja ne dogodi jajna stanica će biti izbačena iz jajovoda u maternicu (a nakon dva tjedna kod žene će uslijediti menstruacijsko krvarenje). Pod utjecajem hipofize luče se hormoni koji "bude" uspavanu jajnu stanicu. I jezgra jajne stanice počinje pripremati svoje kromosome za eventualnu oplodnju. U jezgri se nalazi genetski kod, čiji su nosioci kromosomi. Cilj oplodnje je da se dovede do spajanja kromosoma dvije jajne stanice od dva različita spola. Pošto ljudske stanice imaju po 46 kromosoma, da bi se stvorila nova stanica potrebno je da svaki partner prepolovi broj svojih kromosoma. Kod jajne stanice se ovo prepolovljenje odvija poslije signala iz hipofize. I za 20 - 36 sati jajna stanica obavi nevjerojatan preobražaj, nakon čega je spremna za susret sa spermatozoidom. Ali, ni to nije tako jednostavno, jer je neophodno da do susreta dođe u određenom trenutku.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 149935 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021