Visina djeteta

 Trudnoća i porod » Kalkulatori
Jeste li znali koliko genetika utječe na buduću visinu naše djece? Toliko da pomoću visine roditelja možete predvidjeti koliko će dijete biti visoko u odrasloj dobi. Naš kalkulator, osim jednostavne formule koristi i tablicu objavljenu na pediatrics.aappublications.org, a odnosi se na još preciznije predviđanje visine pomoću trenutačne visine i težine djeteta ukoliko je dijete starije od 4 godine.

Dr. Siobhan Pittock, pedijatar endokrinolog s Mayo Clinic, navodi da se udvostručenjem visine dvogodošnjaka može dobiti okvirna visina djeteta u odrasloj dobi.

Također sugerira da zbrojite visine obaju roditelja, zbroju za dječaka pridodate 12 cm, a za djevojčicu oduzmete. Zatim rezultat podijelite s dva i ponovno dolazite do okvirne visine djeteta u odrasloj dobi. Većinom će sva djeca biti visoka u okvirima +/- 5 cm od dobivenog rezultata.

Nakon dobi od dvije godine većina djece raste oko 5 cm na godini dok ne dođu do puberteta. Onda započinje razdoblje intenzivnog rasta. Djevojčice pretežno narastu još svega 5 cm nakon prve mjesečnice, a dječacima prestaje rast kada započenje brijanje i mutiranje.

Ipak, nekoliko čimbenika može negativno utjecati na rast: neke kronične bolesti, stanja poput poremećaja hormonalne ravnoteže, genetski poremećaji poput Down i Turner sindroma. Čak i neki lijekovi poput kortikosteroida, posebice ukoliko se koriste u visokim dozama i dugotrajno.

Iako pothranjenost negativno utječe na raste, morate znati da prekomjerna količina hrana neće učiniti obrnuto! Djeci koja obilnije jedu kosti mogu ranije sazrijevati i utjecati na to da su ona u svojem osnovnoškolskom uzrastu visoka. No ta djeca ranije prestaju rasti i kasnije neće biti nimalo viša no što bi genetski bila.

Izračunajte visinu djeteta:

Unesite podatke:

Pročitano: 6650 puta

Trudnoca.Net
Novo na forumu
Na forumu je trenutno 356 posjetitelja, od čega 5 registriranih članova i 351 gostiju. ... pridruži im se!
Newsletter
Prijavite se na naš newsletter i saznajte novosti iz svijeta trudnoće, roditeljstva, zdravlja i medicine!

Prijava na newsletter

Popularni članci
Trudnoća po tjednima
Dojenje
Prvi simptomi trudnoće
Izračunajte termin poroda
Test na trudnoću

Glitteri

Izradite i vi svoj glitter i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima! Glitteri

Tickeri

Izradite i vi svoj ticker i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima!
Tickeri

Kalkulatori

Pomoću naših kalkulatora na jednostavan i brz način izračunajte mnoge stvari koje se tiču vas, trudnoće ili djeteta!

Imena za djecu

Pogledajte naše prijedloge imena, dodajte svoje i ocijenite!

Nakon trudnoće

Spavanje u grudnjaku

Spavati u grudnjaku ili ne, tema je o kojoj bi se zaista dalo raspravljati. Koliko je nekim ženama ...