slike

Slike preslatkih beba i njihovih dvojnika

Slike preslatkih beba i njihovih dvojnika Pronašli smo po internetu zaista smiješne fotografije beba i njihovih dvojnika. Gledam i zaista ne znam tko tu koga kopira :D Prosudite sami! Kažu da vlasnici sliče svojim psima. Provjereno. A što je s djecom i njihovim lutkama? Čini se da vrijedi isto :D Nadalje, tu su djeca ljubitelja prirode. Takva djeca moraju dobro paziti da ne završe u vazi ili u zdjeli s voćem. A što je s djecom filmofila? Sve je pod kontrolom, dok roditelji ne gledaju horore :D Maleni Brad Pitt i Nathan Lane – tko bi im odolio? Ako ste nakon svega ovoga ipak tvrdoglavo odlučili voljeti horore, pazite da vam dijete ne priušti nešto ovako: Ove fotografije, osim posljednje koje smo pronašli na chilloutpoint.com, preuzete su sa stranice... »

Umjetnost vašeg nerođenog djeteta

Umjetnost vašeg nerođenog djeteta Kada je grupa budućih mama iz Belgije čula o visokoj stopi smrtnosti novorođenčadi i male djece u Africi, odlučila je nekako pomoći! Iz te želje izrodila se odlična ideja: dosjetili su se kako njihova još uvijek nerođena djeca mogu pomoći svojim malim, nerođenim prijateljima iz zemalja u razvoju. Mame su kistove najprije umočile u boju a zatim ih ljepljivim trakama pričvrstile za svoje trudničke trbuhe. Sjele su tako da vrhovi kistova diraju u papir i čekale. Čim se beba u trbuhu započne micati, pojavljuju se tragovi na papiru. Mame od zarade prodajom tih pravih umjetničkih djela pomažu djeci Afrike, a ujedno prodaju i komplete za slikanje kako biste i sami mogli učiniti isto uz pomoć svog djeteta. Više o samom projektu "Unborn Artists" (nerođeni... »

Miro Gavran - Ljeto za pamćenje - intervju

Miro Gavran - Ljeto za pamćenje - intervju Miro Gavran, suvremeni hrvatski autor svjetskoga glasa, u prosincu 2015. godine održao je promociju svoje posljednje, desete knjige za djecu i mlade, "Ljeto za pamćenje". To je duhovita, napeta i zabavna priča o dvanaestogodišnjaku kojeg roditelji šalju u špijunsku misiju. Dječak je trebao otkriti sve o djedovoj zaljubljenosti u staru školsku kolegicu. Ali tada se zaljubljuje i sam špijun i sve se dodatno zakomplicira... Miro Gavran nam je odgovorio na nekoliko naših pitanja o knjizi i održanoj promociji i time nam pružio veliko zadovoljstvo objaviti ovaj članak. Ne sumnjamo da ćete sada i vi, poput nas, jedva dočekati pročitati još jedno izuzetno književno djelo i uživati u svakoj od 122 stranice neizvjesnosti i zabave :-) Nakon devet godina od posljednjeg... »

Trudnoća i blagdani

Trudnoća i blagdani Božićno i novogodišnje vrijeme puno je druženja, posjeta, ljudi i razgovora. Svakako se tih dana pokušajte opuštati što više, kako biste bili spremni za društvo. Uživajte u dugim, opuštajućim kupkama, gledajte TV, mazite se s partnerom... Sada, kada vaše tijelo "radi" za dvoje, nije neobično da osjećate i dvostruki umor. Neka vam ne bude nelagodno potražiti pomoć u vođenju kućanskih poslova i/ili spremanju doma za primanje gostiju, pečenje kolača, pripremanju jela,... Odmarajte što više i češće možete. Malo popodnevnog sna može vam donijeti mnogo energije. Putujete li, svakako ponesite trudničku knjižicu i ostale dokumente, u slučaju da vam zatreba liječnika pomoć ili beba odluči požuriti. Ukoliko ste još uvijek na početku trudnoće... »

Jesenska trudnoća

Jesenska trudnoća Trudni ste i razmišljate kako što jednostavnije prebroditi jesenske dane? Lakše je no što mislite, uživati u udobnosti i zdravlju tijekom trudnoće u ovome godišnjem dobu. Evo nekoliko naputaka kako biste to i ostvarili: Strepite zbog izlaska iz kuće ovih kišnih, promjenjivih dana? Bojite se da ne uhvatite prehladu ili gripu? Ne znate kako se odijevati a da vam ostane udobno? Evo nekoliko ideja: Uvijek nosite topli ogrtač ili tanku jaknu u slučaju da se vrijeme pogorša. Imajte sa sobom kišobran kako vas iznenadna kiša ne bi iznenadila. Pokisnete li, vjerojatno je da ćete se i prehladiti. Iskoristite dostupnost sezonskog voća, poput zdravih jabuka. Uzmite vrijeme samo za sebe - otiđite na masažu ili manikuru, ili jednostavno pripremite toplu pjenušavu... »

Izljevi bijesa – tantrum

Izljevi bijesa – tantrum Tantrum je iznenadni, neplanirani izljev ljutnje ili sličnih emocija. To nikako nije tek pokušaj privlačenja pozornosti. Tijekom epizode dijete plače, viče, lupa rukama i nogama. Tantrum obično traje pola do dvije minute i najintenzivniji je u početku. Javljaju se u djece između prve i četvrte godine života, iako i odrasli mogu imati tantrume. Ponekad tantrumi traju dulje i učestali su. Dijete može udarati, gristi ili štipati. Ukoliko dolazi do takvih nasilnih ispada u kojima dijete može ozlijediti sebe ili druge, može biti riječ o ozbiljnijem problemu. Tantrum je normalna reakcija kada nešto blokira dijete u njegovoj namjeri ili u savladavanju neke vještine. Neka djeca imaju veću sklonost od drugih. Većoj učestalosti tantruma mogu pridonijeti: dob... »

Igračke za razvoj vida

Igračke za razvoj vida Kao što je već razjašnjeno, igračke za razvoj vida nisu namijenjene poboljšavanju oštrine vida, nego poticanju vizualnog usredotočivanja i koordinacije pokreta. Toj svrsi izvrsno služe baloni. Njih možete pričvrstiti za djetetov krevetić ili bebi za ručicu. U posljednjoj varijanti mrvica kretnjama ručice pomiče balončić, čime se uspostavlja uzročna veza između pokreta rukom i balončića koji se kreće. Razvoju usredotočivanja i praćenja očima dobro odgovaraju različita geometrijska tijela: kockice, balončići, loptice, prizme. Optimalno je izmjenjivati uočljive igračke s dvobojnim crno-bijelim geometrijskim crtežima. Geometrijski likovi vješaju se iznad djetetova krevetića, poželjno na mobilnoj konstrukciji (može ih se objesiti i na... »

Vježbanje pomaže kod šećerne bolesti u trudnoći

Vježbanje pomaže kod šećerne bolesti u trudnoći Gestacijski dijabetes je poremećaj tolerancije glukoze koji se prvi puta pojavi tijekom trudnoće. Od dijabetesa tipa II razlikuje se po tome što se uobičajeno povlači nakon poroda. Tijekom trudnoće tijelo prolazi različite metaboličke prilagodbe, a jedna od njih je smanjenje osjetljivosti tkiva na djelovanje inzulina. To je uzrokovano različitim hormonima koje izlučuje posteljica. U trenutku kad, kod sklonih trudnica, gušterača više nije u stanju izlučivati dovoljne količine inzulina, a tkiva nisu dovoljno osjetljiva na raspoložive količine, nastaje šećerna bolest u trudnoći, odnosno gestacijski dijabetes. On se češće javlja kod trudnica koje imaju višak tjelesne težine, fizički su neaktivne te se nezdravo hrane. Također, veći je rizik ako su... »

Povratak u školu

Povratak u školu Nakon dugačkih ljetnih praznika i borbi s dosadom, djeci se često ne ide ponovno u školu i teško im je mijenjati rutinu. Dopustite djeci neko vrijeme dok se ne naviknu, pomozite im da ulove novi ritam. Podsjetite ih na sve dobre strane škole, kao susret sa starim prijateljima, druženje i igru, povratak omiljenim predmetima, kupovina nove opreme i sl. Razgovarajte s djetetom i o onome što ga tišti, je li ga netko od djece maltretirao ranije, ili ga je strah susreta s nekim nastavnicima, ili čak hoće li ga društvo ponovno prihvatiti,... Ako je moguće, ostanite doma prvih nekoliko dana dok traje prilagodba. Ako to ne možete, organizirajte neko doba dana (večer) kako biste ga što kvalitetnije proveli sa svojim školarcem. Važno je i osigurati djetetu kvalitetne... »

Dijete i biciklizam

Dijete i biciklizam Jedan od najboljih načina da provedete obiteljski dan na svježem zraku je vožnja bicikla. No o sigurnoj vožnji trebate najprije znati nekoliko stvari. Biciklistička kaciga je obavezna za svu djecu ispod 16 godina, no s obzirom da je neophodna u sprečavanju ozljeda glave prilikom pada – a i da poslužite kao primjer vlastitome djetetu – preporučujemo je i vama kao nezaobilazan dio opreme. Kaciga Prilikom odabira kacige važno je da je ona nova jer prilikom pada kaciga gubi svoju čvrstoću odnosno ulogu. Kupujte one sa žarkim bojama kako bi bile što upečatljivije drugim sudionicima u prometu. Neka kaciga ima proreze za zrak Potražite na njoj naljepnice koje govore o sigurnosti i testiranju. Kaciga se mora isprobati prije kupovine kako bismo bili sigurni da... »

Higijena zubi

Higijena zubi Je li vrijeme da započnete oralnu higijenu vašeg mališana? Je li dovoljno velik da sam četka zube? Trebamo li otići u prvi posjet zubaru? Sve su to pitanja koja si roditelji često postavljaju, ne znajući točne odgovore. Nikada nije prerano za higijenu zubi vaših najmlađih, s obzirom da se zubići formiraju i prije poroda, još u drugom tromjesečju trudnoće. Do poroda vaš mališan ima oformljenih 20 mliječnih zubića. Stoga nježni prelasci ručnikom preko zubnog mesa neće biti naodmet. Tako pomažete u uklanjanju štetnih bakterija sa zubnoga mesa. Tek oko druge godine života možete početi upotrebljavati četkicu i kaladont. Upotrebljavajte zaista malo paste (veličine graškovog zrna) i naučite dijete da pljune poslije četkanja. Dijete je sada dovoljno veliko... »

Poremećaj senzorne integracije

Poremećaj senzorne integracije U posljednje vrijeme na forumu se sve više majki javlja s "teško odgojivom"; "svojeglavom",... djecom. Stoga sam se odlučila za ovaj tekst. No ne paničarite, u svakom biste poremećaju ili bolesti pronašli i vlastite simptome, zato je najbolje – ako sumnjate u poremećaj senzorne integracije – javiti se pedijatru bez zaključivanja naprečac. Djeca su mali lukavci koji vrlo brzo shvate što, koga i kako mogu zavlačiti. Što je uopće senzorna integracija (SI)? To je najvažniji tip senzorne obrade. Pomoću nje naš mozak stvara adekvatnu reakciju tijela, u svrhu poboljšanja percepcije, osjećaja i mišljenja. Bombardirani smo svakoga trenutka senzornim informacijama oko nas. Naši mozgovi, u obliku živčanih impulsa, svaki podražaj "spremaju" u djeliće vrlo... »

Novogodišnje ideje za kreativne obitelji

Novogodišnje ideje za kreativne obitelji Ima li ljepših ukrasa od onih koje izrade vaša djeca, ili vi za njih? Tu toplinu i ljubav nikada nećete moći naći na policama trgovina. Zajedničko vrijeme i druženje također je neprocjenjivo. Evo nekoliko ideja, radova koje izradile naše vrijedne forumašice, i još ih vrjednije uslikale za vas: Lira Sa svojom djevojčicom obožavam tražiti ideje na Youtubu ili Facebooku. Za početak evo ono što smo nas dvije prvo izradile: Anđeli i ukrasi za božićni vijenac, sve je od rola wc papira i ostataka nekih ukrasa koje mi skupljamo, šiškice i naravno puno glittera Zatim smo izradile dva Božićna vijenca od novinskog papira, a ukrasi na njima su cvjetovi napravljeni od role wc papira i šiškica. U njenom razredu svatko je dobio zadatak drugome... »

Sigurni božićni blagdani

Sigurni božićni blagdani Bliže nam se dani koji svi željno iščekujemo. Možemo ih provesti s obitelji i najdražima u miru, nadajući se da ćemo barem taj dan ostaviti poslove i brige daleko od sebe. Uzbuđenje raste, trgovine i gradovi već su odavno okićeni i sada je zadnji čas obaviti blagdansku kupovinu i opskrbiti svoj dom stvarima poput božićnih ukrasa, ali i hranom i pićem. Sve to šarenilo, nepoznati okusi, blještavilo novih i ne uvijek dostupnih stvari pravi su izazov za vaše mališane. Stoga vam evo nekoliko savjeta kako umanjiti rizik od nepoželjnih situacija. Alkohol: Djeci je i najmanja doza alkohola dovoljna da se omame ili opasnije ugroze zdravlje. Stoga pazite kamo stavljate pića koja ste donijeli iz trgovine, nemojte ih ostaviti na vidnim i dostupnim mjestima. Ni... »

Kada djetetu nabaviti ljubimca?

Kada djetetu nabaviti ljubimca? Ne postoji pravilo koje su pasmine primjerene djeci, a koje nisu, kao ni je li bolji mješanac ili čistokrvni pas. Za ljubimce je jedino pravilo da su odmalena u rukama zdravog čovjeka koji o njima brine i ponaša se na primjeren način. Takvi ljubimci će i prema vlasnicima uzvratiti na isti način. Može li suživot s ljubimcem razviti alergiju kod djeteta? Suprotno uvriježenom vjerovanju, alergije i astma su manje učestale kod djece koja su u svakodnevnom kontaktu sa životinjama. Zato nema potrebe rješavati se ljubimaca radi preventive djetetova zdravlja. Kada se djetetu može nabaviti pas? Čim dijete počinje shvaćati što je dobro, što ne. Kada se djetetu može nabaviti mačka? Nije preporučljivo prije djetetove 4., 5. godine života. U... »

Vitamin D i razvoj mozga

Vitamin D i razvoj mozga Prema istraživanju obavljenom u Španjolskoj više bodova na razvojnim testovima dobijaju bebe čije su majke tijekom trudnoće primile dovolje količine vitamina D. Ali to nije razlog zbog kojeg bi zdrave žene morale brinuti. Oko 2000 majki i njihovih beba je sudjelovalo u istraživanju koje je dokazalo da su nedovoljne količine vitamina D povezane s lošijim menatalnim stanjem i lošijom koordinacijom pokreta beba. Istraživači su mjerili količinu vitamina D trudnica uglavnom u drugom tromjesečju trudnoće. Bebe su s navršenih 14 mjeseci starosti prolazile standardizirani test kojim su mjerili mentalni razvoj, te psihomotorne vještine odnosno njihovu sposobnost kontrole fizičkih pokreta. Na oba mjerenja se pokazalo da su bebe čije su... »

Trudnoća i sport

Trudnoća i sport U tijeku su olimpijske igre i gledajući te vrhunske sportaše na TV-u odmah bi svatko od nas poželio biti olimpijski pobjednik (ili barem se baviti sportom). No, trudnoća zasigurno nije olakšavajući faktor za bavljenje sportom. Pa ipak, većina trudnica trebala bi biti u mogućnosti baviti se nekim sportom na određenoj razini tijekom većeg dijela trudnoće. Liječnik može savjetovati izbjegavanje sporta uslijed neke bolesti ili rizičnih trudnoća, te se svakako posavjetujte s njim prije nego li se početne baviti sportom. Čimbenici koje treba uzeti u obzir Prije nego li se odlučite želite li se nastaviti baviti vašim omiljenim sportom tijekom cijele trudnoće uzmite obzir sljedeće: vaše zdravlje i rizični status trudnoće faza... »

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca Važno je znati da ne možete zaštititi kožu svoje djece od oštećenja od sunca nakon što je koža izgorjela. Dakle, primjena losiona "za poslije sunčanja" djeluje samo umirujuće na kožu dok se regenerira ali i dalje mogu ostati trajna oštećenja. Opće smjernice zaštite vas i vaše djece od sunca Bebe mlađe od 6 mjeseci ne bi uopće trebalo izlagati suncu. NJih trba smjestiti u hlad i koristiti zaštitnu odjeću. Bebe starije od 6 mjeseci trebaju svaki dan koristiti kremu za sunčanje i to najmanje namazati svaka 2 sata tijekom izlaganja suncu. Treba imati na umu da djeca mogu biti izložena suncu čak i dok se igraju u zatvorenom prostoru jer prozorska stakla ne blokiraju UV zrake. Kada dođete na plažu odaberite... »

Proljetno čišćenje uz djecu

Proljetno čišćenje uz djecu Nakon hladne zime, proljeće je vrijeme kada se budi cijela priroda, a zajedno s njom i mi. Neodoljiv je poriv otvoriti prozore i pustiti ugodnu svježinu u naše domove. Tek tada, budivši se uz prve sunčeve zrake, najbolje vidimo sav nered i prašinu koje smo tako uspješno "sakrivali" od sebe samih sve ove mjesece. Želja je tu, ali što je s vremenom i mogućnošću uz djecu? Ništa lakše! Prvo, sve je u organizaciji. Ne možete očekivati da ćete sve spremiti u jednom prijepodnevu. Odvojite svaki dan sat vremena – najbolje ujutro dok smo još svježi (OK, popijmo kavu najprije :D ) i za koji dan nestat će tragovi višetjednog zanemarivanja doma. Najbolje da si za svaki dan odredite po jednu... »

Bebe razumiju govor

Bebe razumiju govor Iako se donedavno vjerovalo suprotno, nova istraživanja sa Sveučilišta u Pennsylvaniji dokazuju kako bebe već od 6. mjeseca starosti razumiju što im govorimo. Mnogi psiholozi vjerovali su da bebe počinju razumijevati tek nešto prije prve godine života. Mislilo se kako su bebe u dobi od 6 – 9 mjeseci previše zaokupljene zvukom jezika koji ih okružuje, da bi tada učile još i njihovo značenje. Psihologinje Elika Bergelson i Daniel Swingley sa spomenutog sveučilišta su posjele nekoliko beba starosti između 6 i 9 mjeseci u krila svojih roditelja i testirali ih pomoću dva slična testa. Najprije su im na ekranu pokazivale slike s jednom namirnicom i dijelom ljudskog tijela, a u sljedećem testu nekoliko namirnica i cijelog čovjeka.... »

Prirodni porođaj

Prirodni porođaj Prirodni porođaj najzdraviji je, najsigurniji i najljepši način rođenja, kako za bebu tako i za majku. Žensko je tijelo savršeno stvoreno i za trudnoću i za porođaj, i kad se poznaje i poštuje prirodni tijek, kad je žena usredotočena na svoje tijelo, porođaj je, baš kao što bi i trebao biti, jedan od najljepših i najuzvišenijih životnih iskustava. Mnogi će se složiti da začeće i trudnoća na zadivljujući način pokazuju mudrost Prirode. Začeće se u najvećem broju slučajeva (osim u slučaju potpomugnute oplodnje) događa bez našeg svjesnog utjecaja. Od samog trenutka „prepoznavanja“ ženske i muške spolne stanice, počinju se događati milijuni reakcija koji će dovesti do toga da nakon 40... »

Trudnoća i gripa (influenca)

Trudnoća i gripa (influenca) Čak i trudnice inače dobrog zdravlja mogu postati jako bolesne ako dobiju gripu. Jedna velika studija, koja ispituje učinak gripe na trudnicama već 17 sezona gripe, je pokazala da trudnice u 3. tromjesečju imaju jednaku vjerojatnost da će biti hospitalizirane zbog problema sa srcem i plućima uzrokvane gripom kao i i žene s ozbiljnim kroničnim medicinskim uvjetima koje nisu u drugom stanju. Rizik se povećava što štrudnoća više odmiče. Žene koje su u 37. do 42. Tjednu trudnoće imaju  gotovo 5 puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirane nego žene 1-6 mjeseci nakon poroda. Isto tako trudnice s astmom su u posebno rizičnoj skupini. Posebno opasnim i štetnim za trudnice se pokazao pandemični virus gripe H1N1 koji još... »

Zimske bebe

Zimske bebe Imati bebu tijekom zimskih mjeseci ponešto je, priznajem, teže no ljeti. Beba ne zna reći je li joj hladno ili vruće i stoga je posebno važno da je pravilno odijevamo, da joj je udobno i da smo mi roditelji  upućeni u to što novorođenče zimi može i želi a što ne. Odijevanje novorođenčeta Prvo što trebamo znati je da tijelo novorođenčeta ne može regulirati temperaturu kao u odraslih. No, pregrijati ga je štetno kao i preslabo ga odjenuti. Pravilo je da bebi treba jedan (ne 10!) sloj više no nama. Znači ako imate potkošulju i majicu dugih rukava, neka beba ima bodi s kratkim i dugim rukavima ili dva duga, te majicu. Na nožicama obavezno čarapice, čak i kada ima odijelce sa zatvorenim stopalima, jer bebe... »

Trudnoća i zima

Trudnoća i zima Zima je tu! Ako ste trudnica, vrijeme je da pripazite na neke stvari. Odijevanje u trudnoći Kao prvo, zima znači hladnoću, a zajedno s tim i poledicu i snijeg. Trudnicama je još nezgodnije jer im je težište tijela pomaknuta najviše uslijed povećanih trbuščića i zakrivljene kralježnice . Također su ligamenti i zglobovi oslabljeni zbog djelovanja raznih trudničkih hormona pa ste više izloženi ozljedama i nestabilniji ste. Sada još više trebate paziti kako i kuda hodate, a možete utjecati  i na odabir obuće koja će vam pružiti bolju stabilnost, toplinu i što manje klizanja. Nije vrijeme za štednju na nekim stvarima, mislite na svoju sigurnost i sigurnost djeteta. Uostalom, obuća će vam ostati i nakon... »

Najbolje vrijeme za bebu

Najbolje vrijeme za bebu Spremni ste za bebu! Prekrasno! No, tu je ipak problem. Proveli ste nekoliko godinu konstantno  se trudeći ne imati bebu da ste u potpunosti zaboravili što vam je činiti da bebu dobijete. Ovo je tekst baš za vas, o činjenicama začeća i o tome kad je najbolje vrijeme za bebu. Plodni dani Najviše žena ispušta jajašce negdje oko 2 tjedna prije prvog dana mjesečnice. Ako su vaši ciklusi redoviti možete dosta precizno izračunati kada će nastupiti ovulacija. Vaše jajašce živi oko 12 do 24 sata nakon što je bilo ispušteno. Ukoliko se u tom periodu sretne sa spermijima dobili ste bebu! Da bi procijenili kada ovulacija nastupa, uzmite tipičnu duljinu vašeg cilkusa (razmak u danima... »

Uvod u aromaterapiju

Uvod u aromaterapiju Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Aromaterapija je specifična po tome što upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka – eterična/esencijalna ulja koja botaničari definiraju kao posebne žlijezde u biljkama, a aromaterapeuti ih definiraju kao hlapivu mješavinu koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. POVIJEST AROMATERAPIJE Povijest aromaterapije počinje u Francuskoj, kada je kemičar René Maurice Gattefossé uočio ljekovita svojstva eteričnih ulja, do tada korištenih u medicini samo sporadično. Cijela loza francuskih i belgijskih aromaterapeuta, uključujući i... »

Porod u privatnom rodilištu

Porod u privatnom rodilištu Dani oko rođenja djeteta svakako su apsolutno najvažniji dani u životu svake žene. Stoga ne govorimo o "samo četiri dana u rodilištu", kako su mi skeptici znali govoriti kada bih im odgovarala da ne idem u najbliže (zabočko) rodilište već u privatno rodilište Podobnik u Zagreb . Osim što smo iz čisto razumnih razloga tih dana toliko nerazumne, osjetljive, pune pitanja i strepnji; onaj drugi, veći dio razloga donose hormoni koji svoje divljanje, započeto još tijekom trudnoće, sada naprosto puštaju do maksimuma ostavljajući naš mozak da se bori s tom navalom nerazumljivih emocija. Jednim dijelom tu je zaslužan smještaj odnosno udobnost apartmana u Poliklinici Podobnik, no najveću zaslugu zašto sam se ja osjećala kao da sam na ljetovanju u nekom vrhunskom... »

CTG i pregled u 3. tromjesečju

CTG i pregled u 3. tromjesečju Evo nas ponovno u privatnom rodilištu Podobnik, dva tjedna nakon prethodnog pregleda i korak do punih 36 tjedana trudnoće. Još uvijek se osjećam kao da sam na pokretnoj traci i pokušavam uhvatiti divovsku brojku 40 smještenu metar ispred sebe i, bez obzira što ja sve brže trčim, ona mi se i dalje smješka sa svog mjesta. Siroti Tantal, točno znam kako mu je bilo ispod svih onih voćaka ;-) Ostavila sam uzorak urina, obavili smo (namjerno govorim u množini jer je to nemoguće bez strogog nadzora moje dvoje dječurlijadi) mjerenje tlaka : 115/65; kilaža mi je u odnosu na mjerenje prije dva tjedna pala za pola kilograma (ok, možda je ostala na istome a pola kile mogu pripisati znatno tanjoj odjeći). Osjećaji oko tih mojih kila potpuno su podijeljeni – s jedne strane mi... »

Pregled u trećem tromjesečju trudnoće

Pregled u trećem tromjesečju trudnoće Evo me nakon prvog pregleda u trećem tromjesečju! Da, dobro ste pročitali, prošla sam drugu deseticu u broju tjedana i sad sam službeno "pri kraju" :D . Oslobodila sam ginekologinju optužaba da mi krade tjedne, a s obzirom da je moja teta Gebauer daleko najljubaznija od svih ginekologa koje sam imala priliku upoznati tijekom ove tri trudnoće, oprostila sam joj. Daklem, pregled u 33. tjednu. Sve kao i do sada… Iako – priznajem – pri izgovoru te brojke od 30 i nešto, počela me lagano loviti panika. Ostavljanje uzorka urina kod sestre (uredno), vaganje (+ 1 kg), mjerenje tlaka (115/65). Naravno, mjerenje tlaka i vaganje ne prolazi bez moje dvoje dječurlijadi, da ne bi sestra nešto krivo pročitala ili upisala :D Ulazim na pregled, prijavih sve češće i osjetnije,... »

Pregled na kraju drugog tromjesečja trudnoće

Pregled na kraju drugog tromjesečja trudnoće Polako se bližim tom iščekivanom trećem tromjesečju trudnoće i moram vam reći da su se nažalost na ovome pregledu potvrdile moje sumnje – ginekologinja mi krade tjedne! (Samo još motiv nisam dokučila). Naime, još sam prošli put bila uvjerena da sam blizu 30., pa je ispalo tek 25. S obzirom da sam inače malo dezorijentirana u vremenu i prostoru (samo nemojte to "rastrubiti" dalje, pokušavam zadržati za sebe), a niti ne zapisujem ni ne brojim; ponovno sada dolazim u presretnom uvjerenju da sam se konačno maknula s tog 20 i nekog tjedna i zakoračila u 30. I eto ga opet, 4 tjedna nakon posljednjeg pregleda – hladni tuš. Opet ta doooosadna druga desetica s koje nikako da se maknem. Prelijepo je biti trudan, ali Bože moj – ipak bih jednom rado rodila :D . (Da ne... »

Na pola puta u Podobniku

Na pola puta u Podobniku Evo me s još jednog pregleda u poliklinici Podobnik, u 24. tjednu trudnoće. Točnije – evo nas! S obzirom da svakog puta idemo u sve većem broju (ja, pa djeca i ja), ovaj put priključio nam se i tata Nino. Do kraja trudnoće moglo bi nas biti desetak ;-) Uvijek ista procedura na početku: javljam se sestri, važem i mjerim tlak, odlazim ostaviti uzorak urina i, čim se vratim u čekaonicu, obavještavaju me da mogu u ordinaciju. Opet sam dobila kg i pol od posljednjeg pregleda, ali tek sam posljednja dva tjedna zbog bronhitisa mogla vježbati. Malo me, povrh nemogućnosti vježbanja, tješi to što sam još uvijek jednu kilu "u prednosti" u odnosu na početnu kilažu (izgubih 4 na početku), ali ipak me brine činjenica o tri kilograma u dva mjeseca a nisam ni 6 mjeseci... »

Trudnička odjeća

Trudnička odjeća Dobro izgledati u trudnoći vrlo je važno. Iako je svima dobro poznata ona da „odjeća ne čini čovjeka“, urednost to svakako čini. U trudnoći sve je to još mnogo naglašenije. Prolazimo kroz vrijeme mnogih promjena – dobivanje na kilaži, pretjerano mašćenje kose, prištići, pigmentacija kože, dlakavost trbuha,… Tu ću se zaustaviti, ima među čitateljicama i onih koji tek pokušavaju zatrudnjeti ;-) U svakoj trudnoći počinje potpuno novo – ali i najznačajnije – poglavlje svakog roditelja. Trebamo pokazati svima koliko smo posebne i sretne i što nam znači to maleno biće u nama. Nemojte hodati okolo u suprugovim trenirkama i starim prevelikim košuljama. Odvojite vrijeme i novac za sebe... »

Otkrivanje spola djeteta

Otkrivanje spola djeteta Koje uzbuđenje! Konačno i taj 18. siječnja, kada ćemo na ultrazvuku moći vidjeti spol djeteta. Imala sam termin za ultrazvuk tjedan ranije u 18. tjednu trudnoće, ali je moj osmogodišnjak toliko želio ići sa mnom, da sam taj termin morala prebaciti na tjedan kada je prijepodne u školi. Naravno, i mala petogodišnjakinja koja si je „naručila tu bebu“ je bila neizostavan dio ekipe. Ovo je zaista rano za otkrivanje spola, ali ipak se radi o 4D ultrazvuku i to najboljem aparatu u cijeloj državi 8) . I eto nas ponovno u poliklinici Podobnik. Ovoga puta s djecom. Odmah sam dobila čašicu za uzorak urina i stala na vagu. Kg i pol u 6 tjedana, koliko je proteklo od posljednje kontrole, mislim da nije loše s obzirom na bronhitis koji me... »

Pripreme za trudnoću

Pretežno su roditelji ti koji donesu tu odluku, ali u našem slučaju to je naša petogodišnja Jana. Ta mala „haharica“, koja je oduvijek pentrala i tukla bolje od svih dječaka u vrtiću i susjedstvu, s tolikom nježnošću i brigom oduvijek „navlači“ svoje bebe, presvlači ih, mazi i tepa im. Ne sjećam se kada, no počela nas nagovarati. Najprije je željela dva „braca“ i jednu seku, tri mace i jednoga pesu. Onda je, bližeći se svojoj petoj godini života, shvatila neke osnove ljudske anatomije i genetike, pa ostala na (poprilično realnoj) želji za trima ljudskim bebama. I tako se nama roditeljima , uz onu filozofije da nam je „dosta dvoje djece sljedećih 100-tinjak godina“, sve češće motala po mislima ona o preslatkoj maloj bebi. Prekid... »

Posjet poliklinici Podobnik

Malo iznad Opće bolnice „Sv. Duh“ , na broju 112, nalazi se poliklinika Podobnik. Na red sam naravno došla odmah. Ljubazan doček. Popričala o svojim željama. Pod broj jedan mi je EPIDURALNA. Bez nje treći put ne idem. Prvi put izgon je bolio toliko da mi je bio gori od svih trudova. Drugi put bilo je prestrašno jer sam bila na „dripu“.   Oba sam poroda izdržala stoički i bez dernjave, ali hvala, ne bih pokušala i treći. Proveli su me kroz bolnicu. Ispričali su mi o hrani tj. prehrani u rodilištu, sve neka fina teletina i junetina za ručak, po dva menija na izbor. Ujutro nema što nema za doručak, nisam ni zapamtila sve. Znam samo da se ne radi o kriški kruha i dva tanka koluta salame, niti o... »

Jednokratne pelene

Jednokratne pelene O čemu voditi računa prilikom izbora dječjih pelena Već dugi niz godina, stručnjaci ukazuju na brojne štetnosti koje proizlaze iz modernog načina života, koji sa sobom nosi napredak tehnologije. Jedna od opasnosti vreba i iz, naoko potpuno bezazlenog proizvoda široke potrošnje, kakav su jednokratne dječje pelene. U prosjeku za proizvodnju jednokratne dječje pelene koristi se oko 50 različitih kemijskih spojeva, od kojih je za neke utvrđeno kako mogu prouzročiti zdravstvene probleme. Najčešće spominjani štetni kemijski spojevi ili elementi prilikom proizvodnje dječjih pelena su: Klor – upotrebljava se prilikom izbjeljivanja materijala biljnog porijekla, toksičan je Dioksin – nusprodukt izbjeljivanja celuloze... »

Disleksija

Disleksija Disleksija je specifična teškoća u učenju, uz disgrafiju, diskalkuliju i posebne jezične teškoće. Zajednička osobina djece sa specifičnim teškoćama u učenju je oštećenje jedne ili više osnovnih psiholoških funkcija važnih za razumijevanje ili uporabu jezika (u govoru i pisanju). Najčešća je disleksija (teškoća u usvajanju čitanja), pa onda disgrafija (teškoća u svladavanju pisanja) i diskalkulija (teškoća u usvajanju matematike). Što je disleksija?  Značenje riječi dolazi iz grčkog jezika dys-teškoća i lexia-pisana riječ. Mnogi su je liječnici proučavali, a prvi je njemački neurolog  R. Berlin 1872. upotrijebio ovu riječ kao termin za teškoće u učenju... »

Zaštitite dijete od sunčevih zraka!

Zaštitite dijete od sunčevih zraka! Sunce je zdravo. Svima nam treba – najviše djeci. Treba nam za život. Potrebnu količinu D vitamina za razvoj kostiju možemo naći samo u suncu. No u današnje vrijeme zračenja i ozonskih rupa jako je teško naći i održati granicu između neophodnog i štetnog.  Još, ako uzmemo u obzir da sve one kreme i ulja s raznim zaštitnim faktorom nisu podobna za bebe mlađe od 6 mjeseci… Oštećenje kože je kumulativno. Koža „pamti“ i zato nikada nije prerano (a ni prekasno) ni dovoljno. Rizik nastanka malignog melanoma se u posljednjih dvadesetak godina udvostručio, a zadnjih pedeset povećao za više od 20 puta. Ljeto je ozbiljno kročilo, evo i moja obitelj kreće danas na more. Nadam se da će poslije... »

More i roditelji - što ponijeti na put?

More i roditelji - što ponijeti na put? Iako mnogi od nas vole putovati, malo nas uživa pakirati se. I kako se svako jutro susrećemo s dilemom “Što obući”, tako se nekoliko sati prije puta mnogi od nas susreću s dilemom “Što sve spakirati?”. Sada kad je tu još i dijete, prostora za prtljagu sve je manje. Kako biste izbjegli stresne situacije i ostavljali za sobom ono što će vam trebati, planirajte unaprijed. na stranicama meteo.hr provjerite 7-dnevnu vremensku prognozu za Hrvatsku ili prosurfajte internetom i provjerite prognozu u ino destinaciji, kako biste znali je li vam potreban kišobran, krema za sunčanje i sl. razmislite o aktivnostima kojima ćete se baviti (namjeravate li samo ležati na plaži ili ćete se aktivno baviti sportovima,... »

Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice

Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice Bisfenol A (BPA) ili „opasnost iz bočice“ u posljednje je vrijeme digla veliku medijsku prašinu u svijetu zbog brojnih istraživanja u kojima se pokazala opasnost ove kemikalije za zdravlje djece. BPA se koristi u proizvodima napravljenima od polikarbonatne plastike, pa tako i za proizvodnju plastičnih bočica za djecu većine svjetskih proizvođača.  Posljednja istraživanja su pokazala kako, ukoliko prilikom zagrijavanja dođe do otpuštanja ove kemikalije iz plastike u hranu, BPA može izazvati razvojne i neurološke probleme kod djece i odraslih. Ono o čemu se u medijima ne govori jest da do ispuštanja manjih količina Bisfenola A iz plastike dolazi i na sobnim temperaturama, pogotovo iz starijih dječjih bočica koje su... »

Voda za zdravlje, ukrasi od boca

Voda za zdravlje, ukrasi od boca Zdravlje je stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja. Neki od uvjeta zdravlja su uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i adekvatan unos tekućine. Liječnici i nutricionisti preporučaju unijeti 0.3 dcl vode po kilogramu tjelesne mase, a za odraslog čovjeka prosječne visine i težine to iznosi 2.5 l dnevno. Otprilike toliko naše tijelo izgubi svaki dan. Za bebe vrijedi drugačije pravilo: ako majka doji dijete, uglavnom nema potrebe za dodavanjem vode, no ako je dijete na prehrani zamjenskim mlijekom, uvijek je potreban unos određene količine vode tijekom dana kako bi organizam dobio dovoljno tekućine. Voda za novorođenče smije sadržavati 50-150 mg minerala na litru, tj. mora biti oligomineralna. Stoga obratimo pažnju na etikete u... »

JESTE LI ZNALI?
HEMO-EX RJEŠAVA PROBLEM HEMOROIDA BEZ ŠTETNIH NUSPOJAVA ZA VAŠU BEBU!

Prema statističkim podacima, čak 75% trudnica i dojilja ima probleme s hemoroidima. Problemi se pojave u trećem tromjesječju trudnoće ili pri porodu. Dosada ste bile prisiljene trpiti hemoroide jer masti za hemoroide sadrže sastojke koji mogu naštetiti Vašoj bebi. HEMO-EX je revolucionizirao pristup liječenju hemoroida. Njegov 100% prirodan i neškodljiv sastav u potpunosti je siguran i omogućuje korištenje bez nuspojava! Tijekom trudnoće Vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene. One mogu imati negativne posljedice na Vaše zdravlje. Jedna od tih promjena jest i pojava hemoroida u trećem tromjesječju trudnoće ili tijekom samog poroda. Uzroci pojave hemoroida kod trudnica i dojilja: Kako maternica raste, povećava pritisak... »

Uskrsna dječja priča

Uskrsna dječja priča Dragi roditelji, pročitajte ovo vašoj djeci. Neka kroz zanimljive priče nauče i shvate zašto obilježavamo Uskrs. RUTINA PRIČA Ja sam Ruta, kći trgovca miomirisima i začinima, i sjećam se što se dogodilo nakon što su razapeli Isusa. Moj je otac i dalje prodavao ljudima u dućanu, kao da se ništa posebno nije dogodilo. Ispustila sam kosaru s datuljama i smokvama po koje su me poslali i viknula iz svega glasa: »Isus je živi« »Kakva besmislica, Ruto!« rekao je moj otac. »Znaš da su Gospodina razapeli! Bila si jučer ovdje kada su Saloma i njezina prijateljica došle kupiti miomirise i ulje da pomažu njegovo mrtvo tijelo.« »Upravo sam srela Salomu i ona mi je sve ispričala«, rekla... »

Uskrsne pisanice

Uskrsne pisanice Uskrs je dan Isusa Krista, najveći kršćanski blagdan.  U zapadnom kršćanstvu uvijek dolazi između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja. Uskrs dolazi od riječi uskrsnuti što znači rasti i razvijati se. Priprema za Uskrs je korizma.  Za vrijeme korizme smanjuje se zabava i sve nepotrebne aktivnosti sve do Velikog petka.  Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica, Veliki tjedan koji uključuje Vazmeno trodnevlje: Veliki petak,  Veliku subotu i Uskrs.  Nakon Uskrsa slijedi Uskrsni ponedjeljak. Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje.  No većini je zajedničko ukrašavanje pisanica. ... »

Valentinovo - dan zaljubljenih

Valentinovo - dan zaljubljenih Obilježavanje Valentinova potječe iz vremena starog Rima. Tada je na vlasti bio car Klaudije II koji je zabranio ženidbu i zaruke vojinika kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazka u rat. U to doba živio je i svećenik Valentin. On nije poštovao odluku cara te je ostao kod svojih životnih ciljeva i potajno vjenčao sve vojnike koji su to željeli. Na dan 14.veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Narod je Valentina, nedugo nakon njegove smrti, proglasio svecem. Prije sto godina u Engleskoj, na Valentinivo, malu djecu su oblačili u odrasle.Ona su išla od vrata do vrata i pjevali Valentinovo pjesmu. Simboli su najčešće bili srca i ključevi, a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca". Danas... »

Izrada srca

Izrada srca Za izradu srca potrebno nam je sljedeće: komad stiropora debljine 2 cm skalpel ljepilo koje ne sadrži alkohol ukrasi (kuglice, šljokice, trakice...) tempera Na komadu stiropora nacrtamo srce i izrežemo ga skalpelom Dobiveno srce možemo ukrasiti prema želji koristeći gore navedene ukrase koje lijepimo običnim ljepilom koje ne sadrži alkohol, kako bismo izbjegli topljenje samog ... »

Izrada ruže

Izrada ruže Za izradu ruže Vam je potrebno: krep papir škare i ljepilo štapići za ražnjiće 4 Razrežite papir cca 10 cm Presavinite gornji dio papira 2 cm                   Početak papira preklopiti prema unutra   Savijati papir dok se ne dobije pupoljak te ga lagano popuštati kako bi dobili oblik ruže              Kraj papira koji je ostao od cvijeta presavinuti prema unutra Papir za stabljiku odrezati na širinu 6 cm, a dužinu odrediti prema veličini štapića na koje ćemo nakapati malo ljepila i zarolati             Od papira izrezati oblik lista te krajeve zarolati prema unutra, list prisloniti na stabljiku i zalijepiti ga... »

Čestitka za Valentinovo

Čestitka za Valentinovo Za izradu čestitke Vam je potrebno: rebrasti (profilirani) hamer papir te komad običnog bijelog A4 papira drvofix ljepilo i ljepilo za papir selotejp i škare špaga Izrežemo hamer papir na dimenziju 23x16,5 cm, tako da kada ga presavinemo, dobijemo dimenziju čestitke 11,5x16,5 cm   Izrežemo A4 komad papira na dimenziju 9,5x14 cm i zalijepimo na unutrašnjost čestitke Koristeći špagu možemo napraviti razne ukrase koje ćemo zalijepiti na prednju stranu čestitke. Drvofix ljepilo razrijedite sa malo vode (npr. 2 žlice ljepila, 1 žlica vode) te ga dobro promiješajte. Odrežite špagu na željenu dužinu (ovisno o kojem se ukrasu radi) i namočite ju u mješavinu ljepila i vode te... »

Kako fotografirati dijete?

Kako fotografirati dijete? Fotografiranje djece spada među najinteresantnije i najuzbudljivije načine fotografiranja koje iziskuje malo energije, volje, truda i vremena a uz sve to rezultati su uvijek tu. Za dobru dječju fotografiju se morate malo potruditi jer dječja fotografija spada u najteže oblike fotografiranja i nemojte očekivati da ćete odmah dobiti savršene rezultate. 1.Slikajte djecu od rođenja jer će se tako djeca naučiti živjeti sa fotoaparatom i prihvatiti će ga kao nešto normalno a kasnije im neće biti teško pozirati. Kod male djece izbjegavajte slikanje sa blicom dok beba gleda u aparat. 2.Spustite se na njihovu razinu, čučnite, kleknite, sjedite, legnite... samo budite u njihovoj razini jer sa te visine dijete izgleda prirodnije a i djetetu će biti... »

Božićna dječja priča

Božićna dječja priča Gabriel se ukazuje Mariji Bog je poslao svoga anđela u Nazaret, gdje je živjela djevojka po imenu Marija. Bila je zaručena s Josipom, potomkom kralja Davida. »Zdravo, Marijo, Bog je s tobom!« rekao je Gabriel. Marija se uplašila vidjevši anđela, ali on joj je rekao: »Ne boj se. Našla si milost kod Boga. Rodit ćeš dijete koje će se zvati Isus i koji će vladati tvojim narodom. Njegovo će kraljevstvo trajati dovijeka.« »Ali ja nisam čak ni udana!« rekla je Marija. »Kako onda mogu roditi?« „Duh Sveti položit će dijete u tebe i ono će se zvati Sinom Božjim“, odgovorio je Gabriel. »Rodit će čak i tvoja rođakinja Elizabeta, iako je u poznim godinama. Bogu ništa nije... »

Božić u domu - uradi sam

Božić u domu - uradi sam Da za topli duh Božića u našim domovima nisu važni novci, dokazat će i ovaj tekst. Evo kako uz malo mašte i vremena to rade naše forumašice. Naravno, vaša djeca bit će presretna! Još jedan način da uz roditelje zaprljaju ručice (ako vam se posreći onda samo to) i polijepe prstiće ;-) Sljedeće fotografije i radovi su od naše forumašice tena1 Božićni vijenac u malo drugačijoj kombinaciji potrebno: zdjela za voće stare kuglice grane od starog umjetnog bora (može i prirodni) školjkice svijeće   ... »

Top10 igračke ovoga Božića

Top10 igračke ovoga Božića Prekopali smo forumom, postavili ankete, saslušali vaša mišljenja i na osnovu svega toga sastavili ovaj tekst, da vam barem malo olakšamo izbor u ovome šarenilu blagdanske ponude u trgovinama.   TOP igračka Psić sveznalica – Fisher Price Guralice (FP ili Play scool) LEGO ,  slikovnice / knjige Šator / kućica autići i didaktične igračke Tomica i prijatelji Baby Anabel (interaktivne bebe) Memory / puzzle ROARY Plastelin i modlice Ovogodišnja najčešća igračka pod borom očito će biti novi Fisher Priceov „Psić sveznalica“ koji - osim što je vrlo simpatičnog izgleda - uči djecu osnovne boje, dijelove tijela, brojalice i pjesmice,... »

Platnene pelene

Platnene pelene Mnoge mame koje koriste jednokratne pelene za previjanje svojih beba kažu da nisu imale problema s pelenskim osipom. Naime, kad koristimo jednokratne pelene, bez razmišljanja upotrebljavamo kremu za guzu, tako da crvenila i iritacije kože uglavnom nema. Međutim, povremeno se zna pojaviti crvenilo koje se najčešće rješava s još kremica i više mazanja. Kreme su tako postale rutinski dio previjanja, da nitko o tome više ne razmišlja. Kod previjanja platnenim pelenama, krema se ne koristi ili eventualno u jako malim količinama, i pelenski se osip uglavnom ne pojavljuje.       Što se tiče financijskog aspekta platnenih pelena, sve ovisi o vrsti... »

Porod u vodi

Porod u vodi 21.7. smo se probudili kao i prijašnjih dana, doručkovali, šetali, ručali, pa opet šetali. Kad smo se vratili u sobu, umorna sam legla u krevet i počela se namještati u što udobniji položaj za spavanje, kad sam oko pola sedam osjetila „puk“ i toplu tekućinu po nogama. Malo sam se trznula i rekla dragom: „Evo ga.“ Bila sam mirna – pukao mi je vodenjak Odmah sam pogledala koje je boje plodna voda - bila je prozirna i bez ikakva mirisa, baš kao voda. U tim trenucima znala sam da počinje, ali bila sam mirna i „skulirana“. Nije bilo nervoze ni straha. Iznenadilo me, a opet bilo je tako prirodno i normalno. Dragi se malo zamislio i ne znam što mu se vrtjelo po glavi, nije ništa pričao - samo me gledao. Otuširala sam se i spremila za bolnicu, otišla i na wc... »

Beba, more i sunčanje

Beba, more i sunčanje Mnogi će iskoristiti prvu priliku da bi potamnjei, ali znajte: samo je jedan pozitivan učinak sunčevih zraka na organizam - a to je poticanje sinteze vitamina D u koži; a takav efekt postiže i „zubato“ zimsko sunce.  Zabluda je i da treba djecu izlagati suncu zbog stvaranja D-vitamina.  Naime, za stvaranje D-vitamina dovoljno je desetominutno izlaganje suncu triput tjedno. Iako bez sunca nema života, ono krije i opasnosti za ljudsku kožu uslijed pretjeranog izlaganja njegovom zračenju. Nijedna preplanulost nije zdrava, pa ni ona iz solarija. Kako je sposobnost naše kože da se samostalno, prirodnim putem, zaštiti od negativnih utjecaja UV zračenja vrlo ograničena, važna je uporaba sredstava za zaštitu od sunca. Zaštitni faktor nekog sredstva za... »

Kako urediti dom dok očekujete bebu

Kako urediti dom dok očekujete bebu Pripremate se za dolazak bebe i odlučili ste se na generalno preuređivanje stana ? Vrijeme za to je savršeno - nema ljepšeg nego iz bolnice doći u lijepo i funkcionalno uređen dom, riješeni svih izdataka oko uređenja i sada mirno možete početi trošiti na pelene, kremice, odjeću i ostalu opremu za bebe,.. riješeni zamornih obilaženja trgovina, majstora, montera i dostavljača, prije nego počnete mrziti svakoga tko vam pozvoni na vrata upravo kad ste konačno uspavali svog mališana ili usred dojenja... Nekako se dogodilo da nekoliko mojih prijatelja istovremeno očekuju prvo dijete i, dok čekaju, pomalo frenetično uređuju stan. I ja sam svojevremeno prolazila istu muku i zadovoljstvo i napravila nekoliko pogrešaka, a i kod njih sam odmah uočila nekoliko klasičnih... »

Koža meka poput svile

Koža meka poput svile Od trenutka kada prvi put uzmete u ruke svoju, najljepšu bebu u ruke, poželjet ćete je pokazati cijelome svijetu. Ipak, potrebno je neko vrijeme dok njena koža ne postane poput breskve meka, baršunasta, čista. I sami ćete biti iznenađeni brojnim osipima i različitim mrljama koji se pojavljuju na toj nježnoj koži vaše bebe. tijekom života u materici bebina koža prekrivena je verniksom - masnom, bjeličastom materijom koja sprječava isušivanje njene kože. Kako se približava termin porođaja, sloj verniksa postaje sve tanji. U slučaju prenesene trudnoće, bebina koža dolazi u kontakt sa plodovom vodom zbog čega izgleda upaljena i suha. Koža novorođenčeta je crvenkasta, peruta se i prekrivena je sitnim osipom. Međutim, uz ljubav i njegu koju ćete joj pružiti, ona... »

Susret s vašom bebom

Vaše prvo upoznavanje s novorođenim djetetom sigurno će biti uzbudljivo usprkos iscrpljenosti koju vjerojatno osjećate poslije trudova i poroda. Ovo je veliki trenutak. Novorođena beba je u tom trenutku često tiha i budna, upravo izgurnuta iz toplog, mirnog okruženja na mjesto puno buke, sjajnih svjetala i zraka. Napravila je svoj prvi udisaj i možda gleda okolo, stječući prvi dojam o svijetu – i licima svojih roditelja. Vašoj bebi svijet je novost, ali život nije. Tijekom 9 mjeseci stalno je rasla i napredovala neusporedivom brzinom unutar tijela svoje majke. Ona već zna kako sisati, spavati, buditi se i pomicati svoje tijelo. Poznaje glas svoje majke, a vjerojatno i očev. I može vidjeti i čuti. Ne postoje dvije iste bebe, čak i u vrijeme rođenja. Može biti aktivna... »

Srategija odgoja

Odgajanje djece jedan je od najtežih poslova na svijetu, i posao za koji ćete se uvijek osjećati nespremnim. Međutim, to je i posao koji čovjeka najviše ispunjava. Donosimo nekoliko savjeta o odgovornostima u odgoju djece koji bi vam mogli pomoći da se kao roditelj osjećate ispunjeno, ali i da više uživate u svojoj djeci.Njegujte djetetovo samopoštovanjeOsjećaj o sebi djeca počinju razvijati još u dojenačkoj dobi, kada o sebi saznaju "kroz vaše oči". Dijete upija vaš glas, govor tijela i svaki vaš izraz. Roditeljske riječi i ponašanje više od bilo čega drugog utječu na razvoj djetetove slike o sebi. Pohvalite li dijete za njegova postignuća, koliko god mala bila, u djetetu ćete razviti osjećaj ponosa. Ako mu dopustite da radi stvari samo za sebe, pomoći ćete... »

Poremećaji spavanja

Problemi s vitalnim funkcijama - kako prirodne i jednostavne stvari postaju problemKako u životinjskom svijetu, tako su i u Ijudi spavanje, disanje, hranjenje i defekacija prirodne aktivnosti koje se odvijaju posve spontano i bez značajnijih problema. No ipak, kod većeg broja djece ti se prirodni procesi odvijaju s dosta poteškoća. Često se nalaze problemi u sve tri aktivnosti, no uobičajeno jedna od njih postaje dominirajući problem. Zašto se to dogada i kako možemo pomoći?Problemi se javljaju kada se ove potpuno spontane i prirodne aktivnosti počinju vezivati za druge sadržaje, koji sami po sebi postaju predmetom "pogađanja".Poremećaji spavanjaUsnivanje i spavanjeIma li što jednostavnije? Umoran si - legneš i zaspiš. Kada se naspavaš, probudiš se sa... »

Kako spriječiti bolesti dišnih putova?

Sluznica dišnih putova ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice…). Na površini sluznice se nalazi luz koja sadrži sluznička protutijela koja trenutno uništavaju potencijalne napadače. Sama sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekretobično iskašljemo ili ispušemo kroz nos. Ispravna  prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala  (npr. nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značaj no slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora  nužni su preduvjeti dobrog zdravlja.Poznato je da su najzdravija djeca koja se po cijele dan igraju vani šmrkavci crvenih obraza. U čemu je tajna njihova zdravlja?Treba osigurati svjež i vlažan zrakBolesti dišnih... »

Zašto je dobro prati ruke?

Pranje ruku vrlo je učinkovita strategija brige o vlastitom zdravlju i obrane od mnogih bolestiRedovito pranje ruku higijenska je navika koju smo trebali usvojiti još u vrlo ranom djetinjstvu. Nedavna istraživanja Američkog udruženja mikrobiologa, međutim, pokazuju poraznu činjenicu da trećina populacije, čak i u vrlo urbanim sredinama, ne pere ruke nakon korištenja javnog zahoda.No, problem se ne odnosi samo na uporabu javnog toaleta. Tijekom dana se na rukama nakupljaju mikroorganizmi iz različitih izvora - izravnog kontakta s drugim ljudima, kućnim ljubimcima i različitim površinama (kvake od vrata, telefonske slušalice, novac - zamislite samo koliko ruku prođe jedna novčanica...). Ako se ruke ne peru dovoljno često, mikroorganizme koje usput pokupimo možemo unijeti... »

Prehrana dojenčadi s nutritivnom alergijom

Učestalost alergijskih bolesti u populaciji stalno raste i u visoko razvijenim zemljama kod djece doseže od 5 do 8%. Alergija na hranu manje je učestalosti, ali je zbog još nerazvijenog imunog i neimunog sustava u probavnom traktu nalazimo češće u djece. Preosjetljivost na mlijeko javlja se kod oko 3% djece. Znamo da alergije na hranu predstavljaju tek manji dio neugodnih učinaka koje hrana može izazvati u probavnom sustavu. Češći mehanizam njenog negativnog upliva je toksični i netoksični, a ne imunološki. Dijagnozu najčešće nije lako postaviti, ali je liječenje isto: izbjegavanje sumnjive hrane. Najčešći prehrambeni alergeni u dječjoj dobi su: proteini kravljeg mlijeka, jaja, soja, riba, orašasto voće. Na prvom je mjestu kravlje mlijeko - hrana kojoj je... »

Vokalne vještine

U početku će vokalne vještine vašega dojenčeta uključivati plakanje i podrigivanje te, možda, neke zvukove tipa oooooo. Zvukovi koje će stvarati neće sadržavati "stvarne" suglasnike ili samoglasnike, barem ne takve kakve mi upotrebljavamo. Međutim, počet će stvarati zvukove koji se čine gotovo sličnima našim glasovima. Unutar tri do četiri mjeseca nakon rođenja vaše dojenče će početi stvarati samoglasnike i zatim one ku i gu koje poznaje svaki roditelj. Kada dojenče leži na ledima, jezik mu se prirodno naslanja na mekši dio tvrdog nepca. Upravo tamo mi odrasli stvaramo naše glasove k i g. Kada se dojenče počinje glasati, odjednom se pojavljuju ti glasovi i, kao rezultat, dojenče se glasa svojim poznatim ku-ima i gu-ima. Zato, to zovemo gugutanje. Uskoro će... »

Vlastiti dom - oaza pozitivne energije

Nema boljeg mjesta za početak borbe protiv onečišćenja od vlastitog domaJednako kao što dojenče treba hranu i njegu tako su mu potrebni i nježni dodiri, tepanja, zajedničko uživanje u igri s roditeljima, i to od najranije dobi. Ne čekajte da dijete odraste i postane "ravnopravan" partner u igri.I vi i vaše dijete imat ćete koristi od zajedničke igre. Uživat ćete promatrajući dijete kako stječe nove spoznaje, radovat ćete se zajedništvu i bliskosti, a poznato je da zajedničke radosti zbližavaju. Dijete će rasti s osjećajem sigurnosti i povjerenja u vas i svoju okolinu, a to će mu pomoći da izraste u sretno dijete.Djeca s kojom se roditelji više bave bolje napreduju u svom psihomotornom razvoju.Igra s djetetom je jasan znak da vam je do njega stalo, da ga volite, i... »

Poremećaji spavanja - Usnivanje i spavanje

Ima li što jednostavnije? Umoran si - legneš i zaspiš. Kada se naspavaš, probudiš se sa smiješkom. Nažalost, nisu svi roditelji te sreće da im djeca lako usnivaju i spavaju cijelu noć. Većina ih ipak ima određenih poteškoća, a za manji dio roditelja problem nespavanja njihovog djeteta postaje prava noćna mora. I u ovom slučaju vrijede osnovni principi kao i kod smetnji hranjenja i defekacije. Dijete ne treba podcjenjivati - svako dijete može naučiti spavati. Neverbalne poruke trebaju biti jasne i čvrste. Treba iskopčati "prekidač" koji djeca znaju tako predano godinama koristiti dovodeći nerijetko roditelje do granice gdje prestaje roditeljska ljubav. Najčešće se djeca koja imaju problema sa spavanjem uspavljuju na prsima ili na rukama. Kada zaspu nastoji ih se... »

Amniocenteza

Što je amniocenteza? Amniocenteza je postupak kojim se pomoću jedne igle uzima uzorak tekućine iz amnijske vreće koja obavija plod. Ultrazvuk se koristi kao pomagalo koje omogućava liječniku dauvede iglu u siguran prostor, dalje od ploda. Dobivena amnijska tekućina, u kojoj se nalaze stanice odljuštene s ploda, dalje se ispituje u laboratorijima pomoću genetskih i biokemijskih testova. Kada se radi? Ako se amniocenteza radi zbog analize kromosoma ili molekule DNA, onda se obavlja nakon 16-og tjedna trudnoće. U nekim centrima može se napraviti i do mjesec dana ranije. Ako se porod iz bilo kojeg razloga mora obaviti prije vremena, amniocenteza se tada može učiniti kratko vrijeme prije poroda da bi se ocijenio stupanj zrelosti fetalnih pluća. Zašto se radi? U prvoj... »

Odjeća i oprema

Cipele: kada i koji tip?Većinom nije potrebno ništa stavljati na djetetove noge dok ne počne hodati vani. Njihove noge su uobičajeno hladne, poput ruku, ali to njih ne smeta. Drugim riječima, nema potrebe za stavljanjem pletenih i sličnih cipela, osim ako je pod jako hladan.Nakon što dijete nauči stajati i hodati, dobro je za njega ako većinu vremena provodi bosih nogu, naravno ako to okolnosti dopuštaju. Lukovi na stopalima su razmjerno ravni u početku. Dijete postupno izgrađuje lukove i jača gležnjeve, koristeći ih snažno prilikom stajanja i hodaqja. (Pretpostavljam da je razlog zbog kojeg su stopala, u području ispod tih lukova škakljiva - to da nas podsjeća da taj dio moramo držati visoko.) Hodanje po neravnoj ili gruboj površini potiče snaženje... »

Bljuckanje i povraćanje

Bljuckanje i povraćanje je često. Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kad  hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Mišić koji zatvara gornji kraj želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao u veće djece ili odraslih. Svaka kretnja može uzrokovati bljuckanje: drmanje djeteta,  prejako stezanje, polaganje djeteta u vodoravan položaj ili pak sami pokreti želuca.Većina dojenčadi poprilično bljucka tijekom prvih mjeseci, ali to obično ništa ne znači. Neka bljuckaju više puta nakon svakog obroka, dok to druga čine  samo povremeno. (Mrlje od mlijeka mogu se mnogo lakše ukloniti s plahta, pelena i odjeće ako se najprije namoče u hladnoj vodi.)Sklonost bljuckanju najjača je u ranim tjednima i mjesecima te opada kako ... »

4D ultrazvuk

Znate li da su stari kinezi smatrali da je svatko od nas zapravo devet mjeseci stariji nego što misli? Danas ima sve više dokaza da je to istina. Mnogi znanstveni rezultati govore da nerođeno dijete, osobito u poslijednjem razdoblju intrauterinog života osjeća, razumije i reagira na vanjske podražaje (zvuk, svjetlo, dodir). Fetus se počinje spontano pokretati već u sedmom tjednu trudnoće, no majka ga osjeti mnogo kasnije (15.-21. tj.). Vrste pokreta fetusa su meškoljenje, oštri udarci te mali, ritmični udarci. Tijekom trudnoće... »

Nicanje zubića

Nicanje zubi je prirodan tijek u razvoju djeteta. Osnova za zube počinje se stvarati već od šestog tjedna trudnoće. U trenutku rođenja već su uobličeni svi mliječni zubi, njih 20, a najčešće i prvi trajni kutnjaci. Prosječno, prvi zub naraste između 5. i 8. mjeseca, najčešće u šestome. No, isto tako, neka djeca ostaju krezuba do kraja prve godine, a ima sučajeva kada se dijete rodi sa zubom; to je tzv. predmliječni zub., koji se odmah vadi, jer nema korijena, već je samo rožnata tvorba i... »

Vrućica

U dobro osvijetljenoj prostoriji polako okrećite toplomjer dok ne ugledate crtu. Temperaturu očitajte na mjestu gdje crta završava. Ne trebate žuriti s očitavanjem temperature jer se živa neće nigdje pomaknuti dok toplomjer ne protresemo. Ako niste sigurni u svoje očitavanje, možete zamoliti još nekoga da to učini. Rektalno je mjerenje temperature pouzdanije nego aksilarno, no neki roditelji navode da im je lakše mjeriti temperaturu ispod... »

Emocionalne prilagodbe - umor

Već od davnih dana znamo da porod unosi emocionalne promjene. Mi ne razumijemo u potpunosti zašto su one tako jake nakon porođaja. Ovi osjećaji svakako nisu uzrokovani samo mijenama razine hormona nakon poroda, iako mogu biti jedan od čimbenika. Promjene u svakodnevnom ponašanju mogu utjecati na vaše emocionalno prilagođavanje. Ako ste bili naučeni da se uvijek osjećate »pod kontrolom« i da ste organizirani, može vas natjerati u očaj kad vaš zavidni sretan način života nestane nakon što ste rodili. Zaposlenoj ženi porod donosi promjenu uloge, pomak ... »

Trudnoća i mozak u razvoju

Trudnoća i mozak u razvoju Nema razdoblja roditeljstva koje ima izravnije i više oblikujuće djelovanje na djetetov mozak u razvoju nego devet mjeseci trudnoće koji vode u rođenje pravovremene bebe. Osnovni dijelovi mozga i živčanog sustava brzo se pojavljuju i rastu i u prvim tjednima i mjesecima nakon začeća podložni su trajnim oštećenjima nizom stvari koje majka i otac mogu jesti, piti, disati, pušiti, srkati, njušiti ili čak nositi kući na odjeći i kosi uslijed izlaganja industrijskim utjecajima. Majčina osjećanja utječu na fetus, a isto tako njene opće navike i fizičko okruženje ... »

Stimulativna okolina

Neispravno je mišljenje da je novorodenčetu potreban potpuni mir i tišina. Dječja soba upravo mora biti puna različitih stimulansa. Poznati japanski pedagog, utemeljitelj svjetski poznate tvrtke "Sony" i autor knjige "Nakon treće je kasno...", Masaru Ibuka, opisuje eksperiment profesora Broonera iz SAD-a, koji je pokazao stupanj utjecaja okoline na mentalni razvoj bebe. Brooner je podijelio skupinu novorođenčadi u dvije skupine. Prvu je smjestio u izoliranu sobu bez ikakvih stimulansa, a drugu - u sobu s jarkim tapetama, šarenim stropom, raznobojnim ... »

Simptomi rizika u dobi od 6-12 mjeseci

Leđni položaj, sjedenje U dobi od 6 mjeseci dojenče se živahno okreće s leđa na trbuh. Možemo ju posjesti (beba se još uvijek ne može sama dovesti u sjedeći položaj), tada beba zadržava taj položaj neko vrijeme, zaobljenih leđa i povijene glave. Obrambenom reakcijom pruža ruke i oslanja se na šakice s raširenim prstićima. Sa sedam mjeseci beba se već može sama posjesti. Sada već i sigurnije "stoji" kada ju podignemo. Oslanja se na puna stopala. ... »

Simptomi rizika u dobi od 1-6 mjeseci

Leđni položaj kruto sabijanje ruku i nogu ukrštenje nogu palac u šaci čvrsto stisnute šake zaostajanje glavice kada bebu primimo za ruke i vučemo ju u sjedeći položaj (normalno je lagano zaostajanje) neprinošenje šakica ustima slabija aktivnost jedne strane od druge Potrbušni položaj oslabljeno odizanje glave nedovoljno oslanjanje na podlaktice ... »

Simptomi rizika u dobi od 0-1 mjesec

Iako se u većini slučajeva novorođenčad rađa zdrava, nažalost nakada se rode i djeca s oštećenjima, najčešće središnjeg živčanog sustava. Takvo oštećenje može izazvati poremećaje kretanja, smetnje vida. sluha, osjeta i sl., od jedva primjetnih, pa do teških oblika. Kako dijete provodi malo vremena s liječnikom, dobro je da su roditelji upućeni u to što njihovo dijete može za svoju dob, kako bi i oni mogli uočiti ev. simptome rizika. Ipak su oni ti koji najbolje poznaju svoju bebu i koji provode najviše vremena s njom. Motoriku djeteta promaramo u položaju na leđima i na trbuhu. Leđni položaj U tom položaju novorođenče drži glavicu u sredini ili lagano nagnutu na jednu stranu. Ruke su lagano raširene na podlozi i savijene u laktovima.... »

Refleksi

Primitivni refleksi novorođenčeta odraz su još nepotpuno dozrele funkcije mozga, pa tijekom prvih mjeseci nestaju i zamjejuju se pravim, posturalnim refleksima. Ovo su neki od najpoznatijih: Refleks sisanja: Javlja se već kod fetusa od 10 tjedana. Beba siše svaki predmet koji joj se stavi u usta. Nestaje u zdravog novorođenčeta nakon četvrtog mjeseca. Refleks traženja usnama: Izazove se laganim dodirom obraza i kuta usana. Novorođenče ... »

Hrani moj mozak:
Razvojni utjecaji na dijete u maternici

Evo nekih preporuka za svakoga koji razmišlja o prenatalnoj stimulaciji ili je spreman planirati program gajenja najzdravijeg mentalnog razvoja djeteta prije rođenja. Ako planirate imati dijete, potražite dobru medicinsku prekonceptivnu službu tako da prije nego začnete, saznate o mogućim zdravstvenim pitanjima, problemima s vrstom posla, kućnim okruženjem, prehrambenim navikama, izlaganjem medicinskim lijekovima i razini stresa, tako da poduzmete odgovarajuće promjene. Ako ste već na putu da budete roditelj, postavite si ova pitanja ... »

Od refleksnog glasanja do prve riječi:
Razvoj govora od rođenja do prve godine

Prva faza razvoja govora traje od rođenja do 8. tjedna (2. mjeseca) To je faza fiziološkog krika i refleksnog glasanja. To su spontana glasanja koja odražavaju fiziološko i emocionalno stanje bebe. Beba uzdiše, kiše, kašlje, plače kada je gladna ili osjeća nelagodu. Kao što beba čini mnoštvo spontanih pokreta nogicama, ručicama i prstićima, tako također nesvjesno pokreće govorne organe - jezik, usnice, donju vilicu, glasnice. U kriku dominiraju zvukovi slični samoglasnicima uz blagu nazalnost glasa. Procjena... »

Razvoj bebe od 3-6 mjeseci

Vrijednosti unutar zagrade kod motorike označavaju krajnju dob djetetova života do koje se očekuje da će određenu vještinu svladati svako zdravo dijete Težina Dojenčad dobija u prosjeku oko 6oo g na mjesec. Krajem 4. mjeseca teže oko6,6 kg, no odstupanja mogu biti 1,5 kg više ili manje. S navršenih 6 mjeseci dječaci dostižu težinu od 7,3 kg, a djevojčice od 7 kg (+/- 1,5 kg). S navršenih 6 mjeseci dečki ... »

Prenatalni razvoj - 3. tromjesečje

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. Naznačit ću trajanje trudnoće kao i vaš ginekolog, da biste lakše pratili njen razvoj. 28. tjedan Beba sada diše isto kao što će i nakon rođenja, samo što sada udiše i izdiše plodovu vodu. U određenim razmacima puni se mjehur i beba piški u plodovu vodu! Obojenim Dopplerom dečkić "uhvaćen" dok piški Veličina: 37 cm, T: 900g Mama: Blage vrtoglavice normalne su. 29. tjedan: Na ultrazvuku su vidljivi svi detalji građe pojedinih organa. Na glavici raste kosa. U slučaju trudova Vaša beba ima dobre šanse... »

Prenatalni razvoj - 2. tromjesečje

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. Naznačit ćemo trajanje trudnoće kao i vaš ginekolog, da biste lakše pratili njen razvoj. 14. tjedan: Svi dijelovi tijela sazrevaju i razvijaju se. Glava poprima proporcije koje nalikuju rođenoj bebi. Vrat je dobro razvijen i brada fetusa vise ne leži na grudima. Beba ima 9 cm i teška je 60 g. Mame: Uživajte, upravo ste napustili 1. tromjesečje prepuno mučnina, odlazaka na wc... Sada je zatišje, a nove "radosti" čekaju vas u trećem. Ukoliko niste prvorotkinja, vrijeme za ozbiljnu nabavku trudničke odjeće. Ukoliko se... »

Prenatalni razvoj - 1. tromjesečje

Prenatalni razvoj - 1. tromjesečje Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. Jajašce Vam je upravo oplođeno jednim od 500 000 000 spermija i Vi ste zanijeli. Oplođeno se jajašce dijeli u sve veći broj stanica. Oku još nevidljivo, ali sadrži "zapisane" sve karakteristike. ("Napad" spermija na jaje. Njih svega oko 200 uspjelo je doprijeti do samog jajeta (sl. lijevo), a samo će jedan sretnik uspjeti "ući" uz pomoć enzima na svojoj glavi (sl. desno). Oko šestog dana nakon oplodnje, blastocista se hvata za sluznicu maternice, i upada u nju sve dok ju tkivo sluznice ne prekrije u potpunosti. U ovom je... »

Pregledi u trudnoći

tjedan trudnoće obvezatne mjere dodatne mjere  1. pregled probiranje ugroženih trudnoća na temelju obieljske, osobne i reproduktivne amneze OGTT;  test opterećenja glukozom 8-12 visina i težina,krvni tlak, urin sa sedimentacijom, krvna slika, krvna grupa i Rh,... »

Kada se beba počinje micati?

Vi to ne osjećate, no vaša se beba miče već od šestog, sedmog tjedna trudnoće! Ti su pokreti za nju vrlo važni jer olakšavaju okoštavanje kostiju. Cijeli je kostur bebe, naime, građen od hrskavice i tijekom trudnoće upija mineralne tvari koje su mu potrebne za postizanje čvrstoće i otpora. Kada se ti pokreti mogu osjetiti? Negdje oko 16., 20. tjedna trudnoće. No ti su pokreti tada još toliko slkabi, da se lako mogu zamijeniti s pokretima crijeva. No s 20-ak tjedana sigurno razaznajete pokrete svog djeteta. Nemirne bebe promijene položaj i po 90 puta tijekom 12 sati u kojima se pokreti broje. Neka djeca miču se nježnije, dok su druga znatno grublja. S 36 tjedana smirivanje Zbog veličine djeteta i sve tješnjeg prostora u maternici i manje količine... »

Placenta previja

Normalan položaj posteljice je 8 cm udaljenosti od ušća maternice, bilo sprijeda, straga, u fundusu (dnu), lijevo ili desno. Ako je bliže, govorimo o niskom sijelu, a ako prekriva ušće, o placenti previji. U tom slučaju posteljica ometa prolaz djeteta, što dovodi do njenog odljuštenja pri prvim trudovima i do krvarenja. S obzirom na položaj posteljice, razlikujemo: rubnu, perifernu i potpunu placentu previju. Simptomi mogu biti obilna krvarenja, a dijagnoza se postavlja ultrazvučno. U slučaju te anomalije trudnica mora mirovati. Porod se završava carskim... »

Kako prepoznati razlog plača?

Plač s kratkom stankom dok dijete udahne zrak i nastavi plakati obično označava glad Plač svakog dana najčešće u isto vrijeme uz vrištanje i grčenje dok je između pojedinih napadaja plača djetetovo opće stanje neporemećeno (dobre je volje, a uz to napreduje u težini) vjerojatni je razlog plača dojenački grčevi u želucu, tzv. kolike. U dobi od 10-15 dana novorođenče ima potrebu više jesti nego prvih dana, te će zato češće plakati. Ako je između pojednih vriskova dijete oko 2 sekunde mirno ili ako se plač pojačava pa stišava, pa opet pojačava, dijete osjeća bol pa ga treba pregledati liječnik. Sve ste već pokušali; nahranili ste dijete, presvukli ga i utoplili, nije bolesno, a ipak plače. Traži da ga uzmete u ruke i stisnete na... »

Objašnjenje točaka papa testa

Što je PAPA test? Papa-test je pretraga kojom se otkrivaju eventualne pred-tumorske i tumorske promjene na stanocama vrata maternice i infekcije spolnog sustava. U rodnicu se uvodi spekulum, instrument čiji izgled podsjeća na kljun, a njime se šire stijenke rodnice i tako prikazuje vrat maternice. Zatim se pomoću drvenog štapića uzima uzorak iscjetka iz rodnice i postruže površina vrata maternice, te se uzimaju stanice iz kanala vrata maternice pomoću štapića s vatom na vrhu. Uzorci se razmazuju na površini stakalca koje se sprema u bocu s alkoholom ili pošprica sprejom. Takva stakalca šalju se u labaratorij specijalisti citologu. Kada se izvodi? Najidealnije je prvu pretragu učiniti započinjanjem spolnih odnosa. Ukoliko su nalazi uredni, tj. negativni,... »

Male ozljede

Vjerojatno se svakome u životu i po nekoliko puta dogodi poneka ozljeda.Ako ste roditelj, trebali biste znati neka pravila u slučaju da se to dogodi i Vašem djetetu. Dr.Elizabeta Ogrizek, specijalist pedijatar u DZ Novi Zagreb-Dugave, savjetovat će Vas o toj temi. Najprije ozljede treba definirati kako bi se znalo kakve uopće mogu biti. Ozljede su sve one patološke promjene koje su posljedica djelovanja neke vanjske energije bila ona mehanička, električna, toplinska, kemijska i sl.U «grubo» ozljede možemo podijeliti na mehaničke, zatim posljedice toplinskog djelovanja-opekotine, kemijske, strujne i one izazvane hladnoćom. Ovdje ćemo više govoriti o mehaničkim ozljedama pa i njih možemo podijeliti na zatvorene i otvorene rane. Zatvorene su kontuzije i rupture, a... »

Ovulacija i njeno dokazivanje

Ovulacija i njeno dokazivanje U žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa, obje su faze podjednake po trajanju. Prva se faza naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom (faza sekrecijske preobrazbe endometrija). U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod utjecajem estrogenih hormona jajnika najprije nadoknađuje (regenerira), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7 mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto tijelo, koje luči i estrogene hormone i progesteron.... »

Bolesno dijete - Upala srednjeg uha

Što je to? Upala srednjeg uha (infekcija uha, otitis media) je bakterijska ili virusna infekcija srednjeg uha. Srednje uho nalazi se iza bubnjića. Je li to često oboljenje? Da. To je jedno od najčešćih razloga posjeta liječniku. Oko tri četvrtine djece ima barem jednu upalu uha godišnje. Mnoga ih imaju i više od tri prije navršene treće godina života. Infekcija uha češće pogađa djecu sklonu alergije. Je li to teška bolest? Ukoliko se rano otkrije, bolest se može spriječiti i prije no što infekcija postane kronična. No neliječene upale mogu dovesti i do ozbiljnih situacija ako se bakterije prošire i izvan uha. Gdje se odvija - građa uha: Uho dijelimo na tri dijela: vanjsko - čine ga ušna školjka ( auricula) i vanjski slušni hodnik,... »

Dječje zarazne bolesti - Ospice (morbili)

Iako ospice spadaju u jednu od najtežih virusnih bolesti, danas su rijetke, zahvaljujući cijepljenju . No mogu se pojaviti među skupinama djece, nrp.vrtiću, školi... Uglavnom se prebole bez teškoća, a moguća su posljiedica upala pluća i encefalitis. Simptomi: Prvih 10-14 dana nakon izlkaganja bolesti nema se nikakvih simptoma. Zatim slijede simptomi nalik prehladi: kašljanje, iscjedak iz nosa, crvenilo očiju, temperatura i osip. Osip se pojavljuje nakon 3-4 dana bolesti i širi se prema ... »

AC (Abdominal circumference)

AC označava promjer trbuha (Abdominal circumference) i služi za mjerenje veličine i težine fetusa, a ne toliko njegove starosti. Mjeri se preko najšireg dijela trbuha, preko jetre. Pokazuje ne samo razvoj organa poput jetre, već i to, raste li fetus proporcionalno. Naime, ukoliko je AC premali, a ostala mjerenja pokazuju normalne vrijednosti, riječ je o asimetričnom rastu. Ukoliko se ovaj problem otkrije na vrijeme, može se spasiti život inače normalnom fetusu. ... »

Odlazak kući iz rodilišta

"Ostvarenje" daruje posjetiteljima ovih stranica popust od 40% na knjigu "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"! Za put od bolnice do kuće nastojte obući vašu bebu u laganu majicu i odjeću koja će ostaviti noge slobodne, tako da se pojas automobilskoga sjedala može provući između nogu. Za... »

Njega

Kupanje Dok god djetetu pupak ne zaraste (oko 2 tjedna), kupa ga se na suho, tj. vlažnom gazicom, kako ne bismo namočili ranu. Koraci za lakše kupanje: Zagrijte prostoriju na 24 stupnja operite lice, oči, nos i uši, te kosicu u čistoj vodi u kadicu ulijte vodu zagrijanu na 37 stupnjeva, a ako nemate termometar, temperatura mora biti ugodna Vašem laktu. Na dno kadice stavite ručnik ili pelenu, kako se guza ne bi sklizala ... »

Prijevod medicinskog žargona iz rađaonice

"Ostvarenje" daruje posjetiteljima ovih stranica popust od 40% na knjigu "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"! Rađaonice u velikim bolnicama često su vrlo zaposlena mjesta. Nakon prijevremenog poroda aktivnosti mogu biti pojačane pa članovi medicinskog tima u... »

Prvi pogled

"Ostvarenje" daruje posjetiteljima ovih stranica popust od 40% na knjigu "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"! "David je rođen u 23,30. Prošlo je nekoliko sati dok ga Jack i ja nismo uidjeli u jedinici za intenziuno liječenje. Bio je u malom... »

Miljokazi emocionalnog, intelektualnog, i socijalnog razvoja

U najranijim danima svojega života dijete doživljava sebe prvenstveno kroz vlastite reakcije na fizički svijet: kroz plinove, mjehuriće, pokrete, prizore i zvukove, materijale te druge osjete. Uskoro počinje posebno reagirati na svoje roditelje, na njihove glasove, osmijehe i posebne mirise. Pokreti stvaraju stanja zajedničke radosti. S 4 do 8 mjeseci beba počinje uzimati zvečku, može je čak i vratiti ili ljutito odbaciti. Smiješi se i stvara glasove, očekujući osmijeh, mrgođenje ili glasanje zauzvrat. Po prvi je puta svjesna svoje odvojenosti od drugih,... »

Miljokaz 3: dvosmjerna komunikacija

Kada se beba zaljubljuje u svoje roditelje, događa se zanimljiva stvar. Ona shvaća da može na njih utjecati. Kada se smiješi mami, mama joj uzvraća smješak. Kada pruži ručice prema tati, tata pruži svoje ruke prema njoj. Beba iskazuje osjećaj ili namjeru i skrbnici joj odgovaraju. To je početak komunikacije. Beba i njezini odrasli vode dijalog. O tim dijalozima volimo govoriti kao o otvaranju i zatvaranju ciklusa komunikacije. Kada dijete poseže za roditeljem - naprimjer, pogledom - ono otvara ciklus. Kada mu... »

Miljokaz 2: bliskost

Zajedno s interesom prema okolini dolazi posebna ljubav prema svijetu međuljudskih odnosa. Ali ne bilo kojih odnosa! Dojenče želi svoje roditelje. Izdvojilo ih je kao najvažniji aspekt svojega okruženja i daje im do znanja da su posebni. Kada ulaze u njeno vidno polje, beba sja, gleda ih u oči i smiješi se. I u tim trenucima zajedničkih osmijeha i radosti roditelji i beba zaljubljuju se još više. Zajedno otkrivaju i produbljuju svoju bliskost. Sposobnost biti blizak formira temelj svih budućih odnosa. Iz nje beba uči da su toplina i ljubav ... »

Miljokaz 1: samoregulacija i zanimanje za okolinu

Nakon devet mjeseci u mraku, beba se rodila. Odjednom je zaronila u svijet svjetla i zvuka, pokreta i dodira, okusa i mirisa. Senzorička burleska! Sva ta informacija ushićuje i stimulira, ali istodobno beba mora naučiti da je informacija ne preplavljuje. Prvi izazov je zaprimiti tu senzoričku panoramu, ali pri tome regulirati svoju reakciju i održati spokoj. Postupno beba pronalazi stvari koje usredotočavaju njezin interes te istodobno mogu poslužiti za samosmirivanje - mamino lice, tatin glas, meka tkanina dekice u dodiru s ... »

Utjecaj medicinskih lijekova u trudnoći

Počevši kasnih pedesetih godina, novi defekt novorođenčadi harao je Europom i Amerikom: gotovo 6.000 beba bilo je rođeno sa skraćenim, iskrivljenim nogama i rukama koje su rasle pravo iz ramena. Istraživačima je trebalo više od dvije godine da bi pronašli uzrok u lijeku Thalidomidu, kojega su liječnici počeli propisivati 1957. da bi smanjili tjeskobu i mučninu kod trudnica. Tada je otkriveno da ako žena uzme taj lijek između dvadesetosmog i pedesetšestog dana nakon začeća, Thalidomid može djelovati poput otrova na stanice fetalnog... »

Razvoj kukova

Nakon rođenja cijelo je to područje većim dijelom hrskavično. Glava bedrene kosti nije okoštala, ali udubina (čašica) koja će je prihvatiti može biti oblikovana dobro ili loše. Ako je loše oblikovana, osobito ako je njezin gornji dio koso položen umjesto da je vodoravan ili gotovo vodoravan, glava bedrene kosti težit će izaći iz čašice, iščašit se zbog mišićnog stezanja i potezanja uvis uspravnim držanjem. Iščašit će se ponekead i već oblikovni kukovi što se nažalost katkad vidi u djece koja su već hodala. To zahtijeva... »

Vodene kozice (varicela)

Što je varicela? To je jedna odnajčešćih dječjih bolesti, a anjčešće oboljevaju djeca od 2 - 8 godine. Javlja se često u manjim epidemijama (jaslice, vrtići, škole) Uzročnik i način širenja Uzročnik je virus iz skupine herpes virusa. Bolest se prenaša direktnim kontaktom: kapljicama sline ili putem zraka. Zarazimo se vjerojatno preko sluznice gornjeg dišnog sustava. Zarazni smo 24 h prije izbijanja osipa, te dok se i posljednji mjehurić ne pretvori u krastu, što je obično... »

Značenje prvih knjiga u životu svih nas

Dijete se sa prvim knjigama, uobičajeno su to slikovnice, susreće uz pomoć roditelja. Dječja knjiga je razlog da roditelj bude s djetetom. Knjiga je poput jedne vrste igračke. Stereotip je da majka lista slikovnicu i priča priče. Objašnjava što je na slici, i što se na njoj događa unoseći i dio sebe – dijete dobija sliku kako majka vidi vidi svijet oko sebe i kako interpretira odnose. Stoga je ovakav susret sa knjigom neobično važant element odgoja i formiranja temelja ličnosti. Možda i nije jasno prepoznatljiv ali je nezamjenjiv osjećaj ... »

Aktivna i znatiželjna beba:
Kako obogatiti razvoj vašeg mališana

Budući da su bebe prije druge godine tako aktivne, znatiželjne i djelotvorne u tome da si osiguraju stimulaciju, promišljeno obogaćivanje njihova razvoja u toj dobi je u velikoj mjeri stvar komunikacije i osiguravanja emotivne potpore, ljubavi, ohrabrivanja i prilika za istraživanje. To se razumije samo po sebi, ali mnogim je roditeljima teško odvojiti neophodno vrijeme ili su obeshrabreni neredom koje malo dijete automatski stvara dok istražuje. No, to vrijedi truda Počnite odgovaranjem na ova pitanja da biste procijenili... »

Jajnik i hormoni jajnika

Jajnik ili ovarij, parni je unutrašnji spolni organ žene, koji se nalazi u maloj zdjelici, sa svake strane maternice. Između jajnika i maternice nalaze se jajovodi, koji povezuju ta dva organa. Jajnik je građen od vezivna tkiva u kojem se nalaze jajne stanice. U ženskog novorodenčeta ima 300.000 do 400.000 prvotnih (primordijalnih) jajnih stanica, od kojih oko 90 posto nestaje te ih u vrijeme puberteta ima oko 30.000.Prvotna ... »

Jajna stanica i oplodnja

Jajna stanica i oplodnja Djevojčice se rađaju sa oko 500 000 - 1 000 000 jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10 %. Samo oko 450 njih u životu žene izbaci se iz jajnika. Jajna je stanica najveća stanica u tijelu. Promjera je 150 mm. Prozirna je i bezbojna, okružena želatoiznim slojem; zonom pelucidom. Njezina citoplazma,koja je obilna, sadrži pričuvušećera, masnih tvari i ostalih tvari nakupljenih prije ovulacije. ... »

Izvanmaterična trudnoća

Kada se oplođeno jajašce ne ugnjezdi (nidira) u šupljini maternice, već u jajovodu (što je najčešće), jajniku, grlu maternice ili trbušnjoj šupljini, govorimo o izvanmateričnoj trudnoći. Ugnježđeno jajašce nema uvjete za daljni razvoj, te ugrožava zdravlje, a u rijetkim slučajevima i život trudnice. Prisutni su trudnički simptomi poput izostanka menstruacije, mučnina, napeta prsa...No oni ponekad ... »

Izgled novorođenčeta

Glavica Zbog tzv. porođajne otekline djetetova je glavica prva 24 sata izduljena. Kosti su joj meke i nisu međusobno srasle, kako bi se što bolje prilagodile izlasku kroz porođajni kanal. Ako je ijete rođeno na zadak, glavica mu je izbočena na zatiljku, a može se vidjeti porođajna oteklina na guzi. Dijete rođeno carskim rezom, bez prethodnih trudova, ima oblu glavicu. Kefalhematom, tj. veća oteklina na glavi, nije opasna, no ostaje oko mjesec... »

Novosti u terapiji infekcije gornjih dišnih puteva u djece

Sve infekcije bilo gornjih ili donjih dišnih puteva mogu biti izazvane Elektronska mikrofotografija virusa prehlade virusom ili bakterijom, s tim da su nešto češće virusne upale. To su različite prehlade koje relativno često susrećete i koje obično budu malo blaže. Manifestiraju se blagim povišenjem temperature, nekim općim simptomima kao umorom, iscrpljenošću, bezvoljnošću, gubitkom apetita, dok bakterijske upale budu obično nešto... »

Govorno ritmičke i motoričke igre s najmlađima

Znanstvenici koji proučavaju razvoj dječjeg živčanog sustava, a posebice razvoj govora otkrili su veliko stimulativno značenje funkcije ruke. Zašto si osoba koja u trenutku ne nalazi potrebnu riječ, često pomaže gestama? I obrnuto: zašto dijete, dok piše ili crta, nevoljno plazi jezik? Fiziolozi su dokazali da razina razvijenosti dječjeg govora izravno ovisi o stupnju formiranosti finih pokreta prstiju ruku. Tako je, na temelju istraživanja velikog broja djece, otkrivena sljedeća zakonitost: kada razvoj pokreta prstiju odgovara dobi, razvoj govora je tako|er... »

Značenje govora i gesta za razvoj mališana

Emotivna sigrunost mora biti prvorazredni cilj za razvoj mališana, ali jezik je po važnosti odmah do nje. Pokušaji da se komunicira putem gesta, zvukova i konačno riječi neki su od istaknutih miljokaza za prve dvije godine djetetova života. Nakon rođenja, novorođenče stvara sitne zvukove nalik životinjskim. To napreduje do gugukanja, ćurlikanja, cmoktanja i pucketanja jezikom. Zatim beba počinje općiti i uzvraćati osmjesima, grgljanjem i skvičanjem; praviti snažne napore da tepa samoglasnike i zatim suglasnike; da oblikuje slogove i njihove lance; ... »

FL (femur lenght)

FL (femur lenght) duljina je najduže kosti u tijelu i pokazatelj je postoje li ikakve abnormalnosti, odnosno zastoji u rastu (patuljasti rast). Svrha mu je ista kao i mjerenju BPD. Najbolje je mjeriti nakon 14. tjedna. ... »

Dojenje 2

1. Je li dojenje važno oduvijek ili je čini se popularno u novije vrijeme? Dojenje je bilo oduvijek važno, međutim u jednom razdoblju ljudske povijesti 20 st.-industrijalizacijom, primjetilo se da dojenče jednako tako dobro napreduje na umjetnoj prehrani. Budući da tada još nije bilo tako sofisticiranih proizvoda pristupilo se adaptiranju kravljeg mlijeka. Na neko vrijeme se odustalo od dojenja odnosno vrlo mali broj djece je prirodno hranjen. To je bio jedan veliki prirodni eksperiment koji i nije baš dobro završio. Ispitivanja su pokazala da majčino mlijeko ... »

Najčešći problemi

Što ako su bradavice uvučene? To može biti "tehnički problem". Dobro bi ih bilo još tijekom trudnoće povremeno izvlačiti. Isto možete činiti prije svakog podoja rukom ili pomoću pumpice za izdajanje, koja stvara negativni tlak pokušati okrenuti bradavicu prema van. Postoje i "šeširići" koji "zamjenjuju" bradavicu, no izbjegavajte ih! Preko šeširića djetešce nikad neće popiti puni obrok jer ne može izvući... »

Pokazatelji da nešto nije u redu

Znaci upozorenja: Nijedan od ovih pokazatelja ne vrijedi uvijek. Kako postoje razni tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje po svom karakteru. Postoje i tzv. "lijena" djeca, koja sišu "beskrajno dugo", mame ih moraju lupkati po obrazima, jer se vole odmarati na dojci, pa opet malo "potegnuti"... No postoje i mali proždrljivci koji u momentu posišu hlapljivo, kao da 100 godina nisu jeli. Zato kontaktirajte Grupu za... »

Dojenje

U prvom tjednu po porodu stvaranje mlijeka najviše ovisi o sisanju. Stimulacija sisanjem i količina mlijeka koja se ispražnjuje povećavaju količinu i brzinu stvaranja novog. Da li je majčino mlijeko najbolje za bebu? Apsolutno. Preporučuje se dojenje barem prvih 6 mjeseci, tek tada postapeno uvađati ostale obroke. Majčino mlijeko sadrži točno onu količinou tvari koja je potrebna bebi za njen razvoj i rast. Oko 80... »

Dohrana dojenčeta

S dohranom je nabolje započet s 6 mjeseci djetetova života, osim ako pedijatar ne odredi drukčije. Naime, nedojenoj djeci ponekad se preporučuje postepeno uvođenje dohrane već u dobi od 4,5 mjeseci. Ako prerano započnete s uvođenjem namirnica, da biste "potaknuli" djetetov rast i razvoj, samo ćete mu naškoditi. Bebine probavne funkcije nisu razvijene kao naše, baš kao što mu i motorika i ostale funkcije nisu još poput naših. Velika ... »

Dijeta protiv celulita

Što je celulit? ... »

Kalendar cijepljenja

Cijepljenje (vakcinacija, imunizacija) je namjerno unošenje u organizam oslabljenih ili umrtvljenih uzročnika bolesti ili njihovih toksina, kako bi se u tijelu stvorila protutijela. Ovisno o načinu primjene cjepiva, razlikujemo aktivnu i pasivnu imunizaciju. Aktivna imunizacija je postupak unošenja u organizam određenog antigena, čime se postiže stvaranje specifične imunosti, koja tijekom nekog vremena štiti... »

Bipartijalni promjer BPD (BIP)

Bipartijalni promjer je promjer dviju strana glave. Najbolje je mjeriti nakon 12. tjedna .Svrha tog mjerenja identična je svrsi mjerenja femura. U kasnoj trudnoći ovo mjerenje nije vjerodostojno, jer kako fetusi rastu, tako se razlikuju veličine njihovih glava. Kako se razvija mozak, raste i promjer glave fetusa. No, kod nekih se beba razvija više ovalni oblik glave, stoga BPD može varirati. Da bi se u... »

Uzimanje uzorka korionskih resica

Što su korionske resice? Mikroskopski vidljivi prstasti izdanci. Oblažu dio posteljice, korion. Čemu služi biopsija kor. resica i kako se obavlja? Ovaj test služi za utvrđivanje defekta fetusa u majki koje su starije od 35 godina ili u kojih postoje nasljedne bolesti u obitelji, npr. Downov sindrom ili neke druge nasljedne bolesti. Uzimanje uzorka korionskih resica (dijela posteljičnog tkiva) se provodi između 8. i 10.... »

I bebe osjećaju bol

Jako je puno istraživanja dokazalo da već novorođenčad ima potpuno razvijen i anatomski supstrat, a i putove provođenja boli. Dapače baš u novorođenčeta su slabije razvijeni inhibitorni putovi, pa bi mogli reći da ono i jače osjeća bol nego odrasli, a to su opet pokazala neka istraživanja pri kojima se mjerio hormonalni i metabolički odgovor na bolni podražaj. Dakle i novorođenče i nedonošče, dakle već negdje od 37 tjedana gestacijske dobi imaju potpuno razvijen anatomski supstrat provođenja boli. Zašto se onda smatra da djeca... »

Prikazano je od 1. do 0. od ukupno 126 članaka iz kategorije
Novo na forumu
Na forumu je trenutno 418 posjetitelja, od čega 5 registriranih članova i 413 gostiju. ... pridruži im se!
Newsletter
Prijavite se na naš newsletter i saznajte novosti iz svijeta trudnoće, roditeljstva, zdravlja i medicine!

Prijava na newsletter

Popularni članci
Trudnoća po tjednima
Dojenje
Prvi simptomi trudnoće
Izračunajte termin poroda
Test na trudnoću

Glitteri

Izradite i vi svoj glitter i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima! Glitteri

Tickeri

Izradite i vi svoj ticker i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima!
Tickeri

Kalkulatori

Pomoću naših kalkulatora na jednostavan i brz način izračunajte mnoge stvari koje se tiču vas, trudnoće ili djeteta!

Imena za djecu

Pogledajte naše prijedloge imena, dodajte svoje i ocijenite!

Nakon trudnoće

Spavanje u grudnjaku

Spavati u grudnjaku ili ne, tema je o kojoj bi se zaista dalo raspravljati. Koliko je nekim ženama ...