Razvoj kukova

Razvoj kukova


Nakon rođenja
cijelo je to područje većim dijelom hrskavično. Glava bedrene kosti nije okoštala, ali udubina (čašica) koja će je prihvatiti može biti oblikovana dobro ili loše. Ako je loše oblikovana, osobito ako je njezin gornji dio koso položen umjesto da je vodoravan ili gotovo vodoravan, glava bedrene kosti težit će izaći iz čašice, iščašit se zbog mišićnog stezanja i potezanja uvis uspravnim držanjem. Iščašit će se ponekead i već oblikovni kukovi što se nažalost katkad vidi u djece koja su već hodala. To zahtijeva ortopedsko liječenje, zahvate, dugo mirovanje, ali i nakon toga kukovi često loše obavljaju svoju zadaću.

Nedovoljna razvijenosr zglobne čašice kuka koja pogoduje iščašenju naziva se displazija kuka. Treba je otkriti što ranije kako bi se vrlo jednostavnim postupkom izbjeglo iščašenje. Displazija kukova djelomice je nasljedna ali može joj pogodovati i položaj ploda u maternici.

Pozitivan Ortolani
Pregledom djeteta nakon rođenja ustanovit ćemo da li se kukovi lako iščašuju ili ne. Pri vršenju abdukacije, tj. pri okretanju oba kuka u stranu i dolje, katkada se čuje karakterističan "klik" (pozitivan Ortolani) pri vraćanju iščašene glavice bedrene kosti u njeno ležište. Poremećaj je češći kod djevojčica, a može biti jednostran ili obostran.

Kontrole pedijetra:

  • Zahvat Orloani: dijete leži na leđima, bedra se duraju dolje
  • Zahvat Barlow: dijete leži na leđima, bedra se guraju gore, u stranu pa prema dolje
  • Test stražnjice: Pri iščašenju glave bedrene kosti su asimetrični nabori na guzi

 

Pravilni kukovi 14-omjesečnog djetetaEhografija
Ne može se uvijek displazija kukoova otkriti kliničkim pregledom, zato se pri sumnji dijete šalje dječjem ortopedu na ultrazvuk kukova, tj. ehografiju. Pri pravovremenom otkrivanju liječenje je jednostavno, a eghografijom se vide i najmanje nepravilnosti.

Liječenje
Ako se radi o manjoj nepravilnost, dovoljno je široko previjanje i vježbice pri prematanju bebe.

Pri težem poremećaju djetetove nožice moraju biti stalno razmaknute pomoću abdukcionih gaćica, tj. Pawlikovih remenčića

Još teži slučajevi koji su prekasno otkriveni zahtijevaju bolničko liječenje. Primjenjuje se tzv. trakcija, stavljanje glavice kuka u ležište pod anestezijom.

U još gorem slučaju, ako prethodna ne daju željene rezultate (što je izuzetno rijetko), glavica se zgloba stavlja na mjesto kiruškom intervencijom i dobija gips.

Rizični čimbenici:

  • Nasljeđe
  • Položaj i porod zatkom
  • blizanačka trudnoća
  • djevojčice imaju 5 puta učestaliju displaziju
  • prerani porod
  • neke malpozicije u maternici (krivi vrat, malpozicija stopala...)

Sve gore navedene bebe trebale bi u roku od 40 dana nakon rođenja otići na ultrazvučni pregled kukova.


Pročitano: 48282 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije