Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Uzimanje uzorka korionskih resica

02. 03. 2020.
Što su korionske resice?

Mikroskopski vidljivi prstasti izdanci. Oblažu dio posteljice, korion.

Čemu služi biopsija kor. resica i kako se obavlja?


Ovaj test služi za utvrđivanje defekta fetusa u majki koje su starije od 35 godina ili u kojih postoje nasljedne bolesti u obitelji, npr. Downov sindrom ili neke druge nasljedne bolesti. Uzimanje uzorka korionskih resica (dijela posteljičnog tkiva) se provodi između 8. i 10. tjedna trudnoće, uzimajući mali uzorak koji se šalje u laboratorij.

Prvi puta ta je tehnika izvedena 1984. godine. Ovaj uzorak se može uzeti ambulantno; to traje manje od sat vremena. Uz pomoć ultrazvuka točno se određuje gdje će se uzorak uzeti. Korionske resice se usisaju tankom cjevčicom koja se kroz rodnicu uvede u maternicu. Ista se pretraga može izvesti transabdominalno, slično amniocentezi, kada se uzorak uzme tankom iglom kroz stijenku trbuha. Korionske stanice imaju istu genetsku građu kao i fetus tako da je analiza kromosoma tih stanica kao "prozorčić" prema bebi.

Koji su rizici i nedostatci?

U rijetkim slučajevima može dođi do pucanje vodenjaka, infekcije ili krvarenja. Unatoč tome rizik pobačaja je oko 1 %- 2%, dakle veći nego kod amniocenteze (0,25-0,50%) . Daje manje podataka no amniocenteza, iako u nekih izrazito rijetkih autosomnih recesivnih bolesti je bolja opcija.

Prednosti:

Prednost ovog testa je što se može provesti već u dosta ranoj trudnoći i što je rezultat brzo gotov. Za jedan - dva dana dobivaju se priliminarni rezultati, dok labaratorijske pretrage mogu trajati do 7 dana. Mali jei rizik da je rezultat analize netočan.

Trudnoca.Net

Pročitano: 32810 puta

Oglasni prostor