Strategija odgoja

Odgajanje djece jedan je od najtežih poslova na svijetu, i posao za koji ćete se uvijek osjećati nespremnim. Međutim, to je i posao koji čovjeka najviše ispunjava. Donosimo nekoliko savjeta o odgovornostima u odgoju djece koji bi vam mogli pomoći da...

Odgajanje djece jedan je od najtežih poslova na svijetu, i posao za koji ćete se uvijek osjećati nespremnim. Međutim, to je i posao koji čovjeka najviše ispunjava. Donosimo nekoliko savjeta o odgovornostima u odgoju djece koji bi vam mogli pomoći da se kao roditelj osjećate ispunjeno, ali i da više uživate u svojoj djeci.

Njegujte djetetovo samopoštovanje

Osjećaj o sebi djeca počinju razvijati još u dojenačkoj dobi, kada o sebi saznaju "kroz vaše oči". Dijete upija vaš glas, govor tijela i svaki vaš izraz. Roditeljske riječi i ponašanje više od bilo čega drugog utječu na razvoj djetetove slike o sebi. Pohvalite li dijete za njegova postignuća, koliko god mala bila, u djetetu ćete razviti osjećaj ponosa. Ako mu dopustite da radi stvari samo za sebe, pomoći ćete mu da se osjeća sposobnim i neovisnim. S druge strane, omalovažavanjem ili negativnim usporedbama s drugim djetetom učinit ćete da se osjeća bezvrijedno.

Izbjegavajte dvosmislene poruke ili korištenje riječi kao oružja: "Kako glupo od tebe!" ili "Ponašaš se nezrelije od svog mlađeg brata!". Takvi komentari zabole dijete "iznutra" isto kao što bi zabolio udarac "izvana".

Budite suosjećajni i riječi birajte pažljivo. Neka dijete nauči da svi griješe i da ga i dalje volite, čak i kada ne volite neke njegove postupke i ponašanje.

Nagradite djetetovo dobro ponašanje

Jeste li se ikada zapitali koliko ste puta reagirali negativno prema djetetovim "nestašlucima" tijekom dana? Možda otkrijete da kritizirate više nego što komplimentirate. Kako biste se osjećali kada bi vaš šef imao toliko negativnog naboja, čak i dobronamjernog?

Puno učinkovitiji pristup je "uhvatiti" dijete dok radi nešto dobro: "Sam si se sjetio namjestiti krevet, pa to je sjajno!" ili "Promatrala sam te dok si se igrala s drugom djecom, bila si vrlo strpljiva - mama je ponosna na tebe!"

Gledajući "na duge staze" takve će izjave ohrabriti dobro ponašanje, za razliku od ponavljanja oštrih ukora. Usredotočite se na to da svakoga dana primijetite neku dobru stvar koju možete pohvaliti. Budite velikodušni u nagrađivanju - vaša ljubav, zagrljaj i komplimenti mogu učinit čuda i često su dovoljna nagrada. Vrlo brzo ćete uvidjeti da ponašanje "napreduje" prema željenom.

Postavite granice i budite dosljedni

U svakom je kućanstvu neophodna disciplina. Njezin je cilj pomoći djetetu u izboru prihvatljivog ponašanja i učenju samokontrole. Djeca će vjerojatno iskušavati ograničenja koja ste im postavili, ali ona su im nužna kako bi postali odgovorne odrasle osobe. Uspostavljanje kućnih pravila pomoći će djetetu u razumijevanju vaših očekivanja i razvoju samokontrole. Kućna pravila mogla bi uključivati: nema televizije prije večere, ili nema udaranja i vrijeđanja, ili uvredljivo izazivanje nije dopušteno.

Kako biste uspjeli u provođenju tih pravila, morat ćete imati sustav "na mjestu" kada je u pitanju kršenje pravila: npr. jedno upozorenje, potom posljedice poput gubitka nekih privilegija (gledanje crtića ili igranja u parku) ili prekidanje igre. Česta pogreška roditelja je što ne uspijevaju biti dosljedni u "kaznama". Nećete disciplinirati dijete ako jedan dan reagirate na kršenje pravila, a drugi dan ne. Dosljedno učite dijete svojim očekivanjima.

Imajte vremena za djecu

Zbog mnoštva obveza, roditelji i djeca teško se mogu naći na zajedničkom obroku ili provesti neko vrijeme u kvalitetnom druženju. Ali vjerojatno ne postoji nešto što bi vaše dijete željelo više od toga. Probudite se 10 minuta ranije kako biste mogli doručkovati s djetetom ili odgodite pranje suda i nakon večere otiđite u zajedničku šetnju. Djeca kojoj nedostaje roditeljske pažnje koju priželjkuju često se ponašaju neprimjereno jer su se uvjerila da će na taj način pažnju usmjeriti na sebe.

Dosta roditelja na obostrano zadovoljstvo ima zakazano vrijeme za djecu. Naprimjer, recite djetetu da je utorkom posebna večer s mamom ili tatom i dopustite mu da samo odluči kako ćete to vrijeme provesti. Razmislite i o drugim načinima povezivanja s djetetom - ostavite mu poruku ili neku posebnu igračku.

Čini se da adolescenti priželjkuju manje pažnje svojih roditelja nego mlađa djeca. S obzirom da postoji manje zajedničkih točaka na kojima se roditelji i tinejdžeri mogu pronaći, roditelji bi trebali sve učiniti kako bi bili dostupni kada tinejdžer izrazi želju za razgovorom ili sudjelovanjem u obiteljskim aktivnostima. Zajednički odlazak na koncerte, igre i druge stvari koje možete raditi zajedno pomoći će vam u komunikaciji i omogućiti da saznate više o djetetu i njegovim prijateljima.

Nemojte osjećati grižnju savjesti ako ste zaposleni roditelj. Postoji dosta "sitnica" koje možete raditi s djetetom - poput pečenja kokica, kartanja, razgledanja izloga - kojih će se rado sjećati.

Budite dobar uzor

Mala djeca u velikoj mjeri ponašanje uče promatrajući vas. Što su mlađa, više će se ravnati prema vama. Prije nego što planete i počnete vikati pred djetetom, razmislite želite li da se vaše dijete tako ponaša kada se razljuti. Stalno budite svjesni da vas vaše dijete promatra. Studije su pokazale da djeca sklona agresivnom ponašanju obično ako kod kuće imaju uzor za takvo ponašanje.
Stvorite uzor s osobinama koje želite razviti u djetetu: poštivanje, prijateljsko raspoloženje, ljubaznost, poštenje, toleranciju. Pokazujte nesebično ponašanje. Činite dobro drugim ljudima bez očekivanja protuusluge ili nagrade. Zahvaljujte i komplimentirajte. I prije svega: postupajte prema svome dijetu onako kako biste željeli da drugi postupaju prema vama.

Autor: Preuzeto iz knjige "Godine prve: zašto su važne",
Objavljeno uz dozvolu izdavača SysPrint d.o.o.
autor prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici

Pročitano: 23606 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021