Znaci i simptomi blizanačke trudnoće

Većina roditelja, kad npr. na igralištu vide blizance kažu: "I ja sam uvijek željela blizance". Kad god vide nekog s blizancima pitaju "Jesu li prirodno rođeni?", "Jesu li jednojajčani?", "Kako ste ih dobili?". Znatiželja i skrivena želja za...

Većina roditelja, kad npr. na igralištu vide blizance kažu: "I ja sam uvijek željela blizance". Kad god vide nekog s blizancima pitaju "Jesu li prirodno rođeni?", "Jesu li jednojajčani?", "Kako ste ih dobili?".

Znatiželja i skrivena želja za blizancima je prisutna kod većine ljudi. To odmah vodi do pitanja kako netko zna da nosi blizance ili trojčeke ili čak više. O svojoj blizanačkoj trudnoći možete saznati na više načina, od znakova i simptoma, preko utrazvuka ili samim rođenjem. Opisat ćemo neke znakove i simptome blizanačke trudnoće

Simptomi blizanačke trudnoće

Ako nosite blizancima pitate se koje ćete simptome imati.
Većina majki blizanaca govori da su sve to uobičajeni simptomi, samo duplicirani. Mnoge govore o pojačanim jutarnjim mučninama, čestim povraćanjima. Neke se žale da spavaju 10 puta lošije nego što su to u prošloj trudnoći, ili spavaju lošije nego što su to očekivale za trudnoću.

Veličina trbuha u blizanačkoj trudnoći

Ako trbuh počinje rasti brže nego što bi trebao, liječnik će posumnjati da se radi o blizanačkoj trudnoći. Provjeravat će rast maternice kod svakog posjeta. Nakon cca 12 tjedana može se činiti većim nego što se očekuje. To bi moglo značiti da imate blizance ili da je datum začeća pogrešno izračunat.

Pokreti blizanaca

Neke mama blizanaca govore da su se osjećale kao da imaju hobotnicu u trbuhu. Žalile su se na neprestane pokrete u svim smjerovima. I to može biti jedan od znakova blizanačke trudnoće

Testovi

Često laboratorijski nalazi pokazuju povećane brojke. To je naročito izraženo s hCG vrijednostima u testiranju trudnoće i AFP testovima. Vrijednosti više od normalnih mogu ukazivati na blizance.

Sigurna potvrda blizanačke trudnoće

Više je načina da se dokaže blizanačka trudnoća. Najčešći je rani ultrazvuk. Ipak, ako se ultrazvuk radi prerano može se dogoditi da se jedna beba još ne vidi ultrazvukom, te se tako dobije dojam o običnoj trudnoći! Takvi (prerani) utrazvuci se rade kad se sumnja u neki mogući problem kao što je krvarenje i sl.

Ultrazvuk se može koristiti za praćenje blizanačke trudnoće i rano otkrivanje nekih potencijalnih problema kao što su sindrom nestalog blizanca, blizanačka transfuzija, problemi s rastom itd. Uobičajeno je da vam zakažu ultrazvuk jednom u svakom tromjesječju. Naravno, ukoliko ima kakvih problema i češće.

Potrebno je znati da se često pojavljuju intenzivni simptomi koji nemaju ništa s blizanačkim trudnoćama, dok mnoge žene pak imaju s blizancima puno manje mučnina nego što su ih imale dok su bile trudne s jednom bebom i sl.

I na kraju, ako imate više ovih navedenih simptoma koji vas navode na pomisao da nosite blizance, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će lako potvrditi ili opovrgnuti vaše sumnje. Ultrazvukom i ponekad samo pipanjem lako se to može otkriti. Ne oslanjajte se samo na simptome i laboratorijske nalaze

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 98982 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021