Vodene kozice (varičela)

Što je varičela? To je jedna od najčešćih dječjih bolesti, a najčešće obolijevaju djeca od 2 - 8 godine. Javlja se često u manjim epidemijama ...

Što je varičela?

To je jedna od najčešćih dječjih bolesti, a najčešće obolijevaju djeca od 2 - 8 godine. Javlja se često u manjim epidemijama (jaslice, vrtići, škole)

Uzročnik i način širenja

Uzročnik je virus iz skupine herpes virusa. Bolest se prenaša direktnim kontaktom: kapljicama sline ili putem zraka. Zarazimo se vjerojatno preko sluznice gornjeg dišnog sustava. Zarazni smo 24 h prije izbijanja osipa, te dok se i posljednji mjehurić ne pretvori u krastu, što je obično oko 6 - 10 dana.

Širi se i preko treće osobe, ako je prijenos infekcije nastao u kratkom roku. Stoga osobe koje njeguju oboljele moraju nakon kontakta ostati na vanjskom zraku oko 15 minuta.

Inkubacija vodenih kozica

Inkubacija traje najčešće oko 14 dana, no varira od 11 - 21 dan.

Simptomi:

Prodormalni stadij: Bez simptoma ili s povišenjem temperature, umor, gubitak apetita. Rijetko se zapaža i nekarakterističan osip.

Osip počinje malom crvenom papulom koja se brzo pretvara u mjehurić meke opne, ispunjem bistrom tekućinom. Kroz 24 sata ono se zamuti i pukne. To izaziva velik svrab, pa treba što bolje spriječiti dijete da se ne češe, jer razoren mjehurić se lako inficira i ostavlja ožiljak. Na koži je prisutan osip raznih stadija: od makule, papule, vezikule do kraste.

Najprije se pojavljuje na trupu, prelazi ne trbuh, lice, pa vlasište i predio spolnih organa. Na ekstremitetima rjeđe.

Trajanje bolesti:

Oko tjedan dana, no dok nestanu svi mjehurići protekne i mjesec. Kod neke djece bolest protekne gotovo neopaženo, no kod nekih i vrlo teško, s visokom temperaturom i brzim razvojem osipa.

Liječenje:

Kako bi se svrbež ublažio, dijete treba odjenuti u prozračnu odjeću prirodnog materijala, tuširati mlakom vodom, a u slučaju temperature dati lijek za njeno snižavanje, no nikako ne aspirin. Također paziti i na higijenske uvjete.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 27358 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021