Vježbanje u trudnoći

Došlo nam je ugodno proljetno vrijeme. Mami na izlaske, šetnje, bavljenje sportom – u nastavku teksta pročitajte koje su sve dobrobiti aktivnog načina života u trudnoći. Vježbanje tijekom trudnoće – naravno ukoliko se radi o zdravoj trudnoći –...

Došlo nam je ugodno proljetno vrijeme. Mami na izlaske, šetnje, bavljenje sportom – u nastavku teksta pročitajte koje su sve dobrobiti aktivnog načina života u trudnoći.

Vježbanje tijekom trudnoće – naravno ukoliko se radi o zdravoj trudnoći – važno je jer smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa, dovodi do ugodnijeg osjećaja te vas priprema za lakši porod. Najnovija istraživanja govore o važnosti vježbanja i nakon 29. tjedna trudnoće. To je dob kada se na fetusu najviše razvija masno tkivo.

U istraživanju temeljenom na 826 majki i njihovih beba, pokazalo se da su mame koje su vježbale tijekom trećeg tromjesečja rodile bebe sa 41,1g manje masnog tkiva.

Dana Dabelea, liječnica i profesorica na University of Colorado School of Public Health, navodi kako vježbanje tijekom trudnoće smanjuje postotak glukoze i masti dostupne i fetusu i to dovodi do zdravijeg razvoja.

Čak i ako se niste ranije bavili sportom, nije prekasno za početak! I nemojte misliti da nemate vremena – 30 minuta na dan svakako možete odvojiti za sebe i svoje dijete.

Razlozi za vježbanje u trudnoći:

1. Istraživanja su dokazala da do poroda možete težiti i preko 3 kg manje ukoliko se bavite sportom tijekom trudnoće 2. Porod vam može proteći znatno brže i lakše 3. Za više od 27% umanjujete rizik od gestacijskog dijabetesa 4. Manje su oscilacije raspoloženja – sport utječe na dobro raspoloženje 5. Zbog snažnijih mišića kralježnica će manje patiti odnosno boljeti. 6. Zbog peristaltike crijeva tijekom vježbanja, smanjujete mogućnost zatvora od kojeg pate mnoge trudnice 7. Veća životna energija 8. rađate dijete s manje potkožnog masnog tkiva 9. Fleksibilniji ste 10. Manja mogućnost porođaja putem carskog reza ili drugih intervencija 11. Istraživanja pokazuju da su žene koje su vježbale tijekom trudnoće kasnije u boljoj kondiciji i mogu trčati brže od onih koje nisu vježbale 12. Uživat ćete u pozitivnim reakcijama ljudi oko vas – rijetko tko se neće osmjehnuti protrči li pokraj njega trudnica 13. Sami ćete se bolje i pouzdanije osjećati ako ste u formi 14. Možete skratiti duljinu poroda 15. Vježbanje opušta i uklanja stres 16. vježbate li u vodi, osjetit ćete prekrasan osjećaj lakoće. 17. Umanjujete oticanje nogu 18. Smanjujete učestalost i jačinu jutarnjih mučnina 19. Istraživanje pokazuje da je vaše vježbanje izvrsna podloga da jednog dana i vaše dijete po stane sportaš 20. Zbog više energije, bolje ćete se nositi sa svim zadaćama majčinstva 21. Bit ćete zdraviji i u kasnijim godinama 22. Osjećat ćete se puni samopouzdanja i zadovoljstva 23. Dijete vam može imati zdravije srce 24. Ukoliko ste pušač, lakše ćete se odviknuti 25. bolji san, a to je u majčinstvu neprocjenjivo 26. Tijekom vježbanja možete steći nova poznanstva i izmjenjivati iskustva 27. Smanjujete rizik od preeklampsije, najvećeg rizika za prerani porođaja 28. Izbjegavate prenatalnu depresiju 29. Taj osjećaj da činite nešto dobro za svoje dijete 30. Bolje izgledate 31. Neka istraživanja ukazuju da djeca majki koje su vježbale u trudnoći imaju bolju memoriju te viši kvocijent inteligencije 32. bolji imunitet

Preporučljivi sportovi za trudnice:

Šetanje, brzo hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, pilates, dizanje utega, yoga,...

Izbjegavajte sportove u kojim je velik rizik od ozljeda i padova, poput snowboardinga.

Izvor: fitpregnancy.com

Autor: jasmina

Pročitano: 3772 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021