Vitamin D i razvoj mozga

Prema istraživanju obavljenom u Španjolskoj više bodova na razvojnim testovima dobijaju bebe čije su majke tijekom trudnoće primile dovolje količine vitamina D. Ali to nije razlog zbog kojeg bi zdrave žene morale brinuti. Oko 2000...

Prema istraživanju obavljenom u Španjolskoj više bodova na razvojnim testovima dobijaju bebe čije su majke tijekom trudnoće primile dovolje količine vitamina D. Ali to nije razlog zbog kojeg bi zdrave žene morale brinuti.

Oko 2000 majki i njihovih beba je sudjelovalo u istraživanju koje je dokazalo da su nedovoljne količine vitamina D povezane s lošijim menatalnim stanjem i lošijom koordinacijom pokreta beba.

Istraživači su mjerili količinu vitamina D trudnica uglavnom u drugom tromjesečju trudnoće. Bebe su s navršenih 14 mjeseci starosti prolazile standardizirani test kojim su mjerili mentalni razvoj, te psihomotorne vještine odnosno njihovu sposobnost kontrole fizičkih pokreta.

Na oba mjerenja se pokazalo da su bebe čije su majke imale optimalnu razinu vitamina D dobijale nešto bolje ocjene od bebe čije su majke imale manjam vitamina D.

Uglavnom je riječ o malim razlikama, te bi mogle proći nezapažene gledajući individualno pojedine bebe. Ali iz razloga što puno žena nema dovoljnu količinu vitamina D ovo može imati veliki utjecaj na sociološkom planu kada je veliki broj djece pod rizikom slabijeg razvoja. Potrebna su daljnja istraživanja za pronalaskom načina predviđanja neurološkog razvoja kasnije u životu.

Pojedine skupine imaju veći rizik pomanjkanja vitamina D. To svakako uključuje pretile žene, žene nižeg socioekonomskog sloja i žene tamnije kože.

Geografija također igra svoju ulogu. Ljudi u sjevernijim krajevima, koji nisu dovoljno izloženi suncu tijekom zimskog razdoblja, češće imaju sniženu količinu vitamina D.

Dostupnost vitamina D, bilo kroz sunčevu svjetlost, hranu, dodatke prehrani ili kombinacijom nevedenog, nije jedini problem, jer nije posve jasno koliko točno vitamina D omogućava normalan razvoj.

Prenatalni vitamini koje uzimaju trudnice često sadrže oko 400 IU (eng.internatinal units, međunarodnih jedinica) vitamina D. Nema dovoljno istraživanja o tome bi li povećani unos vitamina D pomogao. Ovo istraživanje je samo pokazalo ovisnost vitamina D i razvoja beba, no ne i načine poboljšanja.

Autor: http://www.webmd.com

Pročitano: 9517 puta.

Oglasni prostor
Važnost zdravog crijevnog mikrobioma u trudnoći

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti...

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa...

Važnost omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Omega-3 masne kiseline jako su važne, posebno kada je riječ o razdobljima trudnoće i dojenja. Pogotovo su važne za razvoj beba, posebno njihovog...

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021