Bolesno dijete - Upala srednjeg uha

Što je to? Upala srednjeg uha (infekcija uha, otitis media) je bakterijska ili virusna infekcija srednjeg uha. Srednje uho nalazi se iza bubnjića. Je li to često oboljenje? Da. To je jedno od najčešćih razloga posjeta liječniku. Oko tri...

Što je to?

Upala srednjeg uha (infekcija uha, otitis media) je bakterijska ili virusna infekcija srednjeg uha. Srednje uho nalazi se iza bubnjića.

Je li to često oboljenje?

Da. To je jedno od najčešćih razloga posjeta liječniku. Oko tri četvrtine djece ima barem jednu upalu uha godišnje. Mnoga ih imaju i više od tri prije navršene treće godina života. Infekcija uha češće pogađa djecu sklonu alergije.

Je li to teška bolest?

Ukoliko se rano otkrije, bolest se može spriječiti i prije no što infekcija postane kronična. No neliječene upale mogu dovesti i do ozbiljnih situacija ako se bakterije prošire i izvan uha.

Gdje se odvija - građa uha:

Uho dijelimo na tri dijela:

vanjsko - čine ga ušna školjka ( auricula) i vanjski slušni hodnik, zvukovod (meatus acusticus)

Srednje uho - čini ga šupljina u kojoj se nalaze tri najmanje! kosti u cijelom ljudskom organizmu; čekić, nakovanj i stremen (ime su dobile po svom obliku) One nakon titranja bubnjića (koji dijeli vanjsko uho od srednjeg) prenose zvuk do

unutarnjeg uha, do pužnice, a od tamo se slušnim živcem (nervus acisticus) prenosi u mozak, u središte za sluh.

Uzroci:

Kao što je već napisano, tim infekcijama obično prethodi prehlada. Virusi prehlade često uzrokuju začep Eustachijeve tube. Ona povezuje srednje uho i grlo, a kroz nju zrak iz okoline ulazi u srednje uho, kako bi se pritisak u srednjem uhu izjednačavao s onim iz okoline. Za vrijeme prehlade to je otežano ili onemogućeno; zbog toga se u srednjem uhu održava stalan negativan zrak koji uzrokuje nakupljanje tekućine koja pogoduje razvoju bakterija. Isto tako taj isti začep može uzrokovati pritisak u uhu, a da ne dođe do bakterijske infekcije.

Oboljevaju li češće djeca nego odrasli?

Da. Uho bebe drugačije je građeno od uha odrasle osobe. Eustachijeva tuba (povezuje srednje uho i grlo) postavljena je vodoravnije što otežava otjecanje sekreta iz srednjeg uha, a što pogoduje razmnožavanju bakterija. I ta cijev je kod djece kratka, pa olakšava širenje infekcije iz nosa i ždrijela do srednjeg uha. S rastom djeteta i otvor tube se širi, olakšano je istjecanje sluzi, ujedno se sprječava i razvoj bakterija.

Simptomi:

Simptomi ove bolesti često su nespecifični, pa ju je kod neke djece eško prepoznati. Većinom infekcija prati prehladu ili se javlja ubrzo nakon nje. Dijete postaje nemirno, povraća, gubi apetit, smeta mu gad ga polegnemo i lakpše spava s podignutom glavom, jer pritisak na oboljelo uho pojačava bol. Povećan iscjedak iz uha i vrućica također često prate upalu. Dijete trlja uho. Prisutna je bol (plač) koja se pojačava gutanjem, pa beba usred jela (sisanja ili krute hrane) prestaje i počinje vrištati. Proljev i povraćanje, češće kod mlađe djece. Česta temperatura iznad 38 ° C.

Traju li liječenje i oporavak dugo?

Ne, oporavak je brz. Trebate pažljivo slijediti upute liječnika i davati propisan antibiotik, cijelu dozu, bez obzira ako se dijete i prije počne osjećati bolje.

Ublažavaje boli:

Toplina godi uhu. Stavljajte tople obloge. Naravno da motrate paziti da ne smočite unutrašnjost uha.Svaka 3 - 4 sata dajte djetetu acetaminofen. Neki liječnici preporučuju i u prva 24 sata stavljanje u uho kapi s anestetičkim djelovanjem; dijete se polegne na bok, na ravnu podlogu i u uho se ukapaju kapi iz bočice koju ste zagrijeli u toploj vodi. No najčešće nikakvi lijekovi nisu potrebni, ako se radi o virusnj infekciji.

Kada otići liječniku?

Čim uočite simptome. Dajte djetetu čepić ili sirup za snižavanje temp. i ublažavanje bolova, te ga odvediti na prvu sljedeću kontrolu doktoru. Također, ako ste već bili na pregledu, a dijete povraća i dalje, izgleda sve lošije ili mu temperatura ne opada u roku 48 sati od početka uzimanja antibiotika.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 32608 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021