Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je bolest koja nastaje nakon infekcije parazitom,  imenom Toxoplasma gondii, a najčešći put zaraze je konzumiranjezaraženog, toplinski nedovoljno obradenog mesa. Čest je put i kontakt s fecesom zaraženih mačaka. Bolest se može...

Toksoplazmoza je bolest koja nastaje nakon infekcije parazitom,  imenom Toxoplasma gondii, a najčešći put zaraze je konzumiranje
zaraženog, toplinski nedovoljno obradenog mesa. Čest je put i kontakt s fecesom zaraženih mačaka. Bolest se može prenijeti s bolesne majke na čedo. Većinom bolest izaziva simptome slične onima koji se javljaju kod gripeili ih uopće nema.

Prevencija značajno smanjuje rizik zaražavanja i sve trudnice trebaju izbjegavati sirovije pripravljeno meso, čišćenje mačjeg pijeska i poslove sa zemljom u vrtu.

Kako će trudnoća utjecati na bolest?

U pravilu nema nikakvog utjecaja.

Kako će bolest utjecati na trudnoću?

Teška bolest majke prouzrokovat će pobačaj, prerani porod ili intrauterini zastoj rasta. Najveće su šanse da nerodeno dijete bude zaraženo ukoliko se majka prvi put razboli u prvom tromjesečju trudnoće. Vaš hječnik će pristupiti rješavanju problema individualno, tj. prema konkretnim okolnostima.

Smijem li dojiti?

Ne bi smjelo biti prepreka.

Preporuke:
• Raspravite sa svojim liječnikom o svojim strahovima.

Autor: Poglavlje iz knjige KLINIKA MAYO Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 17078 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021