Test na trudnoću

Jesam li trudna? Kako i kada koristiti test na trudnoću? Samo su neka pitanja s kojima se susreće gotovo svaka žena. U ovom tekstu objašnjavamo kako djeluju testovi na trudnoću i kako ih pravilno primijeniti. Vrijeme je relativno, to znamo. A...

Jesam li trudna? Kako i kada koristiti test na trudnoću? Samo su neka pitanja s kojima se susreće gotovo svaka žena. U ovom tekstu objašnjavamo kako djeluju testovi na trudnoću i kako ih pravilno primijeniti.

Vrijeme je relativno, to znamo. A znamo i da protječe nevjerojatno sporo ako želite zatrudnjeti i iščekujete rezultat. Isto tako sporo protječe i brinete li se nakon nezaštićenog seksa.

Gdje nabaviti test na trudnoću?

Test na trudnoću možete nabaviti u svakoj ljekarni. Prilikom kupovine provjerite rok valjanosti jer prestari testovi mogu dati pogrešne rezultate.

Kako djeluje test na trudnoću?

Praktički svi kućni testovi na trudnoću djeluju na isti način, detektirajući hormon trudnoće (hCG) u urinu. Taj hormon tijelo izlučuje jedino u slučaju trudnoće, kada se embrio implantira u stjenku maternice. Neki testovi na trudnoću detektiraju čak varijaciju H-hCG, koji se izlučuje nakon oplodnje i time omogućavaju pozitivan rezultat još ranije.

Kada mogu primijeniti test na trudnoću?

Iako na nekim testovima piše da se mogu primjenjivati nekoliko dana prije očekivane menstruacije, moguće je da razinu hormona ipak ne uoče tako rano. Ili da uoče spomenuti hormon a trudnoća se nije primila. Zato je najbolje strpjeti se još samo nekoliko dana i pogledati u rezultat dan nakon izostanka menstruacije – bit ćete znatno sigurniji.

Kako primijeniti test na trudnoću?

Svaki proizvođač napisao je upute za uporabu. Najbolje je uzeti jutarnji urin jer je koncentracija najveća. Neki proizvođači sugeriraju da držite štapić pod mlazom urina i zatim položite na ravnu podlogu dok ne prođe određeno vrijeme do očitavanja rezultata (nekoliko minuta), dok neki proizvođači savjetuju da se pomokrite u čistu čašu i u nju uronite test.

Postupite po savjetu proizvođača.

Nije loše maknuti se od testa i raditi nešto drugo dok čekate rezultat, jer sjedenje na mjestu i "buljenje" u štapić čini Vas nestrpljivima i vrijeme nikako da prođe :D

Negativni rezultat na trudnoću nakon pozitivnog

Ukoliko ste ponovili test i sada Vam daje negativni rezultat, vrlo je vjerojatno da je nažalost došlo do pobačaja. Posjetite odmah svog liječnika i dalje se savjetujte s njime.

Slabo vidljiva crtica / plusić na testu

S obzirom da su lažni pozitivni rezultati izuzetno rijetki, vrlo je vjerojatno da ste trudni! Pričekajte još dva do tri dana i ponovite test. Najvjerojatnije će tada rezultat biti mnogo jasniji.

Pozitivan rezultat testa na trudnoću

Čestitamo vam! Pogledajte u naš kalkulator za određivanje termina poroda. Priključite se našem forumu i razmijenite iskustva i savjete. Popričajte s drugim novopečenim trudnicama. Ugovorite ternim kod svog ginekologa kako biste potvrdili trudnoću i obavili pregled. Nabavite vitamine i folnu kiselinu, važne za pravilan razvoj vaše bebe.

Negativan rezultat testa na trudnoću

Ako očekujete trudnoću i menstruacija vam kasni, a rezultat je negativan, pričekajte još koji dan pa ponovite test. Moguće je da je razina hCG-a bila preniska da bi ju test uočio i/ili ste ovulirali kasnije. Ako je test i dalje negativan a ne dobivate menstruaciju, posjetite liječnika.

Sretno!

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 13238 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021