Susret s vašom bebom

Vaše prvo upoznavanje s novorođenim djetetom sigurno će biti uzbudljivo usprkos iscrpljenosti koju vjerojatno osjećate poslije trudova i poroda. Ovo je veliki trenutak. Novorođena beba je u tom trenutku često tiha i budna, upravo izgurnuta iz...

Vaše prvo upoznavanje s novorođenim djetetom sigurno će biti uzbudljivo usprkos iscrpljenosti koju vjerojatno osjećate poslije trudova i poroda. Ovo je veliki trenutak. Novorođena beba je u tom trenutku često tiha i budna, upravo izgurnuta iz toplog, mirnog okruženja na mjesto puno buke, sjajnih svjetala i zraka. Napravila je svoj prvi udisaj i možda gleda okolo, stječući prvi dojam o svijetu – i licima svojih roditelja.

Vašoj bebi svijet je novost, ali život nije. Tijekom 9 mjeseci stalno je rasla i napredovala neusporedivom brzinom unutar tijela svoje majke. Ona već zna kako sisati, spavati, buditi se i pomicati svoje tijelo. Poznaje glas svoje majke, a vjerojatno i očev. I može vidjeti i čuti. Ne postoje dvije iste bebe, čak i u vrijeme rođenja. Može biti aktivna ili pasivna, plakati ili biti tiha. Njezino tijelo može se tresti ili udarati.

Kako izgleda novorođenče

Novorođena beba mora još napredovati da bi postala bucmasta, široko otvorenih, znatiželjnih očiju, odnosno da bi imala izgled uobičajen za bebe. Za razliku od toga, vaše novorođenče izgleda manje, sitnije i ne toliko "lijepo" kao što ste možda očekivali. Možda je ćelavo, šiljate glave. Možda ima madeže. Neke bebe su čak rođene sa zubom. U svakom slučaju, većina roditelja brzo razvije sklonost za malog, naboranog vilenjaka u njihovim rukama.

Koža

Ne postoji ništa nalik bebinoj koži. Koža vašeg novorođenčeta bit će mekana i naborana, ruke i noge mogu biti još malo plavkaste. Može biti pokrivena verniksom, bijelom, masnom tvari iz uterusa. Može na sebi imati različite oznake, osipe ili pjege od trauma rođenja ili neujednačene kontrole tjelesne temperature.

Glava

Glava vaše bebe može biti izdužena - ili u najmanju ruku, ne baš okrugla. Ali nemojte brinuti, kosti glave bebine lubanje još nisu čvrsto fiksirane zajedno. Prilikom vaginalnog rođenja glava se sama oblikuje kako prolazi kroz porođajni kanal. Glava vaše bebe može također biti nekako ispupčena na vrhu. Glavica će se u sljedeća 2 tjedna postupno vratiti do okruglog oblika. Djeca rođena carskim rezom imaju puno okrugliji ili čak uglasti oblik glava pri rođenju. Sve bebe imaju na glavici dvije mekane točke (fontanele), područje na kojem kosti lubanje još nisu srasle zajedno. Normalno postupanje neće ih oštetiti.

Kosa

Neke se bebe rađaju s tamnom kosom. Nakon mjesec dana ova kosa počinje opadati i biva zamijenjena trajnom kosom, koja može izgledati sasvim drukčije od kose novorođenčeta. Neke se bebe (osobito bjelopute) rode ćelave i ostanu takve mjesecima. Mlađe bebe, osobito one rođene prijevremeno, možda će imati finu gustu kosu zvanu lanugo. Ona će postupno otpasti nakon tjedan ili dva.

Oči

Nakon rođenja bebe tamnoputih etničkih i rasnih grupa obično imaju tamnosmeđe oči koje ostanu te boje. Bijeli mališani obično kada se rode, imaju tamnoplavu ili sivu boju očiju. Prava boja možda se ne pojavi do 6. mjeseca nakon rođenja. Oči vaše bebe vam mogu izgledati pomalo razroko – to je normalno. Njeni kapci mogu izgledati nekako otečeni ili od traumatičnog iskustva poroda ili od antibiotika koje je dalo porodničko osoblje. Otečenost bi trebala nestati za oko 3 dana. Primijetit ćete da ako joj nagnete glavicu lagano unazad njene se oči spontano otvaraju. Gledajte kako se zjenice smanjuju zbog reakcije na svjetlo.

Ruke i noge

Malene i savršene, ručice i nožice novorođenčeta su fascinantne. Njegovi noktići mogu biti dugi i trebat će ih uskoro odrezati. Rijetko, beba može biti rođena s dodatnim prstima ili malim vrećicama kože na rukama ili nogama – što može biti odstranjeno jednostavnim kirurškim zahvatom. Ruke i stopala su često najplavlji dio novorođenčeta, zato što većina krvi u to vrijeme cirkulira u vitalne organe. Stavite prst na bebin dlan – ona će ga čvrsto uhvatiti. Uši. Mekane i ponekad obješene, uši novorođenčeta ponekad imaju rubove smotane prema dolje ili spuštene preko. Uši vaše bebe će tijekom nadolazećih tjedana poprimiti normalan oblik.

Proporcije tijela

Glava vaše bebe možda izgleda velika u odnosu na tijelo. Ona neće biti sposobna držati glavu uspravno. To nije samo zato što su mišići vrata slabi, nego i zato što je glava velika – oko četvrtine ukupne duljine tijela u usporedbi sa samo osminom kod odraslih. Ovaj će se omjer s vremenom promijeniti.

Grudi

U nekih muških i ženskih beba grudi mogu biti povećane. To je uzrokovano prelaskom ženskih hormona s majke na dijete prije rođenja. Grudi mogu ostati povećane 4 do 6 mjeseci, ili čak dulje ako se beba doji.

Genitalije

Genitalije muških i ženskih beba mogu izgledati velike za tako sićušnu osobu. Kod djevojčica, natečena labia (vanjske genitalne usne) će se stisnuti za 2 do 4 tjedna. Djevojčice mogu imati čisti ili krvavi vaginalni iscjedak u početku, uzrokovan ženskim hormonima majke. Trebao bi prestati nakon tjedan dana. U dječaka se može pojaviti stanje zvano hidrokela - kada se oko testisa sakuplja tekućina – i može proći 6 do 12 mjeseci dok se povuče. Erekcija je uobičajena u novorođenih muških beba.

Autor: Preuzeto iz knjige "Dječja klinika Boston: Vodič u zdravlje i razvoj vašeg djeteta"
Objavljeno uz dozvolu izdavača Ostvarenje d.o.o.

Pročitano: 98471 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021