Sprječavanje ili odlaganje preranog porođaja

Termin poroda se stalno spominje gotovo u svim vašim razgovorima u obitelji i s prijateljima. Čak i nepoznate osobe o tome postavljaju pitanja. Uzbuđeno planirate život prema tom datumu, osobito sada kad ste nakon 20 tjedana prevalili pola puta do...

Termin poroda se stalno spominje gotovo u svim vašim razgovorima u obitelji i s prijateljima. Čak i nepoznate osobe o tome postavljaju pitanja. Uzbuđeno planirate život prema tom datumu, osobito sada kad ste nakon 20 tjedana prevalili pola puta do cilja. Ali odjednom, još tjednima prije tog mnogo očekivanog datuma, javljaju se problemi - krvarenje, grčevi, stezanje. Lijječnik vas upozorava da postoji rizik prijevremenog porođaja koji je opasan za bebu i odmah preporučuje mirovanje u krevetu ili liječenje.

Prijevremeni trudovi nastaju kod oko 6 do 7% svih trudnica nekad udrugom, a češće u trećem tromjesečju. Katkad za prijevremene trudove (trudovi kojima se počinje otvarati grlić maternice prije 37. tjedna trudnoće) nema objašnjenja. Ipak, općenito uzevši, žene kod kojih postoji povećan rizik za prijevremeni porod imaju jednu ili više sljedećih komplikacija:
 • Nose blizance, trojke ili više djece
 • Proširen cerviks
 • Poteškoće zbog nenormalnog oblika maternice
 • Prethodan prijevremeni porod
 • Poteškoće vezane s plodovom vodom ili plodovim ovojima
 • Prijevremene trudove u prethodnim trudnoćama
 • Prethodne spontane ili namjerne pobačaje
 • Infekcije, uključujući i infekcije mokraćnih puteva
 • Probleme s posteljicom
 • Od ranije postojeće zdravstvene poteškoće
 • Preeklampsiju
Bez obzira na to da li se prijevremeni porod može predvidjeti ili ne, ako jednom započne, mora se hitno provesti liječenje kako ne bi nastuplle okolnosti koje mogu ugroziti život. Liječenje će djelomično ovisiti o težini rizičnih faktora, stupnju razvoja bebe, okolnostima u kojima živite i preporukama liječnika koji će uzeti u obzir sve rizike i prednosti kako bi odabrao pravi način da se zaustave ili odgode prijevremeni trudovi i porod.

Najčešće sve dobro završi, čak i ako kod vas postoji nekoliko već navedenih rizičnih faktora. Možda ćete morati privremeno promijeniti ustaljeni način života, a katkada i provesti nekoliko mjeseci ležeći u krevetu. Uz suvremenu medicinsku tehnologlju i vlastite napore, svI su izgledi da ćete moći uspješno donijeti trudnoću do kraja i roditi zdravu bebu.

Zašto mirovati u krevetu

Ukoliko kod vas nastupi jedna od visokorizičnih komplikacija ili se pojave znakovi mogućeg prijevremenog poroda, kao što je širenje i otvaranje cerviksa maternice, liječnik će od vas zatražiti da ostanete u krevetu. Katkada može preporučiti da samo smanjite uobičajenu aktivnost i da izbjegavate stresne situacije. Najčešće, medutim, liječnici preporučuju potpuno lli takozvano terapijsko mirovanje u krevetu. Potpuno mirovanje ima više prednosti:
 • Smanjuje pritisak bebe na ušće maternice i smanjuje istezanje grlića, što bi inače moglo dovesti do prijevremenih trudova i spontanog pobačaja.
 • Povećava dotok krvi u posteljicu i time omogućava bebi da dobije što je moguće više kisika i hranjivih tvari.
 • Pomaže nekim vašim organima, osobito srcu i bubrezima, da rade učinkovitije i tako olakšava poteškoće vezane uz povišen krvni tlak.
Ako vam je liječnik savjetovao da ostanete u krevetu, bit će vam znatno udobnije ako ležite na boku, osobito lijevom. Ležanje na boku povećava dotok krvi vašem srcu, a time povećava i vašoj bebi, koja neprestano raste, opskrbu kisikom i krvlju. Ujedno može olakšati povremenu pojavu niskog krvnog tlaka koji nastaje zbog pritiska bebe i maternice na krvne žile u trbuhu (osobito kada ležite na ledima ili stojite).

Kada mirujete u krevetu, oslabit će vam mišići, a možda će se javiti i bol u zglobovima. Pokušajte svaki sat ili dva mijenjati položaj s boka na bok. To će pomoći da ublažite bolove u kukovima i križima. Možda će vam biti udobnije stavite li jastuke kao potporu za trbuh, leđa, glavu i ramena.. Nemojte ležati na leđima, osim nakratko, da biste olakšali bolove u mišićima. Neka vam partner, medicinska sestra ili neka druga osoba masira leđa kremom, a također kremom namažite pete i laktove kako biste olakšali bol zbog stalnog pritiska na krevet. Čarape i dugi rukavi također pomažu.

Ograničeno vježbanje u krevetu pomoći će da održite mišiće gipkima i povoljno će djelovati na cirkulaciju, ali nemojte posjedati niti se istezati ,prije negoli se posavjetujete s liječnikom. Možda ćete smjeti raditi izometričke vježbe, ali prvo provjerite jer to može izazvati trudove. Evo nekih vježbi koje vjerojatno smijete izvoditi čak i kad ste u krevetu: Kružni pokreti glave, ruku i stopala
Savijanje i istezanje mišića ruku i nogu, a da pritom ne stežete trbušne mišiće
Pritiskanje na uzglavlje i podnožje kreveta rukama i nogama

Ako vam je dopušteno ustajati i odlaziti u kupaonicu, važno je, kao i pri ležanju, da to činite na pravilan način. Nakon što ste se uspravili u postelji, ostanite tako nekoliko trenutaka. Kada stavljate noge na pod i ustajate, neka vam netko uvijek bude pri ruci ili se pak oslonite na čvrstu stolicu prije nego počnete hodati. Ako vam se zavrti u glavi, stanite i odmorite se.

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 64272 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021