Sportovi u trudnoći

Jesu li svakodnevne šetnje preporučljive u trudnoći? Svakako, kod uredne trudnoće. Šetnja pomaže vraćanju krvi iz vena u nogama ka gornjim dijelovima tijela....

Jesu li svakodnevne šetnje preporučljive u trudnoći?

Svakako, kod uredne trudnoće. Šetnja pomaže vraćanju krvi iz vena u nogama ka gornjim dijelovima tijela. Također smanjuje osjećaj težine u nogama i oticanje zglobova.

Treba li trudnoca izbjegavati mnoštva?

Da, zbog opasnosti od infekcija.

Treba li se prekinuti s vježbanjem za vrijeme trudnoće?

Ne, vježbanje je korisno, no to se naravno odnosi na trudnoću bez komplikacija. No postoje i neki sportovi koje bi bilo bolje ne raditi, npr. oni u kojima se tijelo trese, poput jahanja, daskanja... Također, treba izbjegavati i sportove u kojima je velika vjerojatnost padova i ozljeda: skijanje, bor. vještine, klizanje...

Koji su preporučljivi sportovi za trudnicu?*

Plivanje
Jedan od najpreporučljivijih sportova za trudnicu. Pazite na čistoću vode, jer ste skloni infekcijama. Preporuča se i korištenje jednodjelnih kostima jer zadržavaju toplinu tijela. Ne skačite, ne ronite.

Trčanje

Dozvoljeno je tijekom cijele trudnoće, u slučaju da trudnica ima kondiciju, tj. da je trenirala i prije. Treba se posebno paziti pred kraj trudnoće, zbog opasnosti od ozljeda, tj. padova.

Biciklizam
Slobodno, naročito po ravnom terenu i, naravno, izbjegavajte velike prometnice. Kasnije će vam trbuh vjerojatno smetati.

Tenis
Može, iako nije previše preporučljivo zbog velike vjerojatnosti padanja, sklizanja... Najbolje bi bilo da trudnica otprije ima iskustva tom sportu.

Fitness
Samo ako se trudnica i prije bavila time. No ipak ne poskakujte, i ne izvađajte vježbe u kojima tresete tijelo, poput jakog cupkanja.

* Samo za zdrave trudnice uz redovne ginekološke kontrole.

Pročitano: 43291 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021