Simptomi rizika u dobi od 0-1 mjesec

Simptomi rizika u dobi od 0-1 mjesec


Iako se u većini slučajeva novorođenčad rađa zdrava, nažalost nakada se rode i djeca s oštećenjima, najčešće središnjeg živčanog sustava. Takvo oštećenje može izazvati poremećaje kretanja, smetnje vida. sluha, osjeta i sl., od jedva primjetnih, pa do teških oblika.

Kako dijete provodi malo vremena s liječnikom, dobro je da su roditelji upućeni u to što njihovo dijete može za svoju dob, kako bi i oni mogli uočiti ev. simptome rizika. Ipak su oni ti koji najbolje poznaju svoju bebu i koji provode najviše vremena s njom.

Motoriku djeteta promaramo u položaju na leđima i na trbuhu.

Leđni položaj

U tom položaju novorođenče drži glavicu u sredini ili lagano nagnutu na jednu stranu. Ruke su lagano raširene na podlozi i savijene u laktovima. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pored šakica, ponekad i u njima. Nožice su lagano savijene u kukovima i koljenima.

Simptom rizika:

Čvrsto stisnute šakice s palcem u šaci.
Promijenjen tonus (određena napetost mišića) mišića. Kada djetetu opružamo ručice i nožice, osjeti se lagani otpor pri povlačanju. Čim ih pustimo, vraćaju se u prijašnji položaj. Dijete dakle, može biti mlohavo ili pak previše kruto.

Potrbušni položaj

U potrbušnom položaju novorođenče do 3 sekunde odiže glavu od podloge, refleksno oslobađajuči dišne puteve. No nema još razloga za brigu ako tek rođeno dijete ne odiže glavu. I u ovom položaju novorođenče savija i opruža noge simetričnim pokretima.

Držanje glave

Kada se novorođenče iz lednog položaja uhvati za ručne zglobove i polako ga se pridiže kao da ćemo ga posjesti, glavica blago zaostaje za nivoom trupa, a u jednom djeliću sekunde može je imati i u nivou trupa. Ako pritom glavica bebe jakozaostaje to je simptom rizika.

Refleks hvatanja šakice

Umetnemo li prst u bebinu šakicu s vanjske strane pri korijenu prstiju, smjerom od malog prsta prema palcu, dijete će zatvoriti šakicu i obuhvatiti prst. Taj se refleks pojačava za vrijeme sisanja. Izostanak tog refleksa, kao i nemogućnost da ga se pojača sisanjem je simptom rizika.

Oslonac na stopala

Kao zdravo, donošeno novorođenče prihvatimo ispod pazuha i uspravimo tako da ono dodiruje stopalima podlogu, ono staje na podlogu punim stopalima. Nagnemo li ga lagano naprijed ono će učiniti korak, a nakon tog prvog koraka, beba će učiniti još nekoliko koraka ritmički i s uspravnim položajem glave i tijela. Takvo koračanje je refleks koji se naziva automatski hod. Taj hod u djece rođene zatkom može izostati u prvih nekoliko dana života. Pri automatskom hodu novorođenče može okrenuti glavu u stranu. Ukoliko mu se na putu nade prepreka, kao npr. smotana pelena, ono će prekoračiti uzvisinu.


Pročitano: 27064 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije