Simptomi rizika u dobi od 0-1 mjesec

 Nakon trudnoće » Do 1. rođendana
Iako se u većini slučajeva novorođenčad rađa zdrava, nažalost nakada se rode i djeca s oštećenjima, najčešće središnjeg živčanog sustava. Takvo oštećenje može izazvati poremećaje kretanja, smetnje vida. sluha, osjeta i sl., od jedva primjetnih, pa do teških oblika.

Kako dijete provodi malo vremena s liječnikom, dobro je da su roditelji upućeni u to što njihovo dijete može za svoju dob, kako bi i oni mogli uočiti ev. simptome rizika. Ipak su oni ti koji najbolje poznaju svoju bebu i koji provode najviše vremena s njom.

Motoriku djeteta promaramo u položaju na leđima i na trbuhu.

Leđni položaj

U tom položaju novorođenče drži glavicu u sredini ili lagano nagnutu na jednu stranu. Ruke su lagano raširene na podlozi i savijene u laktovima. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pored šakica, ponekad i u njima. Nožice su lagano savijene u kukovima i koljenima.

Simptom rizika:

Čvrsto stisnute šakice s palcem u šaci.
Promijenjen tonus (određena napetost mišića) mišića. Kada djetetu opružamo ručice i nožice, osjeti se lagani otpor pri povlačanju. Čim ih pustimo, vraćaju se u prijašnji položaj. Dijete dakle, može biti mlohavo ili pak previše kruto.

Potrbušni položaj

U potrbušnom položaju novorođenče do 3 sekunde odiže glavu od podloge, refleksno oslobađajuči dišne puteve. No nema još razloga za brigu ako tek rođeno dijete ne odiže glavu. I u ovom položaju novorođenče savija i opruža noge simetričnim pokretima.

Držanje glave

Kada se novorođenče iz lednog položaja uhvati za ručne zglobove i polako ga se pridiže kao da ćemo ga posjesti, glavica blago zaostaje za nivoom trupa, a u jednom djeliću sekunde može je imati i u nivou trupa. Ako pritom glavica bebe jakozaostaje to je simptom rizika.

Refleks hvatanja šakice

Umetnemo li prst u bebinu šakicu s vanjske strane pri korijenu prstiju, smjerom od malog prsta prema palcu, dijete će zatvoriti šakicu i obuhvatiti prst. Taj se refleks pojačava za vrijeme sisanja. Izostanak tog refleksa, kao i nemogućnost da ga se pojača sisanjem je simptom rizika.

Oslonac na stopala

Kao zdravo, donošeno novorođenče prihvatimo ispod pazuha i uspravimo tako da ono dodiruje stopalima podlogu, ono staje na podlogu punim stopalima. Nagnemo li ga lagano naprijed ono će učiniti korak, a nakon tog prvog koraka, beba će učiniti još nekoliko koraka ritmički i s uspravnim položajem glave i tijela. Takvo koračanje je refleks koji se naziva automatski hod. Taj hod u djece rođene zatkom može izostati u prvih nekoliko dana života. Pri automatskom hodu novorođenče može okrenuti glavu u stranu. Ukoliko mu se na putu nade prepreka, kao npr. smotana pelena, ono će prekoračiti uzvisinu.

Pročitano: 25960 puta

Novo na forumu
Na forumu je trenutno 361 posjetitelja, od čega 5 registriranih članova i 356 gostiju. ... pridruži im se!
Newsletter
Prijavite se na naš newsletter i saznajte novosti iz svijeta trudnoće, roditeljstva, zdravlja i medicine!

Prijava na newsletter

Popularni članci
Trudnoća po tjednima
Dojenje
Prvi simptomi trudnoće
Izračunajte termin poroda
Test na trudnoću

Glitteri

Izradite i vi svoj glitter i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima! Glitteri

Tickeri

Izradite i vi svoj ticker i koristite ga kao potpis u forumima i/ili e-mailovima!
Tickeri

Kalkulatori

Pomoću naših kalkulatora na jednostavan i brz način izračunajte mnoge stvari koje se tiču vas, trudnoće ili djeteta!

Imena za djecu

Pogledajte naše prijedloge imena, dodajte svoje i ocijenite!

Nakon trudnoće

Spavanje u grudnjaku

Spavati u grudnjaku ili ne, tema je o kojoj bi se zaista dalo raspravljati. Koliko je nekim ženama ...