Sigurni božićni blagdani

Bliže nam se dani koji svi željno iščekujemo. Možemo ih provesti s obitelji i najdražima u miru, nadajući se da ćemo barem taj dan ostaviti poslove i brige daleko od sebe. Uzbuđenje raste, trgovine i gradovi već su odavno okićeni i sada je zadnji...

Bliže nam se dani koji svi željno iščekujemo. Možemo ih provesti s obitelji i najdražima u miru, nadajući se da ćemo barem taj dan ostaviti poslove i brige daleko od sebe. Uzbuđenje raste, trgovine i gradovi već su odavno okićeni i sada je zadnji čas obaviti

blagdansku kupovinu

i opskrbiti svoj dom stvarima poput božićnih ukrasa, ali i hranom i pićem.

Sve to šarenilo, nepoznati okusi, blještavilo novih i ne uvijek dostupnih stvari pravi su izazov za vaše mališane. Stoga vam evo nekoliko savjeta kako umanjiti rizik od nepoželjnih situacija.

Alkohol:


Djeci je i najmanja doza alkohola dovoljna da se omame ili opasnije ugroze zdravlje. Stoga pazite kamo stavljate pića koja ste donijeli iz trgovine, nemojte ih ostaviti na vidnim i dostupnim mjestima. Ni tijekom slavlja nemojte ostavljati poluprazne čaše posvuda već dublje na stolu, jer mališani, osim što vole piti sve na što naiđu – a usto je i primamljivih boja i slatkastog okusa – vole oponašati starije.

NEMOJTE piti u danima kada morate voziti djecu na njihove zabave, treninge ili druga mjesta.

Hrana:


Pazite kako skladištite jela, salate i kolače, bacite ostatke, ne hranite dječje osjetljive želuce s namirnicima koje više nisu svježe. Mališanima mlađima od 4 godine nemojte davati kokice, kikiriki, tvrde bombone i stale sitne slatkiše koji lako zapnu u grlu. I dok jedu pazite da ne skaču istovremeno.

Ovo su dani s mnogo kuhanja i pečenja, pazite kamo odlažete vruća jela – kolači su posebno primamljivi – i vruće posuđe. Djeca ne smiju bez nadzora biti u dijelu kuće kao što je kuhinja, gdje se mogu ozlijediti na vrućim štednjacima ili pećnicama.

Ukrasi:


Ima li išta ljepšeg od blještavih, šarenih ukrasa i ostalog božićno - novogodišnjeg kiča? Nemojte ukrase postavljati nadohvat dječjih ručica, posebno pazite na malene lampice, staklene kuglice i ostale sitne ukrase. Drvce neka vam obavezno bude dobro učvršćeno jer ovako šareno predstavlja izuzetno zanimljivu penjalicu. Noću, kao i dok niste kod kuće, sve lampice gasite zbog opasnosti od požara. Svijeće NIKADA ne ostavljajte upaljene dok ih ne gledate.

Ukoliko imate protupožarne alarme i sl. zaštite, provjerite ih prije blagdana.

Okućnica:


Pobrinite se da je vaše dvorište uvijek očišćeno od snijega i leda. Osim vaše djece, ovih će dana vašim dvorištem najvjerojatnije prolaziti mnogo prijatelja, rođaka i njihova djeca. Posebice pazite na sigurnost stuba.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 3742 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021