Sadržaj kućne apoteke

Sadržaj kućne apoteke


Kućnu je apoteku mudro pripremiti i prije nego djetešce dode iz rodilišta jer ćete neke lijekove odmah trebati za njegu pupčića.

Za njegu pupčane ranice nakon dolaska kući iz rodilišta koristi se neki antibiotički prašak, 3%-tna otopina hidrogena (vodikova peroksida) ili medicinski alkohol, te sterilne gaze (komprese). Antibiotički prašak nemojte upotrebljavati kasnije na svoju ruku, primjerice pri ozljedama.

Za vlaženje nosića (osobito ako je u stanu centralno grijanje) služe kapi fiziološke otopine.

Za suzbijanje vrućice trebat će vam toplomjer i pripravak za snižavanje temperature poput paracetamola (sirup ili čepići). Isti lijek djeluje i protiv boli. Ako je Ijeto ili je u stanu vruće, čepiće je dobro čuvati u hladnjaku. Sirup protiv temperature nakon otvaranja takoder pohranite u hladnjak. lako je bočica otvorena, lijek se može dugo rabiti, uz uvjet da je pravilno čuvan (za razliku, primjerice, od antibiotičkog sirupa). Ako se pojavi proljev u starijeg dojenčeta, tekućinu je najbolje nadoknaditi oralnom rehidracijskom solju (ORS otopina).

Sterilne gaze, mikropore flaster i, ponekad, otopinu hidrogena upotrebljavajte i za liječenje ozljeda.


Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 10302 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije