Sadržaj kućne apoteke

Kućnu je apoteku mudro pripremiti i prije nego djetešce dode iz rodilišta jer ćete neke lijekove odmah trebati za njegu pupčića. ...

Kućnu je apoteku mudro pripremiti i prije nego djetešce dode iz rodilišta jer ćete neke lijekove odmah trebati za njegu pupčića.

Za njegu pupčane ranice nakon dolaska kući iz rodilišta koristi se neki antibiotički prašak, 3%-tna otopina hidrogena (vodikova peroksida) ili medicinski alkohol, te sterilne gaze (komprese). Antibiotički prašak nemojte upotrebljavati kasnije na svoju ruku, primjerice pri ozljedama.

Za vlaženje nosića (osobito ako je u stanu centralno grijanje) služe kapi fiziološke otopine.

Za suzbijanje vrućice trebat će vam toplomjer i pripravak za snižavanje temperature poput paracetamola (sirup ili čepići). Isti lijek djeluje i protiv boli. Ako je Ijeto ili je u stanu vruće, čepiće je dobro čuvati u hladnjaku. Sirup protiv temperature nakon otvaranja takoder pohranite u hladnjak. lako je bočica otvorena, lijek se može dugo rabiti, uz uvjet da je pravilno čuvan (za razliku, primjerice, od antibiotičkog sirupa). Ako se pojavi proljev u starijeg dojenčeta, tekućinu je najbolje nadoknaditi oralnom rehidracijskom solju (ORS otopina).

Sterilne gaze, mikropore flaster i, ponekad, otopinu hidrogena upotrebljavajte i za liječenje ozljeda.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 11386 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021