Refleksi

Refleksi


Primitivni refleksi novorođenčeta odraz su još nepotpuno dozrele funkcije mozga, pa tijekom prvih mjeseci nestaju i zamjejuju se pravim, posturalnim refleksima. Ovo su neki od najpoznatijih:

Refleks sisanja:
Javlja se već kod fetusa od 10 tjedana. Beba siše svaki predmet koji joj se stavi u usta. Nestaje u zdravog novorođenčeta nakon četvrtog mjeseca.

Refleks traženja usnama:
Izazove se laganim dodirom obraza i kuta usana. Novorođenče reagira okretanjem glave i pokušava usnama dohvatiti "uzrok" podražaja.

Refleks hvatanja:
Ako stavite prst na dlan novorođenčeta, ono će se tako čvrst primiti, da će se moći dignuti u sjedeći, pa i u stojeći položaj. No, bolje da to ne pokušavate. Taj refleks ostaje do 4. mjeseca.

Plantarni refleks:Ako dodirnemo bebin taban, dolazi do pokreta sličnog hvatanju. Ostaje do kraja 1. godine života.
Refleks Babinskog:
Ako podražujemo djetetov taban pokretima od pete ka prstima, prstići će se raširiti.

Refleks automatskog hoda:


Ako se novorođenče primi ispod pazuha i postavi u stojeći položaj, ono će napraviti nekoliko koraka. Gubi se oko 3. mjeseca.Moorov refleks ili refleks obuhvaćanja:

Na jak iznenadni zvuk, kada npr., zalupe vrata, dijete koje leži na leđima raširit će obje ruke i prste na nogama, a odmah zatim sklopiti ruka kao da se želi primiti za neki oslonac. Ispitivanje ovog refleksa uobičajeno je pri neurološkom pedijatrijskom pregledu. Gubi se do 4. mjeseca.

Refleks žmirkanja:
Izaziva ga jaka svjetlost, ali i jači zvuk, primjerice pljesak ruku.


Pročitano: 26086 puta