Prvo tromjesečje (1-13 tj. trudnoće)

Umor: Uzrok: Da znate što se sve događa u vašem tijelu, ovoj pojavi ne biste se nimalo čudili. Srce vam pojačano radi, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minuti.Tijelo mijenja način upotrebe raznih elemenata kao vode, bjelančevina,...

Umor:

Uzrok:

Da znate što se sve događa u vašem tijelu, ovoj pojavi ne biste se nimalo čudili. Srce vam pojačano radi, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minuti.Tijelo mijenja način upotrebe raznih elemenata kao vode, bjelančevina, masnoća...

Što učiniti:

Odmarajte što više s podignutim nogama. Izbjegavajte alkohol i cigarete. Te štetne tvari ne samo da vama pospješuju neugodne osjećaje tijekom trudnoće, već i šte po zdravlje nerođene bebe.

Vježbajte umjereno, jer što više vježbate, imat ćete više energije.

Hranite se kvalitetno i imajte više manjih obroka.

Mučnina i povraćanje:

Uzrok:

Mnogi su mogući uzroci, na najčešći su "krivci" placenta i fetus, ali i želudac koji se sporije prazni uslijed hormona trudnoće. Jutarnje mučnine javljaju se kod 80% trudnica, češće kod prvorotkinja i onih koje imaju višeplodnu trudnoću.

Što učiniti:

Jedite više manjih obroka i ne ostavljajte želudac potpuno prazan ni do kraja pun. Ujutro pijte blagi čaj i grickajte krekere. Ne iscrpljujte se. Ne uzimajte lijekove protiv mučnine bez prethodne konzultacije s vašim liječnikom.

Učestalo mokrenje:

Uzrok:

Osim povećanja rada bubrega, češćem mokrenju uvelike pridonosi i povećanje matrnice koja pritišće mjehur koji se nalazi ispred nje. Nakon 4. mjeseca trudnoće pritisak više neće biti tako jak jer će matrnica prerasti prostor zdjelice.

Što učiniti:

Pokušajte smanjiti unos tekućine prije spavanja kako biste izbjegli noćno ustajanje, no svakako tu tekućinu nadoknadite tijekom dana. Tijekom mokrenja nagnite se prema naprijed jer taj položaj omogućava potpuno ispražnjenje mjehura, tj. rjeđe punjenje a time i ne tako učestalu potrebu za njegovim pražnjenjem.

Nikako nemojte bespotrebno zadržavati mokraću jer to pogoduje razvoju bakterija, tj. infekciji urinarnih puteva, što vam u ovom periodu zaista nije potrebno.

U slučaju nekontroliranog bježanja mokraće, npr. tijekom kašljanja, kihanja, smijanja... nosite uloške.

Bolne grudi:

Uzrok:

To je normalna pojava uslijed pojačanog lučenja hormona estrogena i progesterona

Što učiniti:

Nosite čvrste, no lagane i udobne grudnjake poput onih za dojilje ili atletičarke. Ako vam grudi ometaju spavanje, nosite grudnjak i noću.

Glavobolja

Uzrok:

Mnogi su uzroci ovom neugodnom problemu. Hormonalne promjene, stres, umor, naglo smanjenje unosa kofeina...

Što učiniti:

Stavljanje hladnih obloka na stražnji dio vrata pomaže pri glavoboljama uz koje se javlja i osjećaj zategnutosti. Pazite na prehranu i pokušajte se što češće opuštati; zatvorite oči i zamišljajte ugodne prizore i događaje. Koliko je moguće, izbjegavajte stres.

U slučaju jakih i prečestih glavobolja posjetite svakako liječnika, pogotovo ako su udružene s nekim drugim problemima, poput bolova u trbuhu. Ne uzimajte lijekove protiv bolova bez prethodne konzultacije s vašim liječnikom.

Vrtoglavica

Uzrok:

Vrtoglavice može izazvati umor, stres, cirkularne promjene tijekom trudnoće, glad...

Što učiniti:

Polako ustajte iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Grickajte krekere, voće i pijte nemasni jogurt kako biste održali stalnu razinu šećera u krvi.

U slučaju čestih vrtoglavica posjetite liječnika, svakako ako izgubite svijest.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 85895 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021