Proljev

O proljevu govorimo onda ako dijete ima učestale ili vodenaste stolice. Najbolji je pokazatelj učestalost (smatra se da nije normalno ako dijete ima više od 5-7 stolica dnevno). Stolice i normalno variraju s obzirom na boju i konzistenciju. Obično...

O proljevu govorimo onda ako dijete ima učestale ili vodenaste stolice. Najbolji je pokazatelj učestalost (smatra se da nije normalno ako dijete ima više od 5-7 stolica dnevno). Stolice i normalno variraju s obzirom na boju i konzistenciju. Obično su žućkaste ili zelenkaste u djece koja su na prsima. Krvave stolice nisu normalna pojava. U neke djece se povremeno mogu vidjeti tanki tračci sukrvice na stolici, jer zbog čestog prolaza stolice popucaju sitne krvne žilice u nadraženoj koži ili sluznici crijeva. Krv i ugrušci u stolici mogu se ponekad javiti i u slučaju težih infekcija probavnog sustava.

Glavna je komplikacija proljeva dehidracija do koje češće dolazi ako dijete uz proljev i povraća. Mislite uvijek na to da dijete ima mnogo manje zalihe vode od odrasle osobe jer ima mnogo manji tjelesni volumen.

Što je uzrok?

Najčešći je uzrok proljeva virusna infekcija koja se naziva gastroenterokolitis. Ponekad su uzročnici bakterije ili paraziti, a u tom slučaju češće se u stolici može naći krv. Rijetko će se proljev javiti zbog alergije na neku vrstu hrane, ponekad je uzrokovan uzimanjem većih količina voćnog soka i uvođenjem neke nove namirnice u prehrani. Proljev mogu uzrokovati i antibiotici, osobito ako ih dijete uzima duže vrijeme i u: većim količinama.

Proljev uzrokovan virusnom infekcijom obično traje nekoliko dana do najviše dva tjedna, bez obzira na primijenjenu terapiju. Zelenkaste i vodenaste stolice ukazuju na to da stolica prolazi kroz crijevo brzo i njihova pojava mora biti vezana uz infekciju.

Što možete učiniti?

Da biste izbjegli dehidraciju, ponudite djetetu tekućinu koja se lako apsorbira. Savjetujte se s liječnikom koji će preporučiti tekućinu za rehidraciju koja će nadoknaditi gubitak tekućine. Ako proljev potraje duže, liječnik će možda preporučiti da djetetu privremeno dajete ljekovitu hranu poput soje. Ne preporučuje se davanje voćnih sokova ili gaziranih pića u slučaju težeg proljeva, s obzirom da ti napici nemaju dovoljnu količinu natrija i drugih elektrolita potrebnih za nadomještanje gubitka stolicom.

Prehrana:

Kada proljev prestane, djetetu koje jede čvrstu hranu ponudite lagane obroke poput kuhane rižine sluzi, zobenih pahuljica, banana, pire krumpira, izribanih jabuka koje su odstajale i pustile sok te kuhane mrkvice. Obroci bi trebali biti češći i manji.

Kada zvati liječnika?

Odmah zovite ako dijete:

  • Pokazuje znake dehidracije (posljednjih osam sati pelene su suhe plače bez suza, ima suha usta)
  • Ima više od osam proljevastih stolica u posljednjih osam sati ili se pojavila krv u stolici
  • Ne može zadržati tekućinu koju pije, već svu povrati
  • Djeluje neobično pospano ili značajno manje aktivno nego inače
  • Čini se da ima bolove u trbuhu, temperaturu ili druge očite znakove bolesti
  • Ima blaži proljev duže od tjedan dana

Mlijeko.

Ako dijete dojite, svakako nastavite s prehranom na prsima u punom opsegu. Dapače, traži li češće dojku, dajte mu da siše koliko želi. Ako je mali bolesnik na umjetnoj prehrani, potrebno je razrijediti uobičajeni obrok vodom ili u omjeru 1:1 (koliko mlijeka, toliko vode) ili 2:1 (dva dijela mlijeka, jedan dio vode), ili posebno pripremljenom za proljev, zamjenskom hranom za dojenčad (npr. Humana 9). Obično se već sljedećeg dana može dati mlijeko kakvo inače pije. Što je dojenče mlađe, to je potreban veći oprez i razrjeđenje. U drugom polugodištu nećete uopće trebati mijenjati režim mliječne prehrane.

Savjeti za kućno liječenje proljeva:

  • Najvažnije je nadoknaditi gubitak tekućine i minerala: često dajte djetetu piti, najbolje oralnu rehidracijsku sol (ORS).
  • Prehrana praktički ne treba imati ograničenja
  • Povećan broj stolica nije razlog da djetetu uskratite piće ili hranu.
  • Težinu bolesti određuje opće stanje, a ne broj stolica.

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 72527 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021