Prirodni porođaj

Prirodni porođaj


Prirodni porođaj

Prirodni porođaj najzdraviji je, najsigurniji i najljepši način rođenja, kako za bebu tako i za majku. Žensko je tijelo savršeno stvoreno i za trudnoću i za porođaj, i kad se poznaje i poštuje prirodni tijek, kad je žena usredotočena na svoje tijelo, porođaj je, baš kao što bi i trebao biti, jedan od najljepših i najuzvišenijih životnih iskustava.

Mnogi će se složiti da začeće i trudnoća na zadivljujući način pokazuju mudrost Prirode. Začeće se u najvećem broju slučajeva (osim u slučaju potpomugnute oplodnje) događa bez našeg svjesnog utjecaja. Od samog trenutka „prepoznavanja“ ženske i muške spolne stanice, počinju se događati milijuni reakcija koji će dovesti do toga da nakon 40 tjedana držite u naručju svoju bebu.

Tijekom trudnoće, žensko tijelo savršeno zna, što i kako, i u kojem točno trenutku treba činiti, da bi se taj zametak razvio u malo ljudsko biće, koje će postati centar našeg svijeta. Istovremeno s razvojem bebe, mijenja se i samo tijelo žene pripremajući se da to savršeno biće jednako tako bude rođeno.

I sam trenutak porođaja, vjeruje se, mama i beba „dogovaraju“ – naravno ne glasom, već suptilnom tjelesnom komunikacijom. Tijelo majke se danima, pa i tjednima prije porođaja priprema, luče se hormoni koji omogućuju opuštanje mišića, beba zauzima idealan položaj, i sam porođaj zapravo predstavlja predivan ples majke i bebe.

Da bi taj proces koji je priroda tako savršeno osmislila tekao bez poteškoća i bez boli, potrebno je da žena bude potpuno mirna i opuštena, da sluša svoje tijelo i radi s njim u skladu, da u potpunosti vjeruje mudrosti svog tijela.

Upravo u tome vam može pomoći tečaj pripreme za porod Opušteno rađanje. Na tečaju možete naučiti što sve i kako vaše tijelo radi da bi se beba lako rodila. Najveća prepreka opuštanju je strah, pa na radionicama učite kako ga ukloniti i zamijeniti osjećajima ljubavi i povjerenja. Također, naučit ćete tehnike disanja, opuštanja i samohipnoze, koje će vam pomoći opustiti tijelo i um, da bi i vaš porod zaista bio prekrasno iskustvo.

Tečajevi Opuštenog rađanja održavaju se svaki mjesec u Centru prirodno roditeljstvo, Zagreb, Slavonska avenija 3.

Izjave roditelja: 

Za razliku od prve bebe kad nisam prošla tečaj Opušteno rađanje, drugi je porod bio kao san. Trajao je kratko (tako da suprug nije stigao niti ući u rađaonu), i moje prve riječi nakon poroda bile su: „ja bih sad mogla opet“! Trudove sam lako prodisala kako sam naučila na tečaju i bilo mi se vrlo jednostavno opustiti. Ipak, najviše od svega ovaj je porod za mene bio posve novo emotivno iskustvo. Cijelo vrijeme osjećala sam beskrajnu ljubav i drago mi je da se naša beba rodila u takvom osjećaju. Tečaj Opuštenog rađanja preporučujem svima! (Marija Cukon)

Prva pomisao kad mi je supruga predložila da odemo na tečaj bila je – ah, još jedan tečaj u nizu, ali za mir u kući prihvaćam. Ipak, budući da sam bio sa suprugom na prvom porodu koji je završio carskim rezom, razmišljao sam i o tome da zasigurno postoji način da žene prirodnije rađaju, a ne da se porod tretira i odvija kao medicinski slučaj, kao da je bolest! I tako smo mi pohodili tečaj koji nam je jednostavnim tehnikama dopustio da slušamo tijelo, da neutraliziramo štetne utjecaje okoline prilikom poroda i na kraju da se bezbrižnije suočimo sa strahovima. Ugodno me iznenadilo da tečaj, i posebno način na koji ga voditeljica vodi, nije hladno odrađivanje, već topli, prijateljski prijenos iskustva, popraćen obilnom dvosmjernom komunikacijom. Osim tehnika opuštanja u porodu osjetio sam da iste tehnike dobro dođu i u svakodnevnom uzrujanom životu.

Nažalost (!) porod je išao tako brzo da sam ušao u rađaonu kad se beba već rodila. Beskrajno sam uživao u trenucima povezivanja s našom novom bebom. (Marko Cukon)


Ustupio: CENTAR FORMATin

Pročitano: 23208 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije