Prirast težine u trudnoći

Trudnoća je razdoblje u životu kada je poželjno da dobijete na težini. Ali to ne znači da trebate postati debeli. Vaša se tjelesna masa povećava zbog različitih zbivanja u tijelu, uključivši i tjelesnu masu djeteta koje ćete roditi. Preporuke...

Trudnoća je razdoblje u životu kada je poželjno da dobijete na težini. Ali to ne znači da trebate postati debeli. Vaša se tjelesna masa povećava zbog različitih zbivanja u tijelu, uključivši i tjelesnu masu djeteta koje ćete roditi.

Preporuke koliko treba dobiti na težini za vrijeme trudnoće mijenjale su se godinama. Vašoj majci je vjerojatno rečeno da ne treba dobiti više od 7 kg. Prije 20 do 30 godina smatralo se da je za dijete i majku najbolji najmanji prirast težine kod majke. Sada su znanstvenici utvrdili da je za zdravu trudnoću i zdravo dijete najbolje da žena s normalnom tjelesnom masom u trenutku koncepcije dobije 12 kg do 16 kg.

Liječnik ili primalja koji brinu o vašoj trudnoći odredit će pravi prirast tjelesne mase u trudnoći. Preporuke će se zasnivati na raznim činjenicama kao što je tjelesna masa prije trudnoće, medicinska anamneza, zdravstveno stanje u trudnoći i zdravstveno stanje vašeg ploda.

Tjelesna masa djeteta djelomično ovisi o tome koliki je vaš prirast na težini tijekom trudnoće, a normalna porođajna tjelesna masa je važna za zdravlje novorođenčeta. Poželjna tjelesna masa novorodenčeta je između 2950 do 4100 g. Djeca rođena s tom tjelesnom masom imaju:

  • Manju učestalost smrti u dojenačkoj dobi
  • Manje tjelesnih i duševnih oštećenja
  • Manje teških bolesti u djetinjstvu
  • Bolji početak u životu nego manja djeca

Stremite polaganom i stalnom povećanju svoje tjelesne mase, ali imajte na umu da svaka žena ima individualne osobine. Ovdje su neka općenita mjerila prirasta tjelesne mase u trudnoći:

  • Prvi trimestar 450 g do 680 g mjesečno
  • Drugi trimestar 230 g do 340 g tjedno
  • Treći trimestar 340 g do 450 g tjedno

Da biste postigli dodatnu tjelesnu masu, morat ćete u trudnoći unijeti više od 100 000 dodatnih kalorija (418 680 J). To izgleda mnogo, ali i nije kad uzmete u obzir da trudnoća traje devet mjeseci.

U ranoj trudnoći fetus je gotovo isključivo ovisan o onom što vi jedete i pijete. Zbog toga ne trebate pretjerano mnogo jesti, ali trebate jesti češće. Mnoge neugodnosti rane trudnoće, npr. osjećaj gladi, mučnina i povraćanje, mogu se ublažiti time da nešto "prigrizete" između obroka. Ako se bolje osjećate kad nešto "prezalogajite", jedite manje obroke da ne biste dobili previše na težini.

U drugom trimestru razvija se posteljica koja izlučuje hormone koji djetetu osiguravaju ujednačeniji izvor hrane. Tada je potreba za češćim malim obrocima manje izražena. U to ćete se vrijeme vjerojatno bolje osjećati i jest ćete redovito.

U prvom trimestru trudnoće svoj ćete preporučeni mjesečni prirast tjelesne mase od 450 g do 680 g osigurati dnevnim dodatkom od 200 kalorija (837,36 J) u odnosu na količinu energije koju ste unosili prije trudnoće. Važno je da te kalorije dolaze iz hrane koja ima najveću hranjivu vrijednost i za vas i za dijete. Tih dodatnih 200 kalorija dobit ćete iz npr. jedne kriške kruha od punog zrna, čaše obranog mlijeka i 30 g nemasnog mesa.

U drugom i trećem trimestru trebat ćete dnevno 300 do 500 kalorija (1256 do 2093 J) više nego što ste ih uzimali u prehrani prije trudnoće. Što budete aktivniji, trebat ćete više kalorija.

Vaš liječnik ili primalja kontrolirat će vašu tjelesnu masu prilikom svakogposjeta.

Odakle potječe prirast vaše težine
Dijete 2500 do 4100 g
Posteljica 700 g
Plodova voda 900 g
Povećanje dojki 450 do 1350 g
Povećanje maternice 900 g
Zalihe masti i povećanje mišićne mase 1800 do 3600 g
Povećan volumen tekućine 900 do 1350 g
Povećan volumen krvi 1350 do 1800 g
Ukupno 10 do 15 kg

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 125403 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021