Prenatalni razvoj - 3. tromjesečje

Prenatalni razvoj - 3. tromjesečje


Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje.

Naznačit ću trajanje trudnoće kao i vaš ginekolog, da biste lakše pratili njen razvoj.

28. tjedan

Beba sada diše isto kao što će i nakon rođenja, samo što sada udiše i izdiše plodovu vodu. U određenim razmacima puni se mjehur i beba piški u plodovu vodu!

Obojenim Dopplerom dečkić "uhvaćen" dok piški

Veličina: 37 cm, T: 900g

Mama:
Blage vrtoglavice normalne su.

29. tjedan:

Na ultrazvuku su vidljivi svi detalji građe pojedinih organa. Na glavici raste kosa. U slučaju trudova Vaša beba ima dobre šanse da preživi.

Veličina: 38 cm, T: 1000g

Mama:
Vaše tijelo koristi neke interesantne načine kako bi bebi ipak obezbijedilo još malo prostora za rast. Kada se svi organi koji se nalaze u vašoj trbušnoj šupljini potisnu ispod rebara, vaš grudni koš se proširuje za nekoliko centimetara i time pluća dobijaju više prostora. Pluća postaju efikasnija tako da sada udišu i izdišu više zraka nego što su to radila kada niste bili trudni. Svaki atletičar vam zavidi!

30. tjedan:

Raste količina masnoga tkiva ispod kože. Dijete otvara oči i gleda u maternicu. Tako vježba mišiće kojima će kasnije moći fiksirati sliku.

Veličina: 39, T: 1100g

Mama:
Problemi sa spavanjem sve su izrazitiji! Smeta vam trbuh, na leđima ne možete ležati, uzbuđeni ste... Zato, dremuckajte kad god vam se ukaže prilika.

31. tjedan:

Organi su gotovo zreli, a zaostaju samo pluća, čiju zrelost pospješuje surfaktant, tvarkoja omogućuje širenje plućnih mjehurića; aveola, te zrak može prodirati u njih.

Veličina: 40 cm, T: 1400 g

Mama:
U posljednjim tjednima beba izluči oko pola litre urina u plodovu vodu i proguta nešto manje od toga svakoga dana. Možda vam ovo zvuči pomalo neukusno, ali bebina je mokraća savršeno sterilna! Višak plodove vode može biti indikator da beba ne guta dovoljno i da se mogu javiti ozbiljni problemi.

Mogu se javiti i kontrakcije maternice.

32. tjedan:

Koža gubi crvenkastu boju i postaje ružičasta. Beba zauzima određen stav u maternici, no ne mora biti konačan.

Veličina: 40,5 cm, T: 1600g

Mama:
Materica se podigla iznad visine pupka i zauzima najveći dio trbušne šupljine.

Otoci (naravno, umjereni) ruku i nogu normalni su. Ukoliko se jave na gornjem dijelu tijela i licu, posjetite odmah liječnika.


33. tjedan:

Bijela obloga koja pokriva kožu djeteta je deblja. Noktići na prstima rastu. Vjerojatno će sada beba zauzeti konačan položaj, s glavom prema ulazu u zdjelicu.

Veličina: 41,5 cm, T: 1800g

Mama:
Pupak će vam izvađati neke zanimljive trikove: izbočit će se, kada se beba leđima nasloni na njeg, te će se, svaki put kada se beba odmakne, vratiti na mjesto.

34. tjedan:

Iako su pluća već gotovo zrela, još nije sigurno da dijete neće imati problema s disanjem.

Veličina: 43 cm, T: 2300g

Mama:
Umor i bolovi u križima pridonjet će značajno vašoj nestrpljivosti porodu.

35. tjedan:

Smanjuje se količina plodove vode. Maternica se povremeno steže. Katkada micanje bebe i nije više onako ugodno

Veličina: 44,5 cm T: 2300g

Mama:
Nažalost, tegobe poput umora i bolova u križima pratit će vas i dalje.

36. tjedan:

Beba ima praktički 100 %-tnu šansu da preživi

Veličina: 46 cm, T: 2500g

Mama:
Posteljica je ostarila; kada biste je mogli vidjeti pod mikroskopom, vidjeli biste znake starosti! U toku posljednjih tjedana trudnoće više ne obavlja svoju ulogu tako dobro kao u ranijem periodu.

Vi ste do sada vjerovatno dobili 11-14 kilograma. Spuštanje bebine glave, kao priprema za porođaj, može se desiti nekoliko tjedana prije porođaja, ili tek kad on počne. Kada se beba spusti, lakše ćete disati i manje ćete osjećati žgaravicu, jer se pritisak ispod pluća i na trbuh smanjio. Ali, zato je sada donji dio prignječen, pa nemojte misliti kako ste se riješili tegoba! Sada će vas mučiti zrak i "probadanja" u trbuhu.

37. tjedan:

Beba gubi dlačice kojima joj je bilo pokriveno cijelo tijelo.Još ih ima malo po ramenima, rukama i nogama. Sada već samo proizvodi hormone, a najvažniji je kortizonkoji pomaže u krajnjem sazrijevanju pluća. Okice su joj plave, boja se mijenja poslije rođenja.

Veličina: 47 cm, T: 2750g

Mama:
Spremite stvari! Pročitajte sve o trudovima i porodu.

38. tjedan:

Vaša je beba gotovo spremna za porod.Crijeva su joj ispunjena prvom stolicom koja je zelenkaste boje, a naziva se mekonij. Sadržaj izaziva micanje crijeva, koje može potisnuti stolicu već za vrijeme poroda, no to se pretežno događa poslije rođenja. Dečkićima su se testisi već spustili u mošnju.

Veličina. 48 cm, T: 3000g

Mama:
Problemi sa stolicom, a upravo ste pomislili kako su ove tegobe i više nego dovoljne. Jedite suhe šljive (kompot) i kivi, šećite.


39. tjedan:

Organi rade kao i što će nakon rođenja. Posteljica stari i više nije onako kvalitetna.

Veličina: 49 cm, T: 3200g

40. tjedan:

Dijete je zauzelo najpovoljniju poziciju za izlazak van. Tijelo mu je malo savijeno, ručice prekriženi na prsima, a nožice privučene tijelu.

Veličina: 50 cm, T: 3500- 4000g

Mama:
Još se niste spakirali?!

Mama:
Čestitam, svaki čas trebate otići "po bebu"! Sve će tegobe biti odmah zaboravljene, sjećat ćete se samo onih divnih stvari (kojih je neusporedivo više).


Trudnoca.Net

Pročitano: 258181 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen...
detaljnije