Dojenje - Pokazatelji da nešto nije u redu

Znaci upozorenja prilikom dojenja Nijedan od ovih pokazatelja ne vrijedi uvijek. Kako postoje razni tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje ...

Znaci upozorenja prilikom dojenja

Nijedan od ovih pokazatelja ne vrijedi uvijek. Kako postoje razni tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje po svom karakteru. Postoje i tzv. "lijena" djeca, koja sišu "beskrajno dugo", mame ih moraju lupkati po obrazima, jer se vole odmarati na dojci, pa opet malo "potegnuti"... No postoje i mali proždrljivci koji u momentu posišu hlapljivo, kao da 100 godina nisu jeli. Zato kontaktirajte Grupu za potpore dojenja u Vašem mjestu (županiji). Najvjerojatnije se bezrazložno brinete.

Učestali plač

Plakanje je jedini način da novorodenče upozori okolinu na neugodu i nezadovoljstvo. Pravilno njegovana, suha, dovoljno utopljena i zdrava beba praktički plače samo kada je gladna. Plače li neposredno nakon što se odvoji od dojke i ne može se umiriti ni produljenim sisanjem, djetešce je gladno.

Dugotrajni podoji.

Ako se dijete ne odvaja spontano od dojke i ako podoji redovito traju dulje od pola sata, pogotovo ako je dijete nakon toga opet nezadovoljno, znači da je ostalo gladno.

Učestali podoji

Novorodenče može tražiti dojku i svaki sat, a mlade dojenče i svaka dva sata. Kraći razmaci medu podojima signali su za uzbunu, znače da dijete ne posiše dovoljno mlijeka pri svakom obroku i da je gladno. Dojite li više od deset puta na dan, nešto nije u redu!

Stolica i mokrenje

Ako su pelene vlažne manje od pet puta tijekom dana, to je pokazatelj gladi. Ako prilikom svakog prematanja naidete na zelenu i sluzavu stolicu, vrlo je vjerojatno da su to tzv. stolice gladi. Povremeni zeleni tračci, kao i povremene zelene stolice i nisu zabrinjavajući - i normalna stolica može pozelenjeti ako stoji na zraku.

Nadalje, obratite pozornost na signale koje vam šalje vlastito tijelo:

 • Bol u dojci za vrijeme sisanja.
  Osjećaj peckanja i blagog žarenja u dojci uobičajeni su početkom podoja, a kasnije nestaju. Oštra, probadajuća bol prilikom sisanja znak je upozorenja. Bradavice su vrlo osjetljive na bol, a ta osjetljivost krajem trudnoće raste.
 • Ranice na bradavicama
  Neučinkovitim sisanjem oštećuju se bradavice, čak do krvi. Bolne grudi. Dojka je nabrekla, prepuna mlijeka, nešto je toplija i napete kože.
 • Došlo je do zastoja mlijeka
  To se dogodi kad djetešce dovoljno ne isprazni dojku.
 • Upala dojke
  Ne riješi li se zastoj na vrijeme, može nastati upala. Znaci upale su crvene pruge na grudima koje se zrakasto šire, te "kvrge" ispod zacrvenjene, tople kože.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 63755 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021