Odlazak kući iz rodilišta

Za put od bolnice do kuće nastojte obući vašu bebu u laganu majicu i odjeću koja će ostaviti noge slobodne, tako da se pojas automobilskoga sjedala može provući...

Za put od bolnice do kuće nastojte obući vašu bebu u laganu majicu i odjeću koja će ostaviti noge slobodne, tako da se pojas automobilskoga sjedala može provući između nogu. Za hladna vremena možete obući i kapu, laganu pelerinu i staviti još jednu dekicu.

Najvažniji dio dječje opreme koju trebate za put kuće jest dječja sjedalica za automobil. Najčešće je najsigurnije mjesto za novorođenče u roditeljskom naručju. No, u pokretnom vozilu to je uistinu opasan položaj. Ispravna i stalna uporaba automobilske sjedalice je jedan od najboljih načina kojima roditelji mogu zaštititi djecu a da vozači istodobno vode računa o vožnji. Uvedite pravilo da se automobil ne pokreće dok dijete nije sigurno smješteno u sjedalici.

Postoje dvije vrste dječjih sjedalica. Na vama je odluka hoćete li koristiti sjedalicu dizajniranu posebno za novorođenčad (zamijenit ćete je kada vaša beba malo naraste) ili podesivnu sjedalicu koja će primiti i novorođenčad i malo veću djecu. Sjedalice za novorođenčad najbolje pristaju malim bebama, i pogodne su za bebe od rođenja pa sve dok ne dosegnu graničnu težinu za vašu sjedalicu. Sjedalice za automobil se ugrađuju obrnuto od smjera vožnje, tako da su bebe uvijek okrenute prema kraju vozila - jedini sigurni položaj za dijete u automobilu.

Stražnje sjedalo vozila je najsigurnije mjesto za bilo kojega suputnika, jer je najudaljenije od točke udara kod čeonoga sudara - što je najčešća vrsta sudara. Vaša se beba mora voziti okrenuta unatrag sve dok ne napuni godinu dana i teži najmanje 10 kg. Dok bebe ne navrše godinu dana, vratni mišići im nisu jaki. U sudaru, beba okrenuta naprijed izlaže se većem riziku od ozljeda glave i vrata jer im se glava može trznuti prema naprijed.

Ako za početak uzmete sjedalice za dojenčad, morate prijeći na podesivo sjedalo onoga časa kada vršak uha dosegne vrh sjedala ili kada težina bebe prijeđe graničnu težinu sjedalice. U podesivoj sjedalici beba se treba voziti suprotno smjeru vožnje dok ne navrši godinu dana i teži više od 10 kg.

Prvi korak ugradnje sjedalice jest čitanje uputa za ugradnju iz priručnika vozila i upoznavanje sa sustavom stražnjih pojaseva. Potom pročitajte upute za ugradnju dječje sjedalice poradi korisnih informacija. Uvjerite se da je sjedalica čvrsto pritisnuta o naslon zadnjeg sjedala. Roditelji bi trebali uči u vozilo i koljenom pritisnuti dječje sjedalo dok provlače pojas kroz odgovarajuća mjesta na sjedalici, a potom pritegnuti pojas u vozilu što je čvršće moguće. Ako niste sigurni kroz koje mjesto na sjedalici treba provući pojas, provjerite oznake na sjedalici. Kada je sjedalica propisno učvršćena, ne smije se pomicati više od nekoliko centimetara u bilo kojem smjeru. Također podesite sjedalo tako da je beba nagnuta pod kutom od 45 stupnjeva kako biste osigurali pravilan dotok zraka.

Nikada ne smještajte bebu okrenutu unatrag naspram zračnog jastuka. Zračni jastuci dobro štite veću djecu i odrasle koji se voze okrenuti u smjeru vožnje, ali nisu sigurni u kombinaciji s unatrag okrenutim dječjim sjedalicama. I manji sudar može izazvati napuhivanje zračnih jastuka dovoljnom snagom da ozbiljno ozlijede i čak usmrte dijete. Dijete mlađe od 13 godina ne bi se smjelo voziti na prednjem sjedalu u vozilu sa zračnim jastucima.

Odlučite li posuditi ili kupiti rabljeno, uvjerite se u njegovu sigurnost. Izbjegavajte rabljenu sjedalicu koja:

- je doživjela sudar
- nema oznaka
- je starija od 6 godina
- ima napukline ili je pokrivena rđom
- nije kompletna
- je opozvana iz proizvodnje

Upamtite ova tri važna čimbenika pri odabiru dječje sjedalice. Odaberite sjedalicu koja:

- dobro odgovara vašem djetetu
- čvrsto stoji u vašem vozilu
- će biti ispravno korištena

Ostavite si dovoljno vremena za pametan odabir dječje sjedalice tako da svako putovanje vas i vaše bebe - bez obzira kako kratko - bude što sigurnije

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, objavljeno uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 39980 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021