Novorođenačka žutica

Praćenje žutice Jaku žuticu ima 5-7% novorođene djece, zbog čega i mama i dijete ostaju u rodilištu još koji dan. Uzrok novorođenačke žutice je nezrela jetra, pa nedonošena djeca imaju jaču žuticu koja traje i do dva tjedna. Tek kada djetetova...

Praćenje žutice

Jaku žuticu ima 5-7% novorođene djece, zbog čega i mama i dijete ostaju u rodilištu još koji dan. Uzrok novorođenačke žutice je nezrela jetra, pa nedonošena djeca imaju jaču žuticu koja traje i do dva tjedna. Tek kada djetetova jetra "proradi", žutica nestane, što se obično događa oko 14. dana života. Jaču žuticu imaju djeca s nižom APGAR ocjenom i bolesna djeca. Djeca koja loše sišu, tj. slabo jedu također će imati jaču žuticu. Ponekad majčina krvna grupa 0, ako je dijete krvne grupe A ili B uzrokuje jaču žuticu. Negativni Rh-faktor majke danas više nije opasan jer će, ako treba, rodilja nakon porođaja odmah dobiti injekciju koja štiti od Rh imunizacije.

Liječenje žutice.

U bolnici se svakog dana prati vrijednost bilirubina u krvi ako dijete ima žuticu. Jaka žutica s visokim bilirubinom liječi se infuzijom i/ili fototerapijom; golo se dijete obasjava posebnom svjetlošću koja smanjuje žuticu. Ako je bilirubin vrlo visok, pomoći će samo izmjena djetetove krvi. Tek kada je vrijednost bilirubina niska, a žutica slabija, jetra je "proradila", pa dijete i mama mogu kući. Dobro je da i kod kuće dijete bude na svjetlosti, uz prozor, jer i dnevna svjetlost liječi žuticu.

Jaču žuticu imaju:
  • prerano rođena djeca,
  • djeca s nižom Apgar ocjenom,
  • bolesna novorođenčad,
  • novorođenčad koja slabo jede.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 63798 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021