Nicanje zubića

Nicanje zubi je prirodan tijek u razvoju djeteta. Osnova za zube počinje se stvarati već od šestog tjedna trudnoće. U trenutku rođenja već su uobličeni svi mliječni zubi, njih 20, a najčešće i prvi trajni kutnjaci. Prosječno, prvi zub naraste...

Nicanje zubi je prirodan tijek u razvoju djeteta. Osnova za zube počinje se stvarati već od šestog tjedna trudnoće. U trenutku rođenja već su uobličeni svi mliječni zubi, njih 20, a najčešće i prvi trajni kutnjaci.

Prosječno, prvi zub naraste između 5. i 8. mjeseca, najčešće u šestome. No, isto tako, neka djeca ostaju krezuba do kraja prve godine, a ima sučajeva kada se dijete rodi sa zubom; to je tzv. predmliječni zub., koji se odmah vadi, jer nema korijena, već je samo rožnata tvorba i smeta pri dojenju. Ti zubi mogu sami ispasti, pa postoji opasnost ulaska u dišne puteve. Dijete se može roditi i s mliječnim sjekutićem što je, na sreću, rijetka pojava. On također smeta pri dojenju, pače ponekad biti potrebno zub zaobliti, a rijetko i izvaditi..

Moguća su odstupanja od 2 - 3 mjeseca. Ako Vašem djetetu ne počnu nicati zubi do kraja druge, odnosno ne niknu svi mliječni do kraja druge godine, obratite se svom stomatologu, ili još bolje, dječjem (pedodontu).

Nicanje i bol

Kod neke djece nećete ni primjetiti da niče zub, no ima i onih kojima su desni otečene i crvene. Pomoći ćete im date li im nešto što može žvakati, tzv. grickalice za zube. Možete ih rashladiti u hladnjaku, jer hladnoća ublažava bol. Ponekad se iznad mjesta nicanja zuba javlja izbočina koja može biti bijela jer je zbog pritiska zub na tom mjestu istisnuo krv. Mjesto nicanja zuba može biti i plavičasto jer je zub prekinuo neku krvnu žilicu izazvavši pritom podljev krvi. Te smetnje nestanu čim zub nikne.

Uzrokuje li nicanje zubi temperaturu i ostale tegobe?

Ne. U toj dobi žlijezde slinovnice počinju lučiti slinu, no dno usne šupljine je plitko, a djeca nisu potpuno savladala postupak gutanja, pa je to razlog da slina curi iz usta. Temperature u proljevi se javljaju jer u toj dobi djeca pužu po podu, dodiruju razne predmete koje stavljaju u usta, u koje guraju i svoje ručice. Pošto ti predmeti mogu imati razne klice, dijete se lako inficira. Kako dječji organizam burno reagira na sve te promjene, vrlo lako zbog toga može nastati povišena temperatura i proljevi. Također, postupno uvađanje druge hrane osim majčina mlijeka također je čest uzrok probavnih smetnji

Kada započeti s pranjem zubi?

Već nakon pojave prvog zubića, štapićem za uši namočenim u mlaku vodu. Tek kada djetetu niknu svi mliječni zubi, s oko 2 godine, počinje se upotrebljavati četkica za zube. Nakon 4. godine dijete zna samo prati zube.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 54904 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021