Navike - Hoćeš li konačno prestati s tim?

Što su navike? Navike su ponavljane radnje kojih osoba (dijete) najeešae nije svjesno. U ovom članku opisat ću najčešće navike djeteta koje mogu zabrinuti, ali i "raživcirati"roditelje. To su: sisanje palca grickanje noktiju ...

Što su navike?

Navike su ponavljane radnje kojih osoba (dijete) najeešae nije svjesno. U ovom članku opisat ću najčešće navike djeteta koje mogu zabrinuti, ali i "raživcirati"roditelje. To su:
  • sisanje palca
  • grickanje noktiju
  • uvijanje kose
  • kopanje nosa
  • zadržavanje daha.

Uzrok navika:

Najčešće se radi samo o normalnoj, prolaznoj razvojnoj fazi. Razmislite je li u posljednje vrijeme Vaše dijete doživjelo nešto stresno, jer to je način na koje se ono brani. Također imajte na umu da ako Vi imate istu naviku, vjerojatno ste onda upravo Vi krivac.

Isto tako, ako se dijete osjeti zanemareno ili mu manjka pažnje, namjerno ponavlja te radnje kako bi privuklo Vašu pažnju. U tom slučaju mu se obratite i dijete će zaboraviti na to.

Grickanje noktiju:

Ako su prstići Vašeg djeteta vječito zaslinjeni, pretpostavljam da to i nije baš idealna slika preslatkog djeteta, pogotovo kada se rukuje sa Vašim prijateljima. No da Vas utješim, 40% djece između 5. i 18. godine grizu nokte. Dakle, velika je vjerojatnost da i vaši prijatelji imaju kod kuće isti "slinavi" problem.

Kopanje nosa:

Fuj! No znate li da istraživanje iz 1995. g. pokazuje da čak 91% odraslih vole počesto "kopnuti" svoj nosić? Prema tome, ne uzbuđujte se ako Vaši gosti s prijezirom pogledaju u vaše dijete. Vjerojatno će i oni učiniti isto čim Vi okrenete leđa.

Sisanje prsta:

Ta je navika vjerojatno ostala iz dojenačke faze, kada je sisanje potpuno prirodan, refleksni proces. Najčešce se radi o palcu, a "sisaci" su mlađa djeca. Oko 45% djece stare 2 godine sišu prst, no samo 5% zadrži tu naviku do 11-e godine. Iako i to predstavlja sličan "slinavi" problem pri rukovanju kao i grickanje noktiju, velika je vjerojatnost da će navika sama od sebe nestati.

Zadržavanje daha:

Ta zastrašujuća navika može započeti već u dobi od 6 mjeseci. Djeca mogu tako dugo zadržati dah, dok ne poplave ili se čak onesvjeste. Osim ako se ne radi o bolesti koja uzrokuje slične napade (što je rijetko, a to će Vam dijegnosticirati liječnik), ovo je potpuno bezopasna pojava kada je najbolje ne intervenirati, već pustiti dijete. U protivnom dijete shvaća da je to lak način da dobije što želi, te će sve češće ponavljati isto. Ljudski organizam ima obrambeni refleks koji nem ne dopušta da u takvim situacijama ostanemo bez daha. Znam da to gledati je zaista teško, no morate znati da ćete jedino ignoriranjem vrlo lako stati tome na kraj, a djetetu se ništa ne može dogoditi, čak i kada poplavi ili se onesvjesti.

Mogu li stati tome na kraj?

U večini slučajeva te navike će prestati same. No, ovo su neke smjernice:

  • Recite djetetu da to nije lijepo za vidjeti. No nikako mu sljedeći put ne "držite predavanja" niti ga kažnjavajte na bilo koji način.
  • Uključite dijete u postupak odvikavanja. Neka ono predloži na koji način i kako će prestati.
  • Umjesto da kažete "Prestani" ili "Nemoj", recite nešto poput "Ajmo pustiti noktiće da rastu" ili "Neka se nosić malo odmori"
  • Uvedite neku vrstu "malih nagrada" svaki put kada dijete prekine radnju. Npr. otiđite u šetnju, pročitajte im priču, kupite sladoled...

Autor: jasmina

Pročitano: 4357 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021