Najčešći problemi s dojenjem

Što ako su bradavice uvučene? To može biti "tehnički problem". Dobro bi ih bilo još tijekom trudnoće povremeno izvlačiti. Isto možete činiti prije svakog podoja rukom...

Što ako su bradavice uvučene?

To može biti "tehnički problem". Dobro bi ih bilo još tijekom trudnoće povremeno izvlačiti. Isto možete činiti prije svakog podoja rukom ili pomoću pumpice za izdajanje, koja stvara negativni tlak pokušati okrenuti bradavicu prema van. Postoje i "šeširići" koji "zamjenjuju" bradavicu, no izbjegavajte ih! Preko šeširića djetešce nikad neće popiti puni obrok jer ne može izvući punu količinu mlijeka. Tražit će često jesti!

Mlijeko samo curi.

Nekim će mamama mlijeko samo poteći čim pomisle na svoje dijete, ako začuju plač ili bez vidljiva povoda. Dok doje na jednoj strani, nerijetko im navre mlijeko iz druge dojke. To je češće u prvim mjesecima nego kasnije. Danas postoje umetci za grudnjake ("jastučići"), i to za jednokratnu uporabu i oni koje možete koristiti više puta. Praktični su, spriječit će prljanje i navlaživanje odjeće, a mogu vas poštedjeti i mogućih neugodnosti.

Što kad bole bradavice?

Snaga sisanja posve malog djeteta vrlo je velika! Uvjerite se u to tako da mu svoj mali prst stavite u usta. Ono će refleksno početi sisati, a vjerujemo da će vas iznenaditi žestina kojom povlači prstl Ako je bradavica preplitko u ustima vašeg djeteta, svaki put kad ono želi povući mlijeko, jezikom će stisnuti bradavicu uz nepce i to će vas boljeti. Ne trpite bol nego poboljšajte položaj vašeg djeteta na prsima: bude li bradavica dublje u njegovim ustima, bol će nestati!

0tkuda zastoj mlijeka?

U prvom ili drugom tjednu nakon porodaja dogadaju se promjene u majčinu tijelu i mlijeko navre u većoj količini. To se obično dogada naglo, tako reći preko noći. Ako dijete ne posiše mlijeko, grudi će otežati, nabreknuti i boIjeti. Nabrekle grudi treba isprazniti. Najbolje bi (i najjednostavnije!) bilo da to za vas učini vaše dijete. No može se dogoditi da su dojke već pretvrde i da djetešce to ne može. Tada se morate izdojiti, rukom ili uz pomoć pumpice, i to do kraja, ili barem toliko da grudi dovoljno omekšaju i da ih dijete može prihvatiti. Ići će lakše stavite li prije toga topli oblog ili istuširate grudi toplom vodom.

Može li nastati bolna kvržica u dojci i u "stare" dojilje?.

Da! Ako se smanji prohodnost kojeg kanalića, nastat će zastoj u tom dijelu dojke i stvorit će se ograničena oteklina. To nije opasno. Valja stavljati hladni oblog na grudi da se spriječi nastanak upale, te poticati sisanje upravo te dojke. Tijekom podoja dobro je masirati otečeno područje kako biste potaknuli pražnjenje. Nakon dan-dva kvržica će nestati.

Što ako nastane upala dojke (mastitis)?

Ponekad se na zastoj mlijeka nadoveže upala. Dojka je bolna i otečena, s vidljivim crvenim prugama ili crvenom oteklinom koja je topla, ponekad u njoj i "kljuca". Usto se majka loše osjeća, slaba je, ima povišenu temperaturu, ponekad i tresavicu.Sve su to znaci za uzbunu. Na dojku stavite hladan oblog i potražite liječničku pomoć. Čim možete, izdojite se, a nakon početka antibiotičkog liječenja, može se nastaviti dojenje.

Izdajati se ili ne?

Po pravilu, jednom kad su se majka i čedo uskladili i ovladali umijećem dojenja, izdajanje je rijetkost. Primjerice, dogodi li se da morate ostaviti dijete neko vrijeme, možete izdojiti mlijeko da ga njime nahrani netko drugi. Takoder, ako ste dulje vrijeme razdvojeni, stvaranje mlijeka možete održati jedino izdajanjem, oponašajući ritam sisanja vašeg djetešca. U razdoblju prilagodbe i uspostave dojenja izdajanje, medutim, ima svoju važnost. Ako je sisanje dulje vremena neučinkovito, pa se stvaranje mlijeka smanjilo, osim ponovnim stavljanjem djeteta na prsa priljev mlijeka možete dodatno potaknuti tako da nakon svakog podoja obje dojke ispraznite do kraja, pa makar bila riječ i o samo nekoliko kapi. Vidjet ćete kako se ostatna količina iz podoja u podoj povećava!

Kako se izdojiti?

Kad želite mlijeko izdojiti bez djetetove pomoći morate prirodni podražaj sisanja zamijeniti nježnim masiranjem da mlijeko potisnete mliječnim kanalima, a pritiskom na smedi dio oko bradavice istisnete ga iz dojke kroz otvore na bradavici. Postupak ne smije biti bolan. Dojku jednim dlanom poduprite, a drugim je opetovano pritiščite nadolje od korijena prema tamnom krugu i bradavici. Postupak ponovite sa svih strana dojke. Tada poduprite dojku desnim dlanom položivši palac otprilike na polovicu dojke i njime snažno klizite prema bradavici. Kad palac dopre do ruba tamnog kruga, pritisnite njime na gore i mlijeko će u mlazu izići iz bradavice koju niste ni dodirnuli. Iz prepunih je dojki izdajanje masiranjem vrlo bolno, pa se preporučuje uranjanje dojki u toplu vodu ili topli oblozi koliko god majka može podnijeti, te lagana masaža dojki iznad tamnog kruga sve dok mlijeko ne nadode ili se spontano samo od sebe iscijedi.

Zašto neke majke izgube mlijeko?

Često se čuje kako se to dogodi iz psihičkih razloga ili tek tako, iz nepoznatog razloga. Zapravo, najčešći je razlog zočarani krug neučinkovitog sisanja. Podsjetimo se da pravilnim sisanjem i pražnjenjem dojke vaše dijete odreduje koliko će mlijeka nadolaziti. Ako zbog lošeg položaja ne uspije izvući svo mlijeko i utažiti glad, vaše će tijelo "misliti" da djetetu više i ne treba, te će stvarati sve manje i manje mlijeka. Gladno će dijete plakati, svaki će čas tražiti dojku, sisat će dugo i ostajati nezadovoljno, opet ne uspjevši povući dovoljno mlijeka. I tako se zatvara krug u kojem zbog neučinkovitog dojenja mama polako gubi mlijeko, odnosno njezino ga tijelo ne stvara dovoljno.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 49884 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021