Molarna trudnoća (grozdasta potajnica)

Uzrok molarnoj trudnoći i tko je ugrožen? U medicini se molarna trudnoća naziva još hidatidna mola (hydatid znači kap vode; mola znači trudnoća bezoblična masa). To je relativno rijetko oboljenje koje nastaje jednom na svakih 1500-2000 trudnoća u...

Uzrok molarnoj trudnoći i tko je ugrožen?

U medicini se molarna trudnoća naziva još hidatidna mola (hydatid znači kap vode; mola znači trudnoća bezoblična masa). To je relativno rijetko oboljenje koje nastaje jednom na svakih 1500-2000 trudnoća u SAD-u. Kod molarne trudnoće nakon oplodnje u maternici umjesto normalnog embrija nastaje patološka masa. U molarnoj trudnoći ne postoji plod koji raste, nego samo nešto nalik nenormalnoj posteljici.

Molarna trudnoća nastaje kada se stanice od kojih se normalno sastoje korionske resice (prstasti izdanci kojima je posteljica vezana za maternicu) ne razviju normalno. Umjesto toga, one tvore nakupine vodenih mjehurića koji ne mogu osigurati rast normalnog embrija. Rizik molarne trudnoće veći je u žena starijih od 40 godina.

Molarna trudnoća uzrokovana je kromosomskim poremećajem u spermiju koji je oplodio jajašce, u samom jajašcu ili u oboje. Postoje dva tipa molarne trudnoće, potpuna i djelomična. Kod potpune molarne trudnoće u maternici se umjesto embrija nalaze male grozdaste bistre vreće. U djelomičnoj molarnoj trudnoći embrij se ne oblikuje normalno i obično ne preživljava.

Kod žena koje su preboljele molarnu trudnoću povećan je rizik razvoja jednog tipa malignog tumora maternice. Neki od ovih tumora vrlo često metastaziraju (prošire se na druge dijelove tijela). Iako je bolest rijetka i premda je postotak izlječenja visok, svaka žena koja je imala molarnu trudnoću ima povećan rizik za nastanak tumora.

Simptomi molarne trudnoće?

Gotovo uvijek se kod molarne trudnoće javlja krvarenje oko 12. tjedna trudnoće. Drugi mogući simptom molarne trudnoće jest nalaz mnogo veće maternice, nego što je to uobičajeno za trajanje trudnoće.

Kako se otkriva molarna trudnoća?

Većina se slučajeva molarne trudnoće otkriva u prvom tromjesečju. Krvarenje i znatno viša koncentracija hCG-a nego što je uobičajeno u normalnoj trudnoći, također su rani upozoravajući znakovi. Oni navode liječnika da pokuša čuti otkucaje bebina srca. Ako ih ne uspijeva čuti, sumnja na molarnu trudnoću. Tada se napravi ultrazvučni pregled kojim liječnik može otkriti da li je u maternici normalan fetus ili se radi o hidatidnoj moli.

Kako se liječi?

Kada se molarna trudnoća otkrije, liječenje se sastoji u odstranjivanju. To se najčešće radi tehnikom koja se zove sukcijska kiretaža. Za ovaj postupak žena dobije anestetik, grlić maternice se proširi, a sadržaj maternice se nježno odstrani sukcijom. Također se može dati lijek oksitocin koji podražuje maternicu na stezanje.

Izgledi za budućnost?

Liječenje je molarne trudnoće u većini slučajeva uspješno, međutim, zbog rizika pojave tumora, liječnik će vas kontrolirati nakon određenog vremena. Pojava je tumora nakon molarne trudnoće obično obilježena povećanim koncentracijama hCG-a koje ostaju visoke ili se čak povećavaju nakon prekida trudnoće. Zbog toga će liječnik redovito kontrolirati koncentraciju hCG-a. Većini se žena koje su imale molarnu trudnoću savjetuje da ne zatrudnjuju ponovo najmanje godinu dana.

Relativno rijetki oblici maligne bolesti koja može nastati nakon molarne trudnoće liječe se kemoterapijom. Uspjeh je liječenja vrlo dobar i približava se 100%.

Autor: Poglavlje iz knjige KLINIKA MAYO Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 64519 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021