Mitovi i zablude o COVID-19 cjepivu, neplodnosti i trudnoći

Budući da živimo u vremenu kad nas „bombardiraju” sa svih strana informacijama koje su nerijetko dijametralno suprotne - prenosimo vam odgovore hrvatskih stručnjaka na neka pitanja koja možda i vas muče. Trudnoca.net je uvijek vjerovala...

Budući da živimo u vremenu kad nas „bombardiraju” sa svih strana informacijama koje su nerijetko dijametralno suprotne - prenosimo vam odgovore hrvatskih stručnjaka na neka pitanja koja možda i vas muče. Trudnoca.net je uvijek vjerovala i nadalje će vjerovati znanosti.

 

- Cjepivo još nije testirano u trudnica ni u onih koje pokušavaju zanijeti?

Trudnice su istina bile isključene iz prospektivnih istraživanja koja su prethodila registraciji cjepiva. Studije praćenja cijepljenih trudnica do sada objedinjuju više od 200 000 trudnoća i sustavno se provode od samog početka primjene cjepiva.

 

- Izaziva li cjepivo pobačaje?

Ne postoji niti jedan razlog za takvo mišljenje, jer su sva istraživanja utvrdila nepromijenjenu učestalost spontanih pobačaja u usporedbi sa trudnicama koje nisu primile cjepivo.

 

- Da li COVID-19 cjepivo oštećuje i razara posteljicu?

Dokazano je da ne postoji križna imunosna reakcija protein šiljka (spike protein) i sincitin-1 u posteljici. Time je otklonjena sumnja da cjepivo može poremetiti razvoj posteljice.

 

- Mogu li cjepiva s mRNA promijeniti čovjekov DNA i umanjiti plodnost?

Cjepivo s mRNA ne ulazi u ljudski genom, ne mijenja DNA, već izvan jezgre stanice uzrokuje potiče sintezu proteina koji aktivira stvaranje imunosti na virus.

 

- Je li istina da su tisuće žena imale reprodukcijskih problema jer su bile u kontaktu s cijepljenim osobama?

Bez ikakvog medicinskog dokaza zbog takve zablude u proljeće je zatvorena škola u Miamiju (SAD). Više od 50% anketiranih skeptika čvrsto vjeruje da cjepivo može oštetiti žensku plodnost (VOX). Nitko od njih nikada nije svoj stav potkrijepio ni s jednim znanstvenim dokazom.

 

- Pojačavaju li se menstrualna krvarenja nakon cijepljenja?

Imunološke promjene mogu samo kratkotrajno i prolazno utjecati na menstruacijski ciklus, ali ne i na plodnost. Takve su se promjene svojedobno bile uočile kod cjepiva s oslabljenim živim virusom (npr. vodene kozice). Niti jedno COVID-19 cjepivo u upotrebi nije izvedeno iz živog virusa. Nije dokazano da su uz cijepljenje češći poremećaji menstruacijskog ciklusa. U općoj populaciji poremećaji ciklusa i nepravilna krvarenja su redovito češća nakon 40. godine.

 

Na pitanja odgovorili:

1. Prof. prim.dr. sc. Velimir Šimunić, Poliklinika IVF, Zagreb

2. Prof. prim. dr. sc Dinka Pavičić Baldani, Zavod za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

3. Doc. prim. dr. sc. Gordan Zlopaša, Zavod za perinatalnu medicinu, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

4. Prof. prim. dr .sc. Damir Roje, Zavod za perinatologiju, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Split i Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

5. prim. dr. sc. Nenad Veček, Zavod za perinatalnu medicinu, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb

Ostanite zdravi i odgovorni

Autor: Vaši urednici
Izvor: HZJZ

Pročitano: 1387 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021