Kako djetetu dati lijek

Kako ukapati kapljice za oči: Djetetu najprije operemo oči smotuljkom vate dobro natopljenim fiziološkom otopinom ili prokuhanom ...

Kako ukapati kapljice za oči:
Djetetu najprije operemo oči smotuljkom vate dobro natopljenim fiziološkom otopinom ili prokuhanom vodom lagano brišući tako da nečistoću najkraćim putem izbacimo iz oka. Nakon toga možemo mu ukapati kapi. Ako djetešce stišće oči pokušajte mu ih vrlo lagano otvoriti palcem i kažiprstom i tada kapi kapnite u unutrašnji kut oka da ne bi odmah iscurile.

Kako dati kapi u usta:
Polegnite dijete na ravnu podlogu i lagano pritisnite palcem djetetovu bradicu dolje. Ono će nesvjesno početi mljackati i sisati, što će vam olakšati posao davanja kapi. Ako je količina kapi velika, radije ih dajte djetetu u dva puta nego da pola količine ispljune.

Kako djetetu dati tabletu:
Tabletu zdrobite u prah i razrijedite s malo vode te je dajte djetetu žličicom. Pri davanju lijeka u obliku kapi ili usitnjene tablete može vam pomoći i plastična štrcaljka za injekcije (šprica). Propisanu količinu navucite u špricu i lagano je ubrizgajte djetetu u usta.

Kako staviti čepić:
Okolinu djetetova analnog otvora (čmara) namažite s malo dječjeg ulja. Jednom rukom podignite i učvrstite djetetove nožice na trbuščiću, a drugom nježno gurnite čepić u čmar do kraja. Pridržite tako komadićem vate ili stisnite obje polovice guze desetak sekundi, tako čepić neće izaći van.

Kako ukapati kapi za nos:
Dijete treba ležati na ledima s lagano zabačenom glavom na ravnoj podlozi. Glavu mu okrenite na stranu i pridržite je. Š?elite li samo ovlažiti sluznicu, nakapajte mu fiziološku otopinu u donju nosnicu (onu uz podlogu). Ako je riječ o lijeku koji je odredio liječnik, kapnite jednu-dvije kapi u gornju nosnicu, zadržite dijete u istom položaju, a potom mu okrenite glavicu na drugu stranu i postupak ponovite.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 12015 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021