Izljevi bijesa – tantrum

Tantrum je iznenadni, neplanirani izljev ljutnje ili sličnih emocija. To nikako nije tek pokušaj privlačenja pozornosti. Tijekom epizode dijete plače, viče, lupa rukama i nogama. Tantrum obično traje pola do dvije minute i najintenzivniji je u...

Tantrum je iznenadni, neplanirani izljev ljutnje ili sličnih emocija. To nikako nije tek pokušaj privlačenja pozornosti. Tijekom epizode dijete plače, viče, lupa rukama i nogama. Tantrum obično traje pola do dvije minute i najintenzivniji je u početku. Javljaju se u djece između prve i četvrte godine života, iako i odrasli mogu imati tantrume.

Ponekad tantrumi traju dulje i učestali su. Dijete može udarati, gristi ili štipati. Ukoliko dolazi do takvih nasilnih ispada u kojima dijete može ozlijediti sebe ili druge, može biti riječ o ozbiljnijem problemu.

Tantrum je normalna reakcija kada nešto blokira dijete u njegovoj namjeri ili u savladavanju neke vještine. Neka djeca imaju veću sklonost od drugih. Većoj učestalosti tantruma mogu pridonijeti:

  • dob djeteta
  • umor
  • razina stresa
  • neke fizičke, mentalne ili emocionalne tegobe


Također, važno je ponašanje roditelja. Veća je vjerojatnost takvim ispadima ukoliko roditelji reagiraju prestrogo na djetetovo neželjeno ponašanje, ili mu pak u svemu udovoljavaju. Najbolje je ignorirati takve napadaje. Najbolje bi bilo pokušati ih preduhitriti, osjetiti ih da dolaze.

Ukoliko djeca imaju tantrume i nakon četvrte godine, možda im treba pomoć pri učenju suočavanja s problemima. Ukoliko se nastavlja i u školskoj dobi, to bi mogao biti znak drugih problema, kao onih s učenjem ili interakcijom s drugom djecom.

Potražite pomoć liječnika za tantrum ako:  • izljevi bijesa vas zabrinjavaju
  • je dijete starije od četiri godine
  • tantrumi vode nasilnom ponašanju u kojem može nauditi sebi ili drugima
  • tantrumi traju dulje od 15 minuta ili se javljaju češće od triput na dan
  • imate problema s nošenjem s takvim ponašanjem, posebice ako se bojite da biste mogli nauditi djetetu.


Kako se ponašati prema djetetu s tantruminima?Ignorirajte takvo ponašanje, pogotovo ukoliko epizoda traje manje od dvije minute. Može se dogoditi da takvo ponašanje u djeteta na nekoliko dana postane gore dok ne prestane. Pa ipak, neke situacije se nažalost ne mogu ignorirati – kao npr. odbijanje odlaska u krevet ili lupanje drugih.

Pokušajte smiriti dijete, ostanite i vi mirni. Poslije tantruma nemojte popustiti djetetu jer bi to značilo da je upravo takvim ponašanjem postiglo uspjeh. Umjesto toga smirite ga, zagrlite, ali nikako ne pružajte ono zbog čega je došlo do tantruma.

Ne koristiti fraze poput "zločest/a si".

Budite puni razumijevanja. Nakon što se dijete smiri, dajte mu do znanja da znate što ga je frustriralo i da suosjećate.

Djeca najviše uče oponašajući. Budite dobar primjer. U stresnim situacijama uvijek reagirajte mirno.

Budite uvijek u vidokrugu djeteta, posebice ako je dijete malo.

Ako je dijete dovoljno staro da razumije, pošaljite ga u svoju sobu dok se ne smiri.

Uklonite iz sobe predmete kojima bi si moglo nauditi, a mlađu djecu čuvajte u rukama.

Ne raspravljate s djetetom tijekom tantruma. Razgovarajte mirno i staloženo. Ne prigovarajte.

Djeca vole rutine jer se tako osjećaju sigurnije. Ukoliko ih morate prekinuti, unaprijed najavite novu aktivnost (odlazak liječniku)

Dopustite djetetu da sudjeluje u nekim stvarima. Neka odlučuje u nebitnim sitnicama, npr. hoće li obući danas crvenu ili plavu majicu.

Autor: Izvor:
www.webmd.com

Pročitano: 4599 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021