Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje


Implantacijsko krvarenje

Nakon oplodnje jajeta spermijem, oni postaju embrio i putuju prema maternici u čiju će se stjenku ugnijezditi. U čak 1/3 žena ta implantacija uzrokuje slabije krvarenje koje, iako potiče strah mnogih trudnica, nimalo ne smeta trudnoći kao ni razvoju djeteta - riječ je o implantacijskom krvarenju.

Stoga, uočite li slabo svjetlocrveno ili smeđe krvarenje u danima kada biste inače očekivali mjesečnicu, to bi najvjerojatnije moglo biti implantacijsko krvarenje. To je jedan od mogućih prvih znakova trudnoće. Za razliku od ovoga, jače krvarenje no uobičajeno razlog je za brigu i posjet liječniku. Ili ako krvarenje ne prestane kroz nekoliko dana, posebno ukoliko je popraćeno jačim bolovima u trbuhu. Također, koliko god slabo krvarenje bilo a javlja se nakon više od mjesec dana nakon seksa, slabo je vjerojatno da se radi o implantacijskom.

Simptomi implantacijskog krvarenja:

  • 6 – 12 dana poslije oplodnje, u terminu kada očekujete mjesečnicu
  • slabijeg intenziteta od uobičajene mjesečnice
  • svjetlocrvena ili smeđa boja
  • mogući bolovi (ne preintenzivni) u donjem dijelu trbuha
  • pojavljuje se ranije no jutarnje mučnine

Ostali slučajevi krvarenja u trudnoći:

Tijekom seksa: A može se desiti i nevezano uz seks. Uzrok su hormonalne promjene tijekom trudnoće
Izvanmaterična trudnoća: kada se embrio implantira izvan maternice. Stanje je opasno i zahtijeva hitan posjet liječniku.
Pobačaj: nažalost, oko 15% trudnoća za koje znamo završe pobačajem tijekom prvih mjeseci. Većina žena osjeća grčeve u marnici i krvari. Dođe li do ovih simptoma, hitno se javite liječniku!
Izvor: webmd.com, wikihow.com

Trudnoca.Net

Pročitano: 8972 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije