Igračke za razvoj vida

Kao što je već razjašnjeno, igračke za razvoj vida nisu namijenjene poboljšavanju oštrine vida, nego poticanju vizualnog usredotočivanja i koordinacije pokreta. Toj svrsi izvrsno služe baloni. Njih možete pričvrstiti za djetetov krevetić ili bebi...

Kao što je već razjašnjeno, igračke za razvoj vida nisu namijenjene poboljšavanju oštrine vida, nego poticanju vizualnog usredotočivanja i koordinacije pokreta.

Toj svrsi izvrsno služe baloni. Njih možete pričvrstiti za djetetov krevetić ili bebi za ručicu. U posljednjoj varijanti mrvica kretnjama ručice pomiče balončić, čime se uspostavlja uzročna veza između pokreta rukom i balončića koji se kreće.

Razvoju usredotočivanja i praćenja očima dobro odgovaraju različita geometrijska tijela: kockice, balončići, loptice, prizme. Optimalno je izmjenjivati uočljive igračke s dvobojnim crno-bijelim geometrijskim crtežima. Geometrijski likovi vješaju se iznad djetetova krevetića, poželjno na mobilnoj konstrukciji (može ih se objesiti i na najjednostavniji mobil).

Zvrk i igračka "legni - ustani" koja se automatski podiže kada je se polagne, igračke su kojima se dojenče od tri mjeseca starosti još ne može igrati, ali mu ih treba pokazivati. Demonstraciju treba pratiti objašnjenjima, primjerice, igračku možete polegnuti i pritom komentirajte: "Ležim". Kada igračka ustane "sama", vi recite: "Stojim!". Dojenče će postupno pamtiti nazive tih pokreta. Takve igračke istodobno razvijaju vid, sluh i spoznajne sposobnosti. Iznad krevetića mogu se pričvrstiti raznobojni prstenovi namijenjeni bebama starijima od tri mjeseca. Te igračke također imaju dvostruku namjenu. Kao prvo, beba promatra prstenove, proučava ih i tako razvija vid. Kao drugo, oni stvaraju u bebe predodžbu o vlasititim motoričkim mogućnostima. Uz njihovu pomoć ona razvija koordinaciju pokreta. Treba ih nuditi kada su joj ručice slobodne, kako bi mogla pružiti dlanove prema igrački. Prstenove treba povremeno mijenjati, nuditi ih u raznim bojama, veličinama i materijalima (plastika, drvo, guma), kako beba ne bi izgubila zanimanje.

Autor: Iz knjige: Velika knjiga razvojnih aktivnosti
Objavljeno uz dozvolu izdavača Planet Zoe

Pročitano: 5539 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021