I bebe osjećaju bol

Jako je puno istraživanja dokazalo da već novorođenčad ima potpuno razvijen i anatomski supstrat, a i putove provođenja boli. Dapače baš u novorođenčeta su slabije razvijeni...

Jako je puno istraživanja dokazalo da već novorođenčad ima potpuno razvijen i anatomski supstrat, a i putove provođenja boli. Dapače baš u novorođenčeta su slabije razvijeni inhibitorni putovi, pa bi mogli reći da ono i jače osjeća bol nego odrasli, a to su opet pokazala neka istraživanja pri kojima se mjerio hormonalni i metabolički odgovor na bolni podražaj. Dakle i novorođenče i nedonošče, dakle već negdje od 37 tjedana gestacijske dobi imaju potpuno razvijen anatomski supstrat provođenja boli.

Zašto se onda smatra da djeca slabije osjećaju bol nego odrasli? Dakle, potpuno krivo, ali smatra se da će dijete ako i osjeti bol, zbog slabije razvijene memorije će ju zaboraviti. Jasno je da će istraživanja morati pokazati hoće li kod djece koja su u novorođenačkoj dobi doživljavala puno bolnih osjeta, recimo ona koja su u jedinici intenzivnog liječenja, gdje se često rade različite pretrage, doći do nekakvih promjena u njihovom ponašanju i možda u tom razvitku memorije boli.

Najveći problem je prepoznavanje boli kod djeteta jer bol je jedno subjektivno iskustvo za koje, da bi se prenjelo drugima, treba određena kognitivna i verbalna sposobnost. Dakle prije toga, teško je prepoznati radi li se o boli. Dijete izražava svoju ljutnju ili nezadovoljstvo, svoju glad, žeđ, mokre pelene, odvojenost od roditelja - plačem. Postoje potpuno pouzdane metode kao što je spektografsko mjerenje intenziteta plača pomoću kojega se onda mogu razlikovati različite vrste plača. No, naravno da to nije u svakodnevnom radu s djecom moguće. Zato smo mi u Klinici za dječje bolesti Zagreb napravili jedan sustav bodovanja gdje se prati i ponašanje novorođenčeta i njegov fiziološki odgovor na bol, kao što je porast pulsa, tlaka, ubrzanje sekvencije disanja, znojenje dlanova i slično. Tako se vrlo lako može odrediti radi li se o plaču zbog gladi ili plaču zbog boli.

Ambulanta za liječenje boli djece otvorena je u lipnju prošle godine, no ta je ideja postojala vrlo dugo. Već dugo u Klinici za dječje bolesti Zagreb postoji tim za liječenje boli. On se uglavnom koncentrirao na liječenje akutne boli, odnosno akutne postoperacijske boli, zatim postraumatske opeklinske boli, pa boli onkoloških pacijenata s malignom bolesti jer tu nisu svi bolovi kronični, koji su nastali od tumora odnosno njegovom progresijom, već se radi i o bolovima koji su nastali našom terapijom, različitim dijagnostičkim metodama koje su bolne i ponavljaju se iz dana u dan. Tada još, napravili smo određene protokole, dakle kako treba postupati npr. pri vađenju krvi iz prstića ili iz vene, pa do različitih punkcija.

Međutim jedno je veliko područje ostalo nepokriveno, a to je kronična bol. Puno djece ima različite oblike kronične boli. Recimo djevojčice prije puberteta i u pubertetu imaju različite tipove glavobolja, zatim neuralgije, kod operirane djece javljaju se i fantomske boli, dakle na mjestu ožiljka ili amputacije… postoji puno djece koja nisu adekvatno liječena, zbog već spomenutog problema prepoznavanja boli. Drugo, i liječnici i roditelji jako se boje navikavanja, da će se dijete naviknuti na anelgetik i tako postati ovisnik. Ako se prepiše anelgetik, prepisuje se "po potrebi", pa se ne daje ni u pravilnoj dozi, ni u pravilnim razmacima. Puno je tih problema koje smo mi ipak obuhvatili i riješili. Napravili smo protokole rješavanja akutne i kronične boli i to je pravo mjesto gdje se i svako dijete i svaki roditelj može obratiti, ukoliko imaju takvih problema.

Ambulanta za liječenje boli djece nalazi se u Klinici za dječje bolesti Zagreb, u Klaićevoj ulici, u novoj zgradi u prizemlju, vode ju anesteziolozi, a pacijenti se mogu javiti za naručivanje, ali i za informacije vezane za anelgeziju odnosno liječenje boli, na telefon 01/4600-176. Ambulanta radi svaki dan prijepodne, od 8 do 16 sati.

Autor: Mr.sc.Dijana Butkovia,dr.medicine,spec.anesteziologije i reanimacije,
voditeljica Ambulante za lijeeenje boli djece
Iz emisije "Sretne bebe"; ustupila urednica i voditeljica Zvonimira Klen

Pročitano: 24666 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021