Miljokaz 3: dvosmjerna komunikacija

Kada se beba zaljubljuje u svoje roditelje, događa se zanimljiva stvar. Ona shvaća da može na njih utjecati. Kada se smiješi mami, mama joj uzvraća smiješak. Kada pruži ručice...

Kada se beba zaljubljuje u svoje roditelje, događa se zanimljiva stvar. Ona shvaća da može na njih utjecati. Kada se smiješi mami, mama joj uzvraća smiješak. Kada pruži ručice prema tati, tata pruži svoje ruke prema njoj. Beba iskazuje osjećaj ili namjeru i skrbnici joj odgovaraju. To je početak komunikacije. Beba i njezini odrasli vode dijalog.

O tim dijalozima volimo govoriti kao o otvaranju i zatvaranju ciklusa komunikacije. Kada dijete poseže za roditeljem - na primjer, pogledom - ono otvara ciklus. Kada mu roditelj odgovara - uzvraćajući pogled - nadograđuje djetetovu radnju. Kada dijete zauzvrat odgovara roditelju - osmijehom, glasanjem, pružanjem ruku ili čak okretanjem od njega - ono zatvara ciklus. Kada roditelj odgovara na djetetov odgovor - pružanjem igračke riječima: "Želiš li se igrati?", oponašanjem djetetova glasanja - i dijete odgovara drugom gestom (pogledom, osmijehom ili pokretom ruke) otvorili su i zatvorili još jedan ciklus.

Iz tog iskustva beba prilično brzo zaključuje: ona ne samo da uzrokuje reakciju mame i tate, već može također uzrokovati i druge reakcije. Udara igračku i igračka stvara zvuk! Baca kocku, kocka pada na pod. Ona može utjecati na okolinu. Po prvi puta postaje osobom s vlastitom voljom, postaje netko tko može aktivno birati što će raditi, znajući da će njezine radnje uzrokovati rezultat. Ona usvaja temeljne emocionalne, kognitivne i motoričke lekcije.

Dvosmjerna komunikacija je neophodna za sve međuljudske odnose. Ona također omogućuje djeci da spoznaju sebe i svijet koji ih okružuje. Starije dijete grli učitelja i učitelj mu uzvraća zagrljaj. Ono uči da je cijenjeno. Gura drugo dijete i ono počinje plakati. Uči da svojim djelovanjem može dovesti nekoga do suza. Bez tih neophodnih iskustava dvosmjerne komunikacije neće biti u stanju formirati pravu spoznaju o tome tko ono jest ili uvidjeti da je okružujući svijet logičan.

Od svojega vrlo otežanog rođenja Scott je imao teškoća s uključivanjem u okolinu. Mnoga su mu osjetila bila nedovoljno reaktibilna, imao je nizak tonus mišića i zaostajanje u motoričkom razvoju. Njegova lijeva strana bila je slabija od desne. U dobi od osam mjeseci roditeljima su javili da se radi o cerebralnoj paralizi te da su potrebne fizikalna i okupaciona terapije tijekom kojih će učiti koordinirati i nadograđivati snagu ruku i nogu. Čak i nakon što je bio uključen u terapiju, Scott je pokazivao malo zanimanja za okolinu i rijetko kad je poticao neku aktivnost. Kada mu se majka smiješila, tepala i pokušavala izazvati povratni smješak, on je okretao leđa, zatvarao oči ili buljio mimo nje
.
Nakon rada na privlačenju njegova interesa i izgrađivanju intimnosti, majka je počela pomagati Scottu u svladavanju treće ključne vještine, dvosmjerne komunikacije. Više nije bilo dovoljno da Scott obraća pažnju na mamu i tatu, pred njim se pojavio novi izazov - da svojim vlastitim gestama odgovara na njihove.

Roditelji su mu počeli ukazivati na snagu njegovih gesti. Kad god je Scott činio najmanji zvuk ili pokret, roditelji su ohali i ahali ili pretjerano reagirali. Oprezno su gradili motoričke geste koje je mogao lako izvršiti, kao što su gledanje ili kretanje jezikom ili glavom. Uskoro je shvatio da njegova gesta izaziva njihovu reakciju. Imao je utjecaj na okolinu! Postupno su Scottovi roditelji pretvarali te geste u dijalog. Svaki puta kada je micao rukama, iako lagano ili naizgled nevoljno, tata je činio valovite pokrete rukama, pa je Scott ponovno micao rukama. Zatvarao je ciklus komunikacije.

Otkad je Scott počeo cijeniti moć svojega utjecaja, počeo je preuzimati inicijativu. Bacao je igračku iz svojih kolica. Tres! Sada su se roditelji mogli poslužiti igračkom da ga primame u daljnju komunikaciju. Smještali su se pored njega na podu, licem u lice i držali igračku koju je tražio, promatrajući hoće li Scott posegnuti za njom. Ili su stavljali igračku koju je malo prije dirao izvan njegova dosega i izazivali ga da posegne za njom. Kada je uspijevao, srdačno su mu čestitali: zatvorio je ciklus komunikacije. Na taj su način, koristeći Scottov prirodni interes i postojeće motoričke potencijale, započeli razvojni napredak. Pomogli su mu da počne svladavati treći funkcionalni emocionalni miljokaz. Zahvaljujući njihovu radu kod kuće, dječakovi fizioterapeuti i okupacioni terapeuti također su izvještavali o većem napretku.

Autor: dr. sc. Stanley I. Greenspan, dr. med, specijalist dječje psihijatrije,
Sveučilište George Washington, SAD
Poglavlje iz knjige "Dijete s posebnim potrebama: poticanje razvoja", Ostvarenje 2003.
Copyright: Ostvarenje, 2003. Objavljeno uz dozvolu Izdavača

Pročitano: 11282 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021