Dojenje

U prvom tjednu po porodu stvaranje mlijeka najviše ovisi o sisanju. Stimulacija sisanjem i količina mlijeka koja se ispražnjuje povećavaju količinu i brzinu stvaranja novog. Je li...

U prvom tjednu po porodu stvaranje mlijeka najviše ovisi o sisanju. Stimulacija sisanjem i količina mlijeka koja se ispražnjuje povećavaju količinu i brzinu stvaranja novog.

Je li majčino mlijeko najbolje za bebu?

Apsolutno. Preporučuje se dojenje barem prvih 6 mjeseci, tek tada postupno uvađati ostale obroke. Majčino mlijeko sadrži točno onu količinu tvari koja je potrebna bebi za njen razvoj i rast. Oko 80 % stanica u njemu su makrofagi, stanice koje ubijaju bakterije, gljivice i viruse. Tako su dojena djeca zaštićena od niza bolesti. A kravlje je mlijeko, ipak, prilagođeno teletu, koje raste mnogo brže od ljudi, tj. trebaju mu znatno veće zalihe masnog tkiva. To je najlošiji izbor prehrane u prvih 6- 8 mjeseci. Njegove prevelike količine nekih minerala i vitamina, te pomanjkanje željeza, vitamina C i E mogu izazvati alergije, oštećenja bubrega i osjetljive sluznice probavnog trakta dojenčeta. Zato postoje zamjenski mliječni obroci za bebe.

Tabela prosječnih vrijed. na 100 ml kolostrum
(1 - 5 dana)
prijelazno m.
(6 - 14 dana)
zrelo mlijeko
(nakon 14 dana)
kravlje mlijeko
energija (kcal) 58 74 71 69
suha tvar, g 12,8 13,6 12,4 12,7
masti, g 2.9 3,6 3,8 3,7
laktoza, g 5,3 6,6 7,0 4,8
bjelančevine, g 2,7 1,6 1,2 3,3
kazein, g 1,2 0,7 0,4 2,8
minerali
kalcij 31 34 33 125
magnezij 4 4 4 12
kalij 74 64 55 138
natrij 48 29 15 58
željezo 0,09 0,04 0,15 0.10

Prehrana dojilje:

Dojilja mora imati uravnotežen jelovnik, dodatnih 500 kalorija dnevno, te najmanje 6- 8 čaša tekućine. Treba jesti ribu, sveže voće i povrće te mlijeko, a izbaciti kupus, luk, mahunarke, pikantna jela, te dimljene i konzervirane proizvode.

Higijena dojenja.

Pri dojenju nisu potrebni nikakvi dodatni higijenski postupci. Dovoljno je tuširanje jedanput na dan, a prije podoja važno je oprati ruke, ne i dojke.

Utječu li pušenje i alkohol na sastav mlijeka?

Alkohol uzrokuje pospanost djeteta, slabiji napredak i gubitak tjelesne težine. Kofein izaziva uznemirenost, aktivnost, slab i kratak san. Djeca majki koja popuše 20 i više cigareta dnevno češće imaju bronhitis, kolike, te češće stradavaju od sindroma inenadne dojenačke smrti, tzv. "smrt u kolijevci".

Utječu li duda varalica i bočica na podoj?

Da. Duda se ne preporučuje barem prvih nekoliko dana, jer dojenje nije lako naučiti, a tehnika je dojenja drugačija i teža drugačija od sisanja dude. Stoga dijete koje naizmjenice doji i hrani se na bočicu, ili ima često dudu u ustima, zaboravlja kako sisati, "ulijeni" se, posiše manje mlijeka, majci se zatim manje proizvede za sljedeći obrok, te tako u krug, pa nadohrana postane ubrzo neophodna. No, ukoliko ste negdje gdje ste prisiljeni dati djetetu obrok ili dva na bočicu, ništa se neće dogoditi.

Što je kolostrum?

Prvo mlijeko. Stvara se prva 2- 3 dana, a izlučuje u vrlo malim količinama (20- 40 ml dnevno), gusto je i prozirno- žućkaste boje. Sadržava velike kol. bjelančevina i važnih vitamina, a malo masti i šećera., jer crijeva novorođenčeta tek počinju izlučivati fermente koji razgrađuju šećere. Zaštićuje novorođenče od infekcija.

Kako znati proizvodi li se dovoljno mlijeka?

Ako se nekoliko dana u prsima proizvodi premalo mlijeka, dijete će biti nemirno,često će plakati, već nakon dojenja ili sat kasnije, stolice će biti rijetke, kašaste i zelene, beba će slabije mokriti i djelovati slabo i klonulo.

Dobro je provesti tzv. pokus dojenja: Vagati bebu prije i poslije podoja, te tako vidjeti količinu posisanog mlijeka. U prvim danima beba posiše 10- 20 ml kolostruma, a krajem prvog tjedna 70 ml po obroku. Na kraju 2. tjedna dijete posiše 500 ml dnevno, na kraju 2. mjeseca 800 ml, a kasnije i oko 1000 ml na dan.

U prvom tromjesečju dijete dobiva dnevno oko 25 g, tjedno oko 175, a na mjesec oko 750 g. Naravno, mjere su individulne i ne treba ih se strogo pridržavati.

Ima li majka dovoljno mlijeka za blizance?

To se pitanje može svesti na matematiku: dva blizanca po 2.5 do 3 kg trebat će otprilike jednaku količinu mlijeka kao i jedno dojenče teško 5-6 kg. Zato po pravilu nema razloga da blizancima uzmanjka mlijeka ako je tehnika dojenja u redu. Novorodenčad treba stavljati na prsa češće, na obje dojke, kako bi se od početka potaknulo obilnije stvaranje mlijeka.

Treba li dohranjivati dijete?

Ne. Bebi ne treba ni čaj, ni zašećerena voda, ni išta slično. Najveći poticaj za stvaranje mlijeka je pražnjenje dojke. Svakim se pražnjenjem stvara više mlijeka za sljedeći obrok, pa tako dijete samo regulira proizvodnju mlijeka. Ukoliko u žlijezdama nakon hranjenja (osobito u prvim) zaostane mlijeko, stvorit će se manja kol. za sljedeći obrok, te će se od obroka do obroka stvarati sve manje hormona, a time i mlijeka.

S nadohranom započinjemo nakon 5- 6 mjeseci.

Koliko obroka novorođenčetu treba i koliko dugo treba dojiti?

starost broj obroka
0-7 dana 6-10
2-4 tjedna 6- 8
2 mjeseca 6
3 mjeseca 5- 6
4 mjeseca 5
5- 6 mjeseci 4- 5
do 12 mjeseci 4

Trajanje podoja ovisi o količini mlijeka i brzini kojom istječe, ali i o budnosti, snazi i težini djeteta, pa i o njegovom temperamentu. Novorođenčad manje težine i djevojčice sišu znatno sporije, s povremenim odmaranjima, pa dojenje može potrajati i do 45 minuta. No, tu pravila nema; svako će dijete uzeti onoliko koliko mu je potrebno, neko će sisati 10, a neko 30 minuta.

Ukoliko dojenje traje više od 45 minuta, nešto je loše u samoj tehnici, te treba potražiti savjet.

Kako dojiti dijete?

U usnoj se šupljini, osim bradavice, mora nalaziti i dio tkiva dojke, osobito onaj koji je tamno pigmentiran ispod bradavice. U tom dijelu, a ne u bradavici, nalaze se prošireni kanalići u kojima je skupljeno mlijeko. To mlijeko dijete pokretima jezika istiskuje prema ždrijelu.

Dijete se postavlja tako da je bradavica u visini njegovog nosića, a jezikom može obuhvatiti veći dio tkiva oko bradavice. Dijete se treba privući prsima, a ne dojku gurati djetetu. Bradavicom se treba potražiti djetetovu gornju usnu i pričekati da široko otvori usta i u tom trenu ga nježno, ali brzo, privući sebi.

Ukoliko Vam bradavice postanu oštećene i bolne, vjerojatno se radi o nepravilnom postavljanju bebe za vrijeme dojenja. Nakon podoja premažite bradavicu s nekoliko kapi mlijeka i pustite da se sasuši i tako stvori zaštitni film. Možete ju i nekoliko puta premazati kockicom leda prije podoja.Ako imate izuzetno oštećene bradavice, možete u ljekarni kupiti razne zaštitne šeširiće za dojenje.

Veličina dojki i stvaranje mlijeka.

Obujam grudi ovisi ponajprije o količini masnog tkiva. Tijekom trudnoće i nakon porođaja grudi su nešto veće zbog bujanja žljezdanog tkiva. Veličina dojki uopće ne utječe na stvaranje mlijeka.

Može li mlijeko biti u hladnjaku?

hladnjak (+4) 24 sata
mali zamrzivač (unutar hladnjaka) 2 tjedna
zamrzivač, sastavni dio hladnjaka, no posebna vrata 3 mjeseca
zamrzivač ("škrinja") T od -18 i niže 6- 12 mjeseci

Izdojeno mlijeko nije potrebno prokuhati. Bočicu možete zagrijati na sobnoj temperaturi, ili u toploj vodi. Tresite ju kako bi se svi slojevi mlijeka sjedinili i da ono poprimi normalan izgled.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 76148 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021