SPERMIOGRAM

Savjeti

Avatar
magdalena 1971
pravi forumaš
pravi forumaš
 
Postovi: 5683
Pridružen/a: 17.04.2007 10:33 pm
Lokacija: Zürich/Zagreb

SPERMIOGRAM

Postao/la magdalena 1971 » 04.03.2008 7:47 pm

Analiza sjemena ili spermiogram
Analizom sjemena mjeri se njegova količina, te broj i kvaliteta spermija. Spermiogram je obično jedan od prvih testova koji se rade kako bi se utvrdilo postoji li kod muškarca problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta.

Analiza sjemena
Kako se uzima uzorak sjemena
Što utječe na rezultate analize sjemena
Što treba imati na umu

Analiza sjemena

Smatra se da je kod otprilike jedne trećine neplodnih parova nemogućnost začeća uzrokovana nekim problemom sa sjemenom. Analizom sjemena mogu se dobiti brojne informacije:

* Količina sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji.
* Vrijeme likvefakcije, odnosno vrijeme koje je potrebno da plazma u sjemenoj tekućini prijeđe u tekuće stanje nakon zgrušavanja koje nastupa neposredno nakon ejakulacije. Normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta.
* Broj spermija u jednom mililitru sjemena jedne ejakulacije.
* Morfologija spermija, odnosno građa i postotak normalno oblikovanih spermija.
* Pokretljivost spermija, koji moraju imati sposobnost plivanja prema naprijed, kako bi mogli stići do jajne stanice i oploditi je.
* pH vrijednost, to jest kiselost (nizak pH) ili lužnatost (visoki pH) sjemena.
* Broj bijelih krvnih stanica koje normalno nisu prisutne u sjemenu.
* Razina fruktoze u sjemenu koja spermijima osigurava energiju.

Sve ove informacije mogu se dobiti analizom jednog uzorka sjemena.

Zašto se radi analiza sjemena

Analiza sjemena se radi da bi se utvrdilo:

* postoji li kod muškarca neki problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta
* je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija) uspješno proveden.

Kako se pripremiti za analizu sjemena

Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbjegavati dulje od jedan do dva tjedna prije provođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermija. Također, trebalo bi izbjegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan prije izvođenja testa.

Kako se uzima uzorak sjemena

U svrhu provođenja analize potrebno je dati uzorak sjemena, obično ejakulacijom u čistu posudicu za uzimanje uzorka, što se može napraviti u posebnoj prostoriji ili kupaonici u liječničkoj ordinaciji ili na klinici. U slučaju da je mjesto stanovanja blizu liječničke ordinacije, moguće je i uzimanje uzorka kod kuće, npr. za vrijeme spolnog odnosa.

* Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
* Uzorak sjemena moguće je uzeti i za vrijeme spolnog odnosa, prekidanjem odnosa prije ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
* Još jedan način uzimanja uzorka sjemena za vrijeme spolnog odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju uporabe uobičajenih kondoma, potrebno ih je prije uporabe temeljito oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermije. Od liječnika je moguće dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermija (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne.

Prije uzimanja uzorka sjemena kod kuće, preporučljivo je od liječnika zatražiti savjet i upute o rukovanju uzorkom.

S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka sjemena možda će trebati analizirati dva ili tri uzorka u razdoblju od tri mjeseca.

Da li testiranje boli

Uzimanje uzorka sjemena ne izaziva nikakvu tjelesnu neugodu. Moguće je, međutim, da određene metode uzimanja uzorka muškarca dovedu u nepriliku. Ukoliko je masturbacija iz nekog razloga neprihvatljiva, treba porazgovarati s liječnikom o drugim načinima uzimanja uzorka sjemena.

Rizici

Uzimanje uzorka sjemena nije povezano s nikakvim rizikom.

Rezultati

Rezultati analize sjemena obično su gotovi sljedeći dan.

Ukoliko rezultati pokažu mali broj spermija ili visoki postotak abnormalnosti mogu se napraviti dodatni testovi, npr. mjerenje razine hormona kao što su testosteron, luteinizacijski hormon (LH), folikostimulacijski hormon (FSH) ili prolaktin. Možda će, u slučaju izuzetno malog broja spermija ili njihove loše pokretljivosti, biti potrebno napraviti biopsiju testisa radi daljnje evaluacije.

Što utječe na rezultate analize sjemena

Veliki broj čimbenika može utjecati na rezultat analize sjemena:

* Smanjenje broja spermija mogu uzrokovati neki lijekovi (kao što su cimetidin i neki od lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen).

* Također na smanjenje broja spermija mogu utjecati i konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.

* Postoje i neke biljke koje mogu utjecati na rezultate analize sjemena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.

* Ukoliko se uzorak sjemena ohladi, rezultati testa pokretljivosti spermija pokazivat će nerealno lošu pokretljivost.

* Izloženost radijaciji i neke kemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) također mogu utjecati na smanjenje broja spermija, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermija.

* Ukoliko uzorak sjemena nije uzet u cijelosti (što se može desiti kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne masturbacijom) rezultati mjerenja količine ejakulata bit će netočni.

* Količina sjemena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili dulje prije testiranja nije bilo ejakulacije.


Što treba imati na umu

Uz već navedene čimbenike koji utječu na analizu sjemena, vrijedi spomenuti i sljedeće:

* Ukoliko je uzorak sjemena uzet kod kuće potrebno ga je u kliniku ili laboratorij donijeti unutar sat vremena nakon ejakulacije.
* Prisutnost spermija u sjemenu muškarca kojemu je napravljena vazektomija znak je da operacija nije bila uspješna. U tom slučaju potrebno je provoditi neku drugu metodu zaštite od začeća.
* Kod muškarca čija je majka za vrijeme trudnoće uzimala lijek diethylstilbestrol (DES) postoji povećana mogućnost za neplodnost.
* U svrhu utvrđivanja sposobnosti plivanja spermija kroz sluz grlića maternice partnerice moguće je napraviti postkoitalni test, odnosno uzeti uzorak sluzi grlića maternice i sjemena iz vagine nakon spolnog odnosa, te pod mikroskopom promatrati aktivnost spermija. Ukoliko se spermiji drže zajedno i ne plivaju prema naprijed, to može ukazivati da u sluzi grlića maternice postoje antitijela protiv spermija.o autoru
dr.spec. Ivica Mokos, urolog

Tablica normalnih i abnormalnih vrijednosti spermiograma

Količina sjemena
Normalno stanje: 1,0 do 6,5 ml u jednoj ejakulaciji
Abnormalno stanje: Abnormalno mala ili velika količina sjemena moľe ponekad dovesti do problemasa začećem.
Vrijeme likvefakcije
Normalno stanje: Manje od 60 minuta.
Abnormalno stanje: Neuobičajeno dugo vrijeme likvefakcije moľe upućivati na neku infekciju.
Broj spermija
Normalno stanje: 20-150 milijuna spermija u jednom ml sjemena
0 spermija u jednom ml sjemena ukoliko je kod muąkarca napravljena vazektomija.
Abnormalno stanje: Ukoliko je broj spermija vrlo malen muąkarac moľe biti sterilan, ali tone mora i nuľno biti tako. Ponekad i muąkarci s manje od 1 milijun spermijau jednom ml sjemena postaju očevi.
Oblik spermija (morfologija)Normalno stanje: Najmanje 60% spermija normalnog su oblika i strukture.
Abnormalno stanje: Postoje različiti oblici abnormalnosti izgleda spermija koje mogu zahvaćatiglavu, vrat ili rep spermija. Spermij abnormalnog oblika moľda se neće moćinormalno kretati ili prodrijeti u jajaące. Uobičajeno je da se u svakomzdravom uzorku sjemena nađe neąto spermija abnormalnog oblika, no ukolikoje taj postotak velik, muąkarac moľe imati poteąkoća u oplodnji.
Kretanje spermija (pokretljivost)Normalno stanje: Najmanje 60% spermija kreće se normalnim pokretima prema naprijed.
Najmanje 8 milijuna spermija u jednom ml sjemena kreće se normalnim pokretimaprema naprijed.
Abnormalno stanje: Spermiji se moraju probiti kroz sluz grlića maternice kako bi stigli dojajaąca. Ukoliko veliki postotak spermija ne pliva dobro, začeće moľe bitioteľano.
pH sjemena
Normalno stanje: pH sjemena od 7,1 - 8,0
Abnormalno stanje: Previsoka ili preniska pH vrijednost sjemena moľe dovesti do uniątenjaspermija ili umanjiti njihovu sposobnost kretanja ili prodiranja u jajaące.
Bijele krvne stanice
Normalno stanje: U sjemenu nema bijelih krvnih stanica niti bakterija.
Abnormalno stanje: Prisutnost bakterija ili velikog broja bijelih krvnih stanica moľe upućivatina infekciju.
Razina fruktoze
Normalno stanje: 300 miligrama (mg) na 100 mililitara (ml) ejakulata.
Abnormalno stanje: Stanje u kojem u sjemenu nema fruktoze moľe upućivati na to da je muąkaracrođen bez sjemenih vrećica ili da su one začepljene.
slika


I NOGOM U GUZICU JE KORAK PREMA NAPRIJED Mao Ce Tung

.... O BOZE ZAR SI POZVAO MENE TVOJE USNE MOJE REKOSE IME SVOJU LADU SAD OSTAVLJAM ZALU OD SAD IDEM KAMO SALJES ME TI......

"Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više."

Avatar
magdalena 1971
pravi forumaš
pravi forumaš
 
Postovi: 5683
Pridružen/a: 17.04.2007 10:33 pm
Lokacija: Zürich/Zagreb

Re: SPERMIOGRAM

Postao/la magdalena 1971 » 04.03.2008 7:53 pm

Makroskopska analiza – kvalitativne osobine sjemena

Izgled

Normalni uzorak sjemene tekućine varira od bijele je do sivkasto-bijele boje. Promjene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermija izrazito niska, sjemena tekućina može biti prozirna, a ako je smećkaste, svijetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija

Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz sjemena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tekućinu zbog utjecaja enzima u ejakulatu koji potječu iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermiji ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet

Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno ljepljivost i procjenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku (vidi dio o likvefakciji). Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit duljine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermija. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene kronične upale.

Volumen

Laboratoriji se razlikuju međusobno prema kriterijima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrijednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promjenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermija, sekreta spolnih žlijezda i sekreta epididimisa.

Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tekućine koja bi donijela spermije do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tekućine u spolnim žlijezdama ili njenoj sekreciji. Također može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sustavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije.

Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor

Sjeme sa spermijima je blago alkalna tekućina, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Sjemena tekućina tako štiti spermije od kiselog okoliša rodnice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Mikroskopska analiza – kvantitativne osobine i citologija:

Pokretljivost

Pokretljivost se odnosi na postotak aktivno pokretnih spermija u ejakulatu. Prema procjeni pokretljivosti, spermiji se svrstavaju u sljedeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stupnjuje prema sljedećoj shemi (laboratoriji se međusobno razlikuju prema preciznosti stupnjevanja):

§ nepokretni

§ slabih pokreta ili pokretni u mjestu

§ sporo pokretni

§ brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermija klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom sjemena, iz istog uzorka.

Ostale stanice (osim spermija)

Ejakulat obično sadrži i druge stanice osim spermija. To su stanice iz uretre, stanice iz kojih nastaju spermiji, te bijele krvne stanice (leukociti) i razni mikroorganizmi.

Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na plodnost.

Normalan udio leukocita (bijelih krvnih stanica) u ejakulatu je <1 x 106 /ml. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi daljnje mikrobiološke pretrage jer je to obično znak neke infekcije u spolnim žlijezdama u kojima se sjemena tekućina proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovi povišenog udjela leukocita u ejakulatu.

Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje sjemenovoda, poremećaj sazrijevanja spermija i povećanje broja antitijela na spermije. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermiogramom, nužno je napraviti mikrobiološke pretrage sjemena i kulturu bakterija.

Aglutinacija

Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermiji «sljepljuju» jedan uz drugog, odnosno usmjeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili miješano, umjesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazak do jajne stanice. Prianjanje spermija za ostale stanice koje nisu spermiji ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitijela na spermije (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već je indikacija za test na spermalna antitijela. Također može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno napraviti bakteriološku analizu sjemena.

Koncentracija

Pod pretpostavkom da spermiji imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermija od 5 do 10 milijuna u ml sjemene tekućine može dovesti do trudnoće.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju promjene u parametrima, odnosno WHO je morala mijenjati parametre za normalni spermiogram jer se prosjek spustio, što je rezultat sve zagađenije okoline i promjene životnog stila.

Ukupni broj spermija u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj mjeri s duljinom spolne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermija (ispod 10 mil./ml) ili bez spermija u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rješenje problema danas je u in-vitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.Morfološke osobine

Procjena morfoloških osobina spermija vrlo je značajna u procjeni plodnosti muškarca.

Spermiji normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta dulji od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave.

Spermiji se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sljedećoj klasifikaciji:

* normalni
* spermiji s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
* sp. s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji dio itd.)
* sp. s anomalijama repa (duljina, oblik, dvostruki, zakovrčani, slomljeni rep)
* nezreli spermiji

Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermija (do 40 %), ali je poznato da veliki utjecaj na povećanje postotka spermija abnormalnog oblika imaju neke toksične tvari kao npr. olovo, zatim pušenje, organska otapala, pretjerano zagrijavanje skrotuma.

Postoji stroža metoda za određivanje morfoloških karakteristika spermija, uvedena od liječnika iz Tygesberg Hospital, Južna Afrika (posebno zaslužan dr Kruger). Koristi se istom klasifikacijom, ali strožim kriterijima za određivanje nekog spermija kao normalnog. Prema tim kriterijima, više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza)

Fizičke aberacije spermija mogu se dogoditi za vrijeme proizvodnje spermija ili tijekom skladištenja u epididimisu (pasjemeniku).

Praktična korisnost procjene morfoloških osobina spermija kao prediktora plodnosti muškarca, ovisi u velikoj mjeri o klasifikacijskom sustavu koji laboratorij koristi, te tehnikama obrade ejakulata.

Vitalnost

Ako je postotak pokretljivih spermija izuzetno nizak, potrebno je raditi procjenu vitalnosti spermija.

Metoda bojanja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermija, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve stanice, dok žive ostaju neobojane. Na takav način procjenjuje se najmanje 100 spermija. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermiji, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim postotkom vitalnih spemija može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermija koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih čimbenika koji djeluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi sjemena.

Normalne vrijednosti spermiograma

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), normalne vrijednosti spermiograma su sljedeće:

Volumen sjemena > 2 ml

Koncentracija spermija u sjemenu > 20 mil./ml

Pokretljivost > 50 % progresivnih ili > 25% brzo progresivnih

u roku od 60 min. nakon ejakulacije

oblik > 15 % normalnih

broj leukocita < 1 mil./ml

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Najčešće korišteni parametar kod analize sjemena je broj spermija, odnosno koncentracija spermija u sjemenu. Muškarci s koncentracijom spermija <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od <20 mil. spermija u ml sjemena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno vjerojatno je potrebno je duže razdoblje za kako bi se ostvarila trudnoća.

Naziv poremećaja


Opis

Asthenozoospermia udio pokretnih spermija < 50%

Oligozoospermia koncentracija spermija u sjemenu < 20 mil/ml

Azoospermia nepostojanje spermija u ejakulatu

Teratozoospermia < 15 % spermija normalnog oblika

Necrozoospermia nepostojanje živih spermija u ejakulatu

Polyzoospermia ekstremno visoka koncentracija spermija u ejakulatu

Hypospermia (parvisemia) volumen sjemena < 2 ml

Hyperspermia volumen sjemena > 6 ml

Aspermia (asemia) nepostojanje ejakulata

Pyospermia prisutnost leukocita u sjemenu (više od normalnih vrijednosti)

Hematospermia prisutnost eritrocita u sjemenu

U nekim laboratorijima primjenjuje se i kompjuterska analiza sjemena koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermija posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promjena u kompjuterskom programu može značajno promijeniti rezultat, stoga se računala moraju neprestano provjeravati.

U svakom slučaju, nalaz spermiograma koji odstupa od normalnih vrijednosti zahtijeva daljnje pretrage. Na prvom mjestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje pretrage koje smatra potrebnima (hormonski profil, bakteriogram ejakulata, test na spermalna antitijela i mnoge druge).

Pripremila: Odra
slika


I NOGOM U GUZICU JE KORAK PREMA NAPRIJED Mao Ce Tung

.... O BOZE ZAR SI POZVAO MENE TVOJE USNE MOJE REKOSE IME SVOJU LADU SAD OSTAVLJAM ZALU OD SAD IDEM KAMO SALJES ME TI......

"Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više."

no avatar
andyson
novorođenče
novorođenče
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 15.02.2017 11:31 am

Re: SPERMIOGRAM

Postao/la andyson » 15.02.2017 11:37 amNatrag na Edukativni kutak

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.