Veseo i zdrav dječji osmijeh

Avatar
KarlaRi
pravi forumaš
pravi forumaš
 
Postovi: 1964
Pridružen/a: 24.10.2007 8:55 am

Veseo i zdrav dječji osmijeh

Postao/la KarlaRi » 03.07.2008 2:28 pm

STOMATOLOG DR. SC. DANKO BAKARČIĆ O UNAPREĐENJU ORALNOG ZDRAVLJA DJECE I SANIRANJU OBOLJENJA OD KARIJESA

Poražavajući je stav roditelja da mliječne zube nije potrebno popravljati jer će oni ionako ubrzo otpasti. Naprotiv, posljedice nepopravljenih mliječnih zubi su višestruke, upozorava dr. Bakarčić

Početkom devedestih godina kad su u nas ukinuti dječji stomatolozi i sama specijalizacija, u Hrvatskoj je izgubljen segment dječje preventivne stomatologije. Zaštita dječjih zuba u posljednja je dva desetljeća prepuštena stomatolozima koji brinu o oralnom zdravlju svih uzrasta, a pritom je njihovim osobnim afinitetima i savjesti prepušteno koliko će se posvetiti najmlađima koji, kad je stomatološka zaštita u pitanju, iziskuju puno pažnje i vremena. U kojoj je mjeri dva desetljeća bez sustavne zaštite zubiju u djece utjecalo na mlade generacije, teško je govoriti jer ne postoje podaci koji bi omogućili usporedbu, no stručnjaci vjeruju da generacije rođene devedesetih ipak imaju lošije stanje u usnoj šupljini u odnosu na one rođene ranije.
Ovakva situacija mogla bi se djelomice promijeniti, barem kad je regionalna razina u pitanju, budući da je Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Primorsko-goranske županije i Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji s Klinikom za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka pokrenuo projekt oralnog zdravlja djece nazvan Unapređenje oralnog zdravlja i saniranje oboljenja od karijesa djece od 0 do 12 godina. U prvoj godini programa obuhvaćena su djeca u dobi između 6 i 7 godina koja upisuju osnovnu školu te dvanaestogodišnjici.

Karijes bočice

Kako objašnjava dr. sc. Danko Bakarčić koji je, uz dr. sc. Natašu Ivančić Jokić stručni koordinator ovog programa, godišta obuhvaćena programom standard su Svjetske zdravstvene organizacije, budući da između šeste i sedme godine niču prvi trajni zubi dok se dvanaesta godina drži kao dob u kojoj su trajni zubi zamijenili mliječne.
– Ako ovakav program zaživi trebao bi rezultirati sa smanjenjem broja karijesa za pedeset posto. Ono što ovaj program također može učiniti jest dokaz da je program zaštite zubiju djece potreban. U konačnici bi trebao donijeti osvještenost roditelja po pitanju zašitite zdravlja dječjih zubi i djecu priviknuti na oralnu higijenu, smatra dr. Bakarčić.
Da je pad svijesti o zaštiti dječjih zubi sve očitiji, dokazuje i poražavajući stav s kojim se sve češće susreću stomatolozi, a to je da mliječne zube nije potrebno popravljati jer će oni ionako ubrzo otpasti. Naprotiv, posljedice nepopravljenih mliječnih zubi su višestruke.
– Djeci su mliječni zubi ono što su nama odraslima trajni. U dobi između treće i četvrte godine djeca često dolaze s »karijesom bočice« koji nastaje zbog uspavljivanja djeteta na bočicu. Karijesom bočice najčešće su zahvaćeni gornji sjekutići koji tada izgledaju kao bijela crta uz rub zubnog mesa ili žuto-smeđa oštećenja ili pak potpuno uništene krune zuba. Osim što su takvi zubi bolni, oni ometaju prehranu, razvoj pravilnog govora i čeljusti, a zbog lošeg izgleda zubi djeca mogu imati i probleme u psihološkom razvoju. Nakon treće godine nastaje klasičan karijes kao rezultat loše oralne higijene i neadekvatnog konzumiranja hrane poznatog kao »snacking and siping«, odnosno stalna konzumacija grickalica i pijenje svega što nije voda, objašnjava dr. Bakarčić.

Četkica od prvog zuba

Takva prehrana onemogućava kiselini u ustima da se vrati u normalu i tako pogoduje razvoju karijesa. Dr. Bakarčić savjetuje da roditelj do šeste godine s djetetom pere zube, a oralnu higijenu potrebno je početi provoditi i prije samog nicanja mliječnih zubiju kad se usna šupljina čisti pomoću gaze omotane oko prsta. Nakon što prvi zub nikne počinje se korisiti zubna četkica koja je prilagođena djetetovom uzrastu. Time se od najranijih dana stječe navika četkanja zuba.
Kad je u pitanju pravilna prehrana djeteta, u ranoj dobi dojenje se smatra najboljim načinom prehrane koje osim što omogućava dobivanje hranjivih tvari, potiče razvoj mišića usta, čeljusti i nepca. Razvoj mišića usta utječe na oblikovanje i veličinu čeljusti te smještaj zuba. Kad dijete počne dobivati drugu hranu, potrebno je izbjegavati sve nemliječne šećere u jelu i piću. Sva pića, osim vode i mlijeka, smatraju se sporednim napicima koji se daju samo uz oborok. Zašećerene proizvode dijete smije konzumirati povremeno, a kod djece starije od godine dana treba izbjegavati slatke napitke.
Prvi posjet stomatologu trebalo bi planirati rano, između šestog mjeseca i godinu dana djeteta. Takav posjet nije traumatičan i čini temelj za buduću dobru suradnju djeteta i stomatologa. Prilikom prvog posjeta stomatolog će osim pregleda uputiti roditelje u pravilan način provođenja oralne higijene i redovito dolaženje na sistematske preglede, a samim tim i veseo i zdrav osmijeh djeteta.

Djeca traže pažnju

Klinika za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka može se pohvaliti suvremeno uređenim Odjelom dječje stomatologije djece i djece s posebnim potrebama. Ondje se zdravljem dječjih zuba bave dr. sc. Danko Bakarčić i dr. sc. Nataša Ivančić Jokić, koji djetetu ne pristupaju samo na zubarskoj stolici. Naime, da bi posjeti zubaru bili što manje traumatični i postali buduća zdrava navika koriste se brojna didaktička pomagala i što je najvažnije – razgovor.
– Mi se bavimo isključivo djecom dok drugi stomatolozi s dvije tisuće pacijenata po ordinaciji o djeci se brinu prvenstveno zbog svoje savjesti. Činjenica je da dijete u ordinaciji konzumira znatno više vremena od odraslog pacijenta jer ga je potrebno pridobiti za suradnju. Prosječno, u vremenu koliko je stomatologu potrebno za rad s djetetom, on može obaviti tri do četiri odrasla pacijenta, govori dr. Bakarčić dodajući da je roditeljima prepuštena briga o izboru zubara. Pritom se roditelji povode za vlastitim kriterijem koji ne mora uvijek biti jednak djetetovom.

Karijes se prenosi s roditelja na dijete

U ranom djetinjstvu glavni uzročnik karijesa, bakterija Streptococcus mutans, prenosi se uglavnom s majke na dijete – probavanjem hrane, čišćenjem dudice i žlice lizanjem ili dopuštanjem bebi da odrasloj osobi gura prste u usta. Stoga je osobito važno da roditelji brinu o zdravlju svojih zubi, a posebno kad je riječ o otvorenom karijesu zubi roditelja kojima se preporučuje što ranije saniranje problema.

Briga o zubima prije rođenja

Početak brige za oralno zdravlje djeteta počinje prije rođenja. Na tečajevima za trudnice koje u Rijeci organiziraju Klinika za ginekologiju i porodništvo te dom zdravlja govori se o pravilnoj prehrani koja mora biti bogata bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Takva prehrana omogućava potpunu mineralizaciju zuba čiji se zameci pojavljuju u 4. tjednu trudnoće, dok ugradnja minerala počinje između četvrtog i petog mjeseca trudnoće. U tom se periodu pojavljuju zameci trajnih zuba čija mineralizacija počinje pred kraj trudnoće i nastavlja se nakon rođenja.

izvor: http://www.novilist.hr

no avatar
Clein5
novorođenče
novorođenče
 
Postovi: 8
Pridružen/a: 28.07.2015 6:01 am

Re: Veseo i zdrav dječji osmijeh

Postao/la Clein5 » 15.06.2016 9:16 am

Potpuno se slazem. Ako neko zanima više detalja vezano uz dječje stomatologije, molim da se javi putem privatne poruke ili posjeti našu stranicu. Darujmo ljubav djeci, jer djeca su plod naše ljubavi.
______________
Zaštita za usta


Natrag na Poucni tekstovi

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.