Zašto prenatalni testovi griješe?

Zašto prenatalni testovi griješe?


Zašto prenatalni testovi griješe?

Da vjerojatno nešto nije u redu s bebom, nijedna majka ne želi čuti nakon prenatalnih testova poput CVS-a (uzorak korionskih resica). Često se strah pokaže neutemeljenim jer se rodi potpuno zdravo dijete. Kako je to moguće i gdje je pogreška?

Takva situacija desila se Magdaleni Zernicka-Goetz, doktorici sa kembričkog sveučilišta u UK. To iskustvo ju je inspiriralo na istraživanje abnormalnih stanica mišjih embrija.

Embrio je tijekom svog razvoja od petog do desetog tjedna trudnoće načinjen od stanica koje postaju on sam i posteljica. U svome istraživanju, doktorica i njezin tim otkrili su da stanice embrija s kromosomskim poremećajem odumiru i zamjenjuju ih one zdrave. One stanice koje čine posteljicu nemaju tu sposobnost i preživljavaju – no nemaju nikakvog lošeg utjecaja na sam razvoj djeteta.

Sve to dokazuje nevjerojatnu sposobnost "samopopravljanja" embrija.

No s druge strane, ukoliko je greška na samoj jajnoj stanici – dakle prije oplodnje – takve stanice kasnije se ne zamjenjuju zdravima jer su od jajeta preuzete samo one s greškom.

Tumačenje CVS testova

Stoga to baca novo svjetlo na tumačenje CVS testova: ukoliko su sve stanice u uzorku imaju neki kromosomski poremećaj, poremećaj najvjerojatnije dolazi iz jajne stanice i stanice se neće zamijeniti zdravima. No ukoliko se radi o tek dijelu stanica iz uzorka, beba se još uvijek može razviti potpuno zdravo.

U konkretnom slučaju doktoričinog testa, jedna četvrtina stanica iz uzorka iz CVS testa imala je višak kromosoma 2. Proživljavala je zaista težak period. Kasnije u trudnoći obavila je amniocentezu koja je pokaza na sasvim zdravog dječaka. I to je bio okidač za ovo istraživanje.

Važnost prenatalnih testova

Uza sve ovo saznanje, doktorica ne želi reći mamama da su testiranja nepouzdana i nepotrebna, naprotiv! No važno je znati da ukoliko nisu sve stanice iz uzorka s nekom greškom, postoji vjerojatnost da će se takve stanice u embriju zamijeniti zdravima. Stoga ne mora svaki neželjeni rezultat imati nužno i takav ishod i vrlo je važno još bolje razmisliti prije donošenja bilo kakve odluke

Izvor: fitpregnancy.com


Pročitano: 5551 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije