Što je EPH gestoza?

Što je EPH gestoza?


Radi se o poremećaju koji u osnovi zahvaća vrlo mlade žene tijekom prve trudnoće, ali je utvrđeno i da je učestalija kod žena s više od 40 godina života. Gestoza je tipična promjena za posljednje tromjesečja trudnoće, a nestaje nakon poroda. Treba biti pod nadzorom, jer može ugroziti normalni tijek trudnoće. (Gestoza je obilježena nenormalnim porastom krvnog tlaka (hipertenzije) i pojavorn bjelančevine albumina u mokraći (proteinurija).

Također se kod žene razvijaju otoci, osobito nogu, a koji nisu povezani sa stajanjem (edemi). Zbog toga se ova bolest naziva i E (edemi), P (proteinurija) H (hipertenzija)
gestozom. Budućoj se majci obično savjetuje potpuno mirovanje i ponavljane kontrole. Ako je potrebno, ginekolog može prepisati lijekove protiv povišenog tlaka kako bi se on doveo na normalnu razinu.

Smatra se da gestoze u trudnoći nastaju zbog poremećaja adaptacijskih mehanizama, u prvom redu neurohumoralne regulacije. Gestoze se dijele na:

  • rane (u prvoj 1/3 trudnoće) i
  • kasne (od 28 tjedna).

Eklampsija

je najteži oblik kasnih gestoza. Uz edeme, proteinuriju i hipertenziju, praćen je i gubitkom svijesti, a zatim pojavom toničnih i klonički (trzajevi i ukočenost) grčeva, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

Po periodu nastanka razlikujemo:

  • Eklampsija trudnica
  • Eklampsija rodilja
  • Eklampsija babinjaka.

Prije punog napada javlja se preeklamptični period, koji može trajati kraće (ostaje neprimjećen), ili duže. Napad eklampsije ide u tri faze:

  1. Početna faza (30 sekundi) sa sitnim fibrilarnim trzajima mišića lica i gornjih ekstremiteta (preeklamptični period)
  2. Druga faza (10-20 sekundi) najkraća je i najopasnija, cijela muskulatura se nalazi u toničnom grču, disanje prestaje, cijanoza (poplavljivanje) se pojačava.
  3. Treća faza obilježena bujicom kloničnih grčeva. Za vrije napada vitalnost djeteta je smanjena, kada se na to nadoveže hipoksija (majak kisika), dijete ili podlegne ili se rađa u teškoj hipoksiji.

Trudnoca.Net

Pročitano: 36389 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije