Ovulacija i njeno dokazivanje

Ovulacija i njeno dokazivanje


Ovulacija i njeno dokazivanje

U žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa, obje su faze podjednake po trajanju. Prva se faza naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom (faza sekrecijske preobrazbe endometrija). U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod utjecajem estrogenih hormona jajnika najprije nadoknađuje (regenerira), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7 mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto tijelo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprječava daljnje bujanje sluznice maternice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan - dva prije nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan - dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Ovulacija može izostati, ona može biti uranjena i zakašnjela, što utječe na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produljena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.

Dokaz ovulacije je važan, jer se njom dokazuje mogućnost oplodnje npr. u neplodnih žena, a poznavanje termina ovulacije omogućuje ispravno liječenje nepravilnih krvarenja. Postoji više načina kojima se ovulacija može dokazati. Neki su načini jednostavni, a neki složeni. Uvijek se u dijagnostici nastoji koristiti jednostavniji i jeftiniji način. Ako jedan način nije dovoljan ili dovoljno siguran, koristi se njih više.

1. Menstrualni kalendar

Metoda se sastoji u redovitom bilježenju datuma svih krvarenja tijekom najmanje nekoliko mjeseci, ili i godina. Metoda nije sigurna, ali ako se iz kalendara unazad vidi da su svi ciklusi uvijek u istom razmaku (npr. 28 ili 30. dana), vrlo je vjerojatno da se radi o pravim menstruacijama, odnosno s ovulacijama. Menstrualni kalendar će biti od dragocjene pomoći liječniku u postupdma za liječenje nepravilnih krvarenja.

2. Mjerenje bazalne temperature

Metoda se osniva na činjenici da progesteron, koji se luči u drugoj fazi ciklusa, djeluje na termoregulatomo središe u hipotalamusu. Pod djelovanjem progesterona dan-dva nakon ovulacije povisi se tzv. bazalna ili jutarja temperatura. Povišenje iznosi 0,3 - 0,5 stupnjeva Celzijusa, i traje sve do početka sljedeće menstruacije. Mjerenje je jednostavno: uvijek istim termometrom valja ujutro, nakon buđenja i prije ustajanja, pod jezikom izmjeriti tjelesnu temperaturu. Dobivena vrijednost se zabilježi ili, još bolje , upiše u posebni obrazac pa se dobije odgovarajuća krivulja. Jutamju temperaturu treba mjeriti najmanje tri ciklusa za redom.

3. Promatranje cervikalne sluzi (Billingova ovulacijska metoda)

Svakodnevno večernje promatranje spolovila i bilježenje promjena je neophodno za ovu metodu. Nakon 4. do 5. dana iza početka menstruacije stidnica je suha sve do oko 9. - 10. dana, kad se pojavljuje oskudna ljepljiva sluz. Pojavom sluzi prekida se vjerojatno neplodno razdoblje i započinje potencijalno plodno razdoblje. Zatim raste količina staklaste, rastezljive sluzi, a stidnica je osjetljiva i nabrekla. Posljednji dan obilne sluzi je najplodniji dan. Sluz zatim biva oskudna i ljepljiva. Četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje, koje traje do početka naredne mjesečnice.

4. Simptotermalna metoda (mjerenje temperature i promatranje sluzi)

To je kombinacija promatranja cervikalne sluzi i mjerenja temperature. Daje najbolje rezultate, posebno ako se za procjenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obje metode primjenjuju stroži kriteriji (duže fertilno razdoblje).

5. Promjena izgleda i sluzi vrata maternice

U vrijeme ovulacije pod djelovanjem estrogena karakteristično se mijenja sluz vrata maternice. Š?lijezde u kanalu vrata maternice pod utjecajem estrogena izlučuju sluz, koja se nakuplja i poput bistre kaplje proviruje iz vanjskog ušća. Sluz je rastezljiva, ako je se povuče pincetom, može se dobiti do 10-15 cm neprekinuti tračak sluzi. Kad se sluz posuši na predmetnom stakalcu, pod mikroskopom tvori crtež paprati. Nakon ovulacije prestaje obilna sekrecija sluzi, ona se smanjuje, postane gustom. Metoda je dosta pouzdana.

U svakoj boljoj ljekarni možete kupiti mikroskop (džepni format, cijena oko 130-200 k)

Sljedeće metode zahtijevaju posjet liječniku:

Pregled ultrazvukom

Pregled je jednostavan, bezbolan i neštetan, a dovoljno siguran. Pomoću ultrazvučnog aparata, pri čemu se danas koristi tzv vaginalna sonda, kojom se izvor ultrazvučnih valova sasvim približi pretraživanom jajniku i time dobije bolja slika, može se u jajniku i u sluznici matemice pratiti i vrlo fme promjene. U jajniku se prati rast varijalnog folikula. Najprije se uoči nekoliko folikula te zatim prati onoga koji dominira i koji će postati Graafov folikul, prsnuti i pretvoriti se u žuto tijelo. U proliferacijskoj fazi, 9.-10. dana ciklusa, odnosno 4-5 dana prije ovulacije, jasno se vidi mala cista-folikul, koja u nekoliko sljedećih dana naraste do promjera od 20-23 mm) a u njoj se može vidjeti izbočina koja sadrži jajašce koje će biti izbačeno tzv. kumulus oofoms". Nakon prsnuća folikula naglo se gubi cistična struktura i tada vidi homogeno žuto tijelo. Usporedo s rastom folikula zadebljava se sluznica maternice od ranijih 2 mm na blizu 8 mm. Metoda je pouzdana, nedostatak joj je što nije samoizvediva od pacijentice, zahtijeva česti odlazak na pregled liječniku. Međutim, nenadoknadiva je u slučajevima kada se umjetno proizvodi ili potiče ovulacija, npr. u neplodnih žena, posebice kad se planira aspiracija jajašca i "oplodnja u epruveti".

Određivanje hormona

Točan dan ovulacije se može otkriti ako se u vrijeme očekivane ovulacije svakodnevno iz krvi određuje estrogeni hormon i LH hormon hipofize, jer se oni u trenutku ovulacije karakteristično povise. Metoda nije dovoljno siguma, jer nije uvijek lako pogoditi očekivani dan ovulacije, a i skupa je. Naknadni dokaz dogođene ovulacije je nalaz povišenih vrijednosti progesterona iz krvi pacijentice. Progesteron se u krvi u prvoj fazi ciklusa nalazi u neznatnim količinama i nakon ovulacije značajno poraste. Treba uzimati krv jedan do tri puta 21. do 25. dana ciklusa. Metoda spada u sigurne, ali skuplje.

Vaginalna citologija

Pod cijelovanjem estrogena umnažaju se stanice vaginalnog epitela, one dosižu potpuni oblik, velike su, sa sitnom jezgrom, eozinofilne su (crveno obojene), pa se takve odljuštuju u vaginalni iscjedak, najizrazitije su u vrijeme ovulacije. U drugoj fazi ciklusa progesteron zaustavlja umnažanje stanica na ranijem stupnju, stanice su nešto manje, jezgra im je veća, bazofilne su, plavo obojene. Brojenjem i omjerom eozinofilnih i basofilnih stanica može se zaključiti o fazi ciklusa, odnosno o dogođenoj ovulaciji. Metoda je jednostavna i jeftina, ali zahtijeva dolazak pacijentice lijekarniku te pregled, odnosno uzimanje razmaza.

Biopsija sluznice maternice

Tijekom ciklusa se pod utjecajem estrogena i progesterona stanice žlijezdi sluznice matemice karakteristično mijenjaju. Ako se posebnom sondom ili aspiracijom iz materišta uzme djelić sluznice i podvrgne histološkoj analizi, može se nedvojbeno utvrditi je li se zbila ovulacija. Štoviše, iskusni citolog može s točnošću od više ili manje od tri dana kazati o kojem se danu ciklusa radi. Metoda nije jednostavna, sam je zahvat "invazivan", spada u "kirurške" metode, nije lišen komplikacija. U uporabi je samo kao dio drugih dijagnostičkih zahvata.

Laparoskopija

Uvođenjem u trbušnu šupljinu, kroz trbušnu stijenku ili kroz vaginu, posebnoga instrumenta laparoskopa, u obliku metalne cijevi širine oko jedan cm koja u sebi ima optiku, može se izravno promatrati izgled jajnika i na njemu vidjeti Graafov folikul ili žuto tijelo. Laparoskop, nešto šireg promjera, omogućuje i uzimanje djelića tkiva ili i operacije na jajniku i jajovodu. Laparoskopska metoda je "invazivna", kirurška i zahtijeva i opću anesteziju, ne rabi se za dijagnostiku ovulacije, već samo u sklopu drugih zahvata.

Od svih spomenutih metoda u svakodnevnoj praksi se koriste one koje su jednostavne, koje nisu skupe, nisu invazivne, a koje su ujedno sigurne. Menstrualni kalendar može biti od koristi, u većini slučajeva će biti dovoljno mjerenje bazalne temperature, pregled ultrazvukom i određivanje progesterona u drugoj fazi ciklusa.

Pomoću našeg kalkulatora ovulacije možete izračunati dane sljedeće ovulacije i plodnih dana.

Trudnoca.Net

Pročitano: 301733 puta

Novosti iz svijeta roditeljstva

Test na trudnoću na vašem mobitelu!
Svaka žena, koja se ikada pitala je li trudna ili ne, zna da je trominutno čekanje na očitavanje rezultata testa na trudnoću jedno od najduljih...
detaljnije
Muška kontracepcija
Žene više ne moraju razbijati glavu za koju će se kontracepciju odlučiti, niti ne moraju svoje tijelo izlagati dodatnim hormonima. Predstavljen je...
detaljnije